Παρασκευή 21 Ιαν, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

ΟΚΥπΥ: Πάντοτε δίπλα στις μητέρες και τα παιδιά

  16/11/2021 13:11
ΟΚΥπΥ: Πάντοτε δίπλα στις μητέρες και τα παιδιά

ΟΚΥπΥ: Πάντοτε δίπλα στις μητέρες και τα παιδιά

  16/11/2021 13:11

Ο ΟΚΥπΥ, αναγνωρίζοντας τον ρόλο του στυλοβάτη στον τομέα της υγείας και ως ο μεγαλύτερος πάροχος ιατρικών υπηρεσιών στην Κύπρο, βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των μητέρων και των παιδιών, στηρίζοντας και ενισχύοντας έμπρακτα το έργο της ΜΕΝΝ.

Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της σημερινής Διάσκεψης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Μακάρειο Νοσοκομείο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε το πολυσήμαντο έργο της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ).

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν, παγκοσμίως 1 στα 10 παιδιά γεννιέται πρόωρα, ενώ στην Κύπρο το ποσοστό αυτό έφθασε στο 11,9% το 2019, κατατάσσοντας την χώρα μας στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά σε ό,τι αφορά την προωρότητα.

Παράλληλα ο Οργανισμός, έχοντας ως στόχο την εξέλιξη του Μακάρειου Νοσοκομείου σε Πρότυπο Νοσοκομείο Παίδων, προωθεί σειρά σημαντικών έργων. Ένα από αυτά είναι η δημιουργία καινούριας Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, καθώς και η πλήρης ανακαίνιση της υπάρχουσας μονάδας και η σύνδεση τους, έτσι ώστε να μπορεί το προσωπικό να παρέχει με άνεση την ιατρική φροντίδα που χρειάζονται τα πρόωρα νεογνά και να μπορούν οι γονείς να περνούν τον χρόνο που πρέπει μαζί με τα πρόωρα μωράκια τους.

Χ. Λοϊζίδης: Δίπλα στο προσωπικό, στις μητέρες και στα παιδιά

Ο Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, κ. Χρίστης Λοϊζίδης, σε χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε το ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό της ΜΕΝΝ και ολόκληρου του Μακάρειου Νοσοκομείου, διαβεβαίωσε ότι ο Οργανισμός θα συνεχίσει να τους στηρίζει και να στέκεται δίπλα τους, αρωγός και συμπαραστάτης στο δύσκολο έργο που καλούνται να επιτελέσουν.

Απευθυνόμενος σε όλες τις μητέρες, διαβεβαίωσε ότι «θα είμαστε πάντα δίπλα σε αυτές και στα παιδιά τους, βελτιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που τους παρέχουμε».

Από την πλευρά του, ο Επιστημονικός Διευθυντής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ Ανδρέας Νεοφύτου, αφού αναφέρθηκε στο έργο του νοσηλευτηρίου τόνισε ότι, «στόχος μας είναι η συνεχής και ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στην Μητέρα και το Παιδί».

Η Επιστημονική Υπεύθυνη και Βοηθός Διευθύντρια της ΜΕΝΝ, Δρ Θάλεια Παπαδούρη, παρουσιάζοντας το έργο της Μονάδας ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως οι προσπάθειες του προσωπικού στοχεύουν στην:

  • Μείωση της αναγκαιότητας χωρισμού μητέρας-νεογνού,
  • Μείωση της εμφάνισης επιπλοκών κατά τη διάρκεια νοσηλείας,
  • Μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας,
  • Μείωση της διαρκείας νοσηλείας,
  • Βελτίωση του νευρολογικού αποτελέσματος,
  • Μείωση των μακροχρόνιων βλαβών και νευροαναπτυξιακής αναπηρίας,
  • Μείωση του κόστους νοσηλείας για χρόνια νοσηρότητα.

Η Βοηθός Διευθύντρια της ΜΕΝΝ, Δρ Έλενα Παπαμιχαήλ, στο δικό της χαιρετισμό τόνισε ότι «η διεύθυνση της Παιδιατρικής κλινικής στηρίζει αμέριστα την προοπτική επέκτασης και ανακαίνισης της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών με στόχο όχι μόνον την εδραίωση των υψηλών ποσοστών επιβίωσης, αλλά και την προσφορά στα πρόωρα και τις οικογένειές τους ενός περιβάλλοντος φιλικού που να περιλαμβάνει τις μητέρες, τα μωρά και τις οικογένειες ως άρρηκτη μονάδα με διευρυμένο επισκεπτήριο και εφαρμογή εξατομικευμένης φροντίδας (NIDCAP) αλλά και οικογενειοκεντρικής θεραπείας».

Στο 98% το ποσοστό επιβίωσης στην ΜΕΝΝ Μακαρείου

Η ΜΕΝΝ Μακάρειου Νοσοκομείου ιδρύθηκε το 1985, θέτοντας τις βάσεις για ανάπτυξη της περιγεννητικής ιατρικής και της νεογνολογίας στην Κύπρο, ευαισθητοποίησε την κυπριακή κοινωνία και το κράτος για τα προβλήματα της νεογνικής ηλικίας και συνέτεινε στη σημαντική βελτίωση των δεικτών νεογνικής και βρεφικής θνησιμότητας στην χώρα μας.

Σήμερα η Μονάδα στελεχώνεται από 7 Ειδικούς Νεογνολόγους και 72 Νοσηλευτές, ενώ διαθέτει 4 θέσεις Εξειδικευομένων Νεογνολογίας και 2 θέσεις Ειδικευομένων Παιδιατρικής.

Η ΜΕΝΝ αριθμεί 48 κλίνες (θερμοκοιτίδες/κρεβάτια) -25 εντατικής νοσηλείας επιπέδου ΙΙΙ και 23 ενδιάμεσης νοσηλείας επιπέδου ΙΙ- και σε αυτή εισάγονται νεογνά από τις 23 εβδομάδες κύησης μέχρι και την 14η ημέρα της ζωής τους.

Το ποσοστό επιβίωσης στην ΜΕΝΝ αντιστοιχεί στο 98% και αντικατοπτρίζει το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Ο ΟΚΥπΥ

Πρωταρχικός στόχος του ΟΚΥπΥ ήταν και παραμένει η διασφάλιση της υγείας των συμπολιτών μας, μέσω της αδιάκοπης παροχής υψηλής ποιότητας φροντίδας. Προς αυτή την κατεύθυνση και αναγνωρίζοντας το καθήκον αυτό, ο Οργανισμός θα συνεχίσει να πράττει ό,τι χρειάζεται για την επίτευξή του.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας