Ετοιμάζονται για μάχη οι μαθητές, φωνάζουν για χρονοδιαγράμματα οι καθηγητές

Εν μέσω διαμαρτυριών και εντάσεων ετοιμάζεται να εφαρμόσει τις εξετάσεις τετραμήνων στη Γ’ Λυκείου, το Υπουργείο Παιδείας, παρά το γεγονός ότι τόσο τα πλείστα πολιτικά κόμματα, όσο και οι εκπαιδευτικοί εταίροι είχαν δηλώσει την αντίθεσή τους. Την ίδια ώρα, οι μαθητές δηλώνουν έτοιμοι για λήψη δυναμικών μέτρων, ενώ οι γονείς καταγγέλλουν ότι υπάρχουν παραβιάσεις στην ολότητα του θεσμού, όχι μόνο στη Γ’ Λυκείου.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη στείλει στα σχολεία την εγκύκλιο, όσον αφορά στους θεματοθέτες και στα καθήκοντα που θα πρέπει να αναλάβουν, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη το πρόγραμμα. Παρόλο που οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Παιδείας προχωρούν με αμείωτους ρυθμούς, οι μαθητές συνεχίζουν να παρουσιάζουν αντιδράσεις, τόσο για την επέκταση του θεσμού στη Γ’ Λυκείου, όπως προνοεί η υφιστάμενη νομοθεσία, όσο και την εφαρμογή του σε όλες τις τάξεις του Λυκείου.

Έχουν ξεκινήσει, ήδη, νέα σειρά επαφών με όλους τους εκπαιδευτικούς εταίρους, σε μία ύστατη προσπάθεια για να πιέσουν, ως προς την αναστολή του θεσμού στη Γ’ Λυκείου.

«Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα για κατάργηση του θεσμού στο σύνολό τους, αλλά ειδικά για φέτος, για την αναστολή στη Γ’ Λυκείου και θα έχουμε τις επόμενες ημέρες συναντήσεις και με τους οργανωμένους γονείς και με τους καθηγητές και με το Υπουργείο Παιδείας. Ως ΠΣΕΜ δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, θα αγωνιστούμε με όλα τα όπλα που έχουμε», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, Γρηγόρης Γρηγορίου.

Τα σύντομα χρονικά διαστήματα και η αυξημένη, παρά τη μείωση που ήδη έγινε, ύλη έχουν συμβάλει στην αύξηση του άγχους ανάμεσα στους μαθητές, ενώ ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που έχει προκαλέσει πίεση στους τελειόφοιτους, είναι τα σύντομα χρονοδιαγράμματα, στα οποία θα κληθούν να παρακαθήσουν σε εξετάσεις, αφού με την επιστροφή τους από τις διακοπές των Χριστουγέννων, θα παρακαθίσουν σε εξετάσεις, ενώ στο τέλος της χρονιάς, θα βρεθούν ενώπιον δύο διαδοχικών εξεταστικών περιόδων.

«Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου είναι πολύ πιεσμένοι. Άλλες χρονιές, που δεν είχαν τις εξετάσεις τετραμήνου δεν έβγαινε η ύλη. Φέτος με τις εξετάσεις και τον πολύτιμο χρόνο που θα χάνεται λόγω των τετραμήνων, πώς θα βγει η ύλη;», αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως οι μαθητές θα τελειώσουν την χρονιά, στα μέσα Ιουλίου και θα καταταγούν απευθείας στην Εθνική Φρουρά.

Πάντως, οι μαθητές δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα, σε περίπτωση που οι συναντήσεις δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Φωνάζουν για τα χρονοδιαγράμματα οι καθηγητές

Στο μεταξύ, η ΟΕΛΜΕΚ είναι έντονα ενοχλημένη, με το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα τα χρονοδιαγράμματα, εντός των οποίων θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις τετραμήνων και οι Παγκύπριες Εξετάσεις πρόσβασης.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της οργάνωσης των καθηγητών, Κώστας Χατζησάββας, οι κανονισμοί για τα τετράμηνα δεν γράφουν πότε θα διεξαχθούν οι εξετάσεις, ούτε και για τις Παγκύπριες.

«Όπως αναφέρεται η λήξη των μαθημάτων, για το δεύτερο τετράμηνο πρέπει να γίνει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Μαΐου και η νομοθεσία για τις Παγκύπριες αναφέρει ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν πρώτο δεκαήμερο Ιουνίου. Θα ξεκινήσουν, δηλαδή, μετά το τέλος των εξετάσεων τετραμήνων και των ανεξετάσεων και ολοκληρώνονται περί τα τέλη Ιουνίου. Με την εγκύκλιο που έστειλε το Υπουργείο, τον Αύγουστο στα σχολεία, ανέφερε ότι η λήξη των μαθημάτων θα γίνει στις 20 Μαΐου. Κάτι που συνιστά παραβίαση των κανονισμών. Συνεχίζοντας, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι εξετάσεις τετραμήνων θα ολοκληρωθούν στις 23-24 Ιουνίου, άρα δεύτερη παραβίαση. Οι Παγκύπριες πότε θα γίνουν, αν λένε ότι θα γίνουν μετά το τέλος των εξετάσεων τετραμήνου; Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις περιόδους».

