Το… στοπ σε νέα μέτρα, η δύσκολη εξίσωση για το Υπ. Υγείας και η μεγάλη αγωνία

Υπό το βάρος της έξαρσης, συμφώνησαν να ρίξουν τους τόνους και να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά και να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, υπουργός Υγείας και μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, που θα έχουν πλέον συνάντηση κάθε Δευτέρα, για αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας.

Έχοντας τη σύμφωνο γνώμη της πλειοψηφίας των μελών της ΣΕΕ, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας, έκοψε κάθε συζήτηση τόσο για επιβολή νέων μέτρων, όσο και για επιπρόσθετες απαγορεύσεις σε μη εμβολιασμένα άτομα, όπως έκανε η Αυστρία που επέβαλε lockdown μόνο σε ανεμβολίαστους. Εκτός συζήτησης, σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον, είναι και η πρόταση για υποχρεωτικά τεστ σε εμβολιασμένους, που εισέρχονται σε χώρους υψηλού κινδύνου.

Η δύσκολη εξίσωση πλέον για το Υπουργείο Υγείας, είναι να καταφέρει με τα υφιστάμενα όπλα που έχει στη φαρέτρα, να περιορίσει την έξαρση, χωρίς να χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα, όπως αναγκάστηκαν να επιβάλουν αρκετά κράτη της ΕΕ, υπό το φόβο κατάρρευσης των συστημάτων υγείας τους. Ήδη πάντως, προκαλούν μεγάλη αγωνία οι πληρότητες των δημόσιων νοσηλευτηρίων που, όπως φρόντισε να ξεκαθαρίσει ο ΟΚΥπΥ, δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες με τα προηγούμενα κύματα, αφού σε κάποιους θαλάμους non covid, λόγω και της έξαρσης των εποχικών λοιμώξεων, οι πληρότητες αγγίζουν το 100%.

Στο Υπουργείο Υγείας, πάντως ευελπιστούν ότι η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για χορήγηση ενισχυτικής δόσης σε άτομα άνω των 18 ετών, που έχουν παρέλθει έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος, καθώς και οι ενέργειες που προγραμματίζονται για αύξηση των εμβολιασμών με πρώτες και δεύτερες δόσεις, θα βοηθήσουν για αναχαίτιση της κατάστασης. Το επόμενο διάστημα θα εντατικοποιηθούν οι ενέργειες για εμβολιασμούς τόσο σε περιοχές με χαμηλή κάλυψη όπως η Λάρνακα, όσο και σε χώρους όπως μεγάλα στρατόπεδα και σχολεία, όπου το ενδιαφέρον δεν είναι μεγάλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όπλο στην έξαρση η ενισχυτική δόση-Καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα

Αυξήθηκε η εγχώρια μετάδοση

Κάποιοι επιστήμονες πάντως δεν έκρυψαν, κατά τη σύσκεψη της Δευτέρας, την ανησυχία τους για περαιτέρω επιδείνωση το επόμενο διάστημα, με δεδομένο ότι πλέον αυξήθηκε η εγχώρια μετάδοση. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η Ομάδα Ιχνηλάτησης, ενώ πριν από δύο εβδομάδες το ποσοστό των εισαγόμενων κρουσμάτων αποτελούσε περίπου το 20% των θετικών περιστατικών, πλέον αυτό το ποσοστό έχει πέσει στο 11%. Αυτό σημαίνει πως το 89% των νέων περιστατικών της νόσου που ανακοινώνονται, οφείλονται σε εγχώριες μεταδόσεις.

Επιπρόσθετα έχουν αυξηθεί οι αλυσίδες μετάδοσης που συνδέονται με κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμους και βαπτίσεις, καθώς και με εργασιακά περιβάλλοντα. Το θετικό στοιχείο, είναι πως παρά τα αυξημένα κρούσματα στα σχολεία, η κατάσταση δεν θεωρείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ανησυχητική αφού τα πολύ συχνά τεστ, έχουν περιορίσει τις αλυσίδες μετάδοσης. Ο μεγάλος πονοκέφαλος για την Ομάδα Ιχνηλάτησης, παραμένει εν τω μεταξύ το γεγονός ότι πολλοί επιλέγουν να μην δηλώνουν όλες τις επαφές τους. Μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο.

Μέλη της ΣΕΕ ζήτησαν επιπρόσθετα ενίσχυση της καμπάνιας για τήρηση των μέτρων και των πρωτοκόλλων, αφού μέσα από τα στοιχεία φαίνεται ότι έχει επέλθει μεγάλη χαλάρωση και σε αυτήν αποδίδονται οι αλυσίδες μετάδοσης που δημιουργούνται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Καταβάλλονται αρχές Μαϊου αποζημιώσεις σε αγρότες που υπέστησαν ζημιές
Έρευνα του Υπουργείου Παιδείας για διασύνδεση ανώτερης εκπαίδευσης με αγορά εργασίας
Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την αυξημένη συγκέντρωση σκόνης
Αναθεωρημένο Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν ΥΠΑΜ και ΚΟΑ για τους στρατεύσιμους αθλητές
Μετά το Πάσχα αρχίζουν οι εγγραφές στα ΚΙΕ-Όλες οι πληροφορίες
Σπάει τη σιώπη της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Αυξάνει το πασχαλινό επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους η Κυβέρνηση
Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)
Σεπτέμβρη και Νοέμβριο η διεξαγωγή κυβερνητικών εξετάσεων
Στην Κύπρο το χρυσό δελτίο του Τζόκερ-Κέρδισε πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