Ουσιαστικά αυτό που ζητούν οι καθηγητές είναι την ανακοίνωση των περιόδων που θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις, αφού αυτή τη στιγμή είναι όλα στον αέρα, με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τις διευθύνσεις να βαδίζουν στο άγνωστο.

«Εμείς ζητούμε από το καλοκαίρι συνάντηση για να κλείσει το θέμα. Είχαμε συνάντηση με τον κ. Λούη αλλά από το Σεπτέμβριο, αλλά δεν είχαμε άλλη συνάντηση για το θέμα. Δεν είχαμε απάντηση. Εμείς διαμηνύσαμε στον υπουργό, ότι δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση να τεθούν σε κίνδυνο οι Παγκύπριες για σκοπό πρόσβασης, που είναι ένας θεσμός πολύ αξιόπιστος, όπως επίσης δεν δεχόμαστε παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των καθηγητών, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι σχολικές εργασίες τελειώνουν στις 30 Ιουνίου για κάθε σχολική χρονιά. Την Παρασκευή έχουμε συνάντηση με τον υπουργό. Ένα από τα ζητήματα είναι και αυτό. Είναι θέματα που εκκρεμούν στην παιδεία».

Κληθείς να σχολιάσει για την μείωση της ύλης και κατά πόσο είναι ικανοποιημένοι, ο κ. Χατζησάββας σημείωσε πως το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε κάποια μείωση της ύλης, κυρίως στα φιλολογικά, στα μαθηματικά και τη Φυσική, ωστόσο δεν μπορούν να πουν ότι τους ευχαριστεί, δεδομένου ότι οι καθηγητές των Μαθηματικών είχαν ζητήσει μείωση ύλης κατά 40 περιόδους, ωστόσο τους δόθηκε μείωση ύλης κατά οκτώ περιόδους.  

«Εμείς σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουμε μείωση ύλης, απλώς με το γεγονός ότι ο μήνας Ιανουάριος χάνεται, υπάρχει διαπίστωση ότι οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να καλύψουν τους δείκτες επάρκειας. Εκείνο που ζητούμε και επιμένουμε σε μείωση της ύλης, είναι οι διδάσκοντες καθηγητές να μπορούν να κάνουν το διδακτικό τους έργο καλύτερα και να καταλαβαίνουν το μάθημα και οι μαθητές».

Προβληματισμένοι οι γονείς

Από την πλευρά τους, οι οργανωμένοι γονείς παρουσιάζονται προβληματισμένοι, για το θεσμό των εξετάσεων τετραμήνων στην ολότητά τους, αφού βλέπουν παραβιάσεις από καθηγητές, με τα αποτελέσματα να μην τους ικανοποιούν.

«Έχει παρατηρηθεί ότι δεν εφαρμόζεται σωστά ο θεσμός των εξετάσεων τετραμήνων και γίνονται αδικαιολόγητα πολλά διαγωνίσματα. Κάποια έχουν βαπτιστεί μικρής διάρκειας, αλλά δεν είναι μόνο εικοσάλεπτα, είναι και σαρανταπεντάλεπτα και τριανταπεντάλεπτα. Η νομοθεσία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, αλλά το κάθε σχολείο, από ό,τι φαίνεται εφαρμόζει τη δική του πολιτική», επεσήμανε ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου.

Η κατάσταση έχει προκαλέσει την δυσαρέσκεια των γονέων, οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να αναθεωρήσουν την στάση τους, όσον αφορά στην στήριξη του θεσμού. «Αξιολογώντας αυτά που βλέπουμε, θα εξετάσουμε κατά πόσο είμαστε υπέρ του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων ή όχι, επειδή από ό,τι φαίνεται, αυτή τη στιγμή, αντί να λιγοστέψουν τα διαγωνίσματα και να επικεντρωθούμε σε μορφές αξιολόγησης, που να ενισχύουν την κριτική σκέψη και δεξιότητες, πάει να καταστεί εξετασιοκεντρικό το δημόσιο σχολείο».

Ο κ. Διονυσίου σημείωσε ότι αυτό που πρέπει να κάνει το Υπουργείο είναι την αυστηρότερη επιτήρηση του θεσμού και σε αντίθετη περίπτωση, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να ανασταλεί στην ολότητά του, μέχρι να γίνουν οι διορθωτικές κινήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας