Οι λόγοι που κρύβονται πίσω από τις... αστοχίες της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Πολλές φορές η Μετεωρολογική Υπηρεσία υπέπεσε σε… αστοχίες σε ότι αφορά τις μετεωρολογικές της προβλέψεις, με αποτέλεσμα πολλές φορές να δέχεται επικρίσεις, ειδικότερα στις περιπτώσεις που τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν καταστροφές, αφού οι πολίτες πιάνονται απροετοίμαστοι.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση των πρόσφατων ακραίων καιρικών φαινομένων που επηρέασαν τα Λύμπια και τις γύρω περιοχές, καθώς και χωριά της Επαρχίας Λάρνακας, όπως το Κίτι, που προκάλεσαν ανησυχία στους κάτοικους αλλά και αρκετές καταστροφές.

Μιλώντας στον REPORTER, ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης, είπε πως μεταξύ άλλων πως πίσω από την αστοχία μιας πρόγνωσης κρύβονται πολλοί παράγοντες, ενώ ανέφερε ότι τρεις είναι οι πιο σημαντικοί και παρατηρούνται πιο συχνά.

Όπως εξήγησε, ένας από τους παράγοντες είναι το ανθρώπινο λάθος, δηλαδή όταν ένας άνθρωπος έχοντας μπροστά του το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού την συγκεκριμένη περίοδο που κάνει την πρόγνωση, μπορεί να μην το αποκωδικοποιήσει ορθά, με αποτέλεσμα να καταλήξει σε λάθος συμπεράσματα.

Ακόμη ένας λόγος, εξίσου σημαντικός, είναι το ίδιο το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού να μην δώσει σωστά αποτελέσματα. «Πολλές φορές τυγχάνει τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού να κάνουν λάθος στην πρόγνωση. Να κάνει πρόγνωση ότι θα έρθουν βροχές και να μην έρθουν ή και το αντίθετο», ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης. 

Τρίτος παράγοντας είναι, να γίνει λάθος, γιατί παρόλο που το μοντέλο λειτούργησε σωστά, δεν υπήρχαν τα σωστά δεδομένα παρόντος καιρού. Όπως εξηγεί ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής, «αναλόγως με το τι συμβαίνει και ποιες πληροφορίες υπάρχουν την συγκεκριμένη στιγμή, να τα βάλω να δουλέψει σωστά το μοντέλο αλλά να μην βγάλει σωστά αποτελέσματα γιατί δεν υπήρχαν σωστά δεδομένα».

Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε πως, «το μοντέλο πρόγνωσης καιρού, είναι ένα σύστημα το οποίο αποτελείται από πολλές και δύσκολες εξισώσεις μαθηματικών και θερμοδυναμικής, από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αισθητήρες δίκτυα μετεωρολογικών σταθμών. Δεν πρόκειται για μια απλή εφαρμογή, όπως στα κινητά μας, το οποίο μας ενημερώνει αν θα βρέξει ή όχι, αλλά είναι η διαδικασία πριν να μας πει  που θα βρέξει και αν θα βρέξει. Ο κόσμος ανοίγει το τηλέφωνο του και ανάλογα με την κεραία της αρχής τηλεπικοινωνιών ή του παροχέα που είναι συνδεδεμένος, ενημερώνεται ανάλογα για τον καιρό που θα έχει τις επόμενες ημέρες. Για να μπορεί το κινητό σου μέσω της εφαρμογής να σε ενημερώσει πρέπει να ακολουθηθούν αυτές οι διαδικασίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ορμητικός χείμαρρος παρέσυρε τρία οχήματα-Σε κινητοποίηση η Πυροσβεστική

«Λανθασμένη εκτίμηση του προγνωστικού μοντέλου»

Όσον αφορά τις έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν πρόσφατα ιδιαίτερα προβλήματα στην επαρχία της Λάρνακας, ο κ. Νικολαΐδης αναφέρει ότι, «οι συνάδελφοι στη μονάδα εργασίας στο αεροδρόμιο Λάρνακας έκαναν σωστά την δουλειά τους. Στην πραγματικότητα η πρόγνωση έλεγε παροδικές νεφώσεις, λίγες ελαφρές βροχές στα βορειοδυτικά και στην τελική η κακοκαιρία εμφανίστηκε στα νοτιοανατολικά. Εμείς εκεί περιμέναμε την βροχή και μάλιστα δεν θα ήταν βροχή αξιώσεων, εντούτοις όμως έτρεξε στα νοτιοανατολικά, από τα Λύμπια και πιο κάτω».

Κληθείς να σχολιάσει για την αποτυχία της πρόβλεψης είπε πως, μετά από εσωτερική έρευνα που πραγματοποιήθηκε, επρόκειτο για λανθασμένη εκτίμηση του προγνωστικού μοντέλου που χρησιμοποιεί το Τμήμα. Όπως εξηγεί, παρόλο που είχε τα σωστά δεδομένα, το πρόγραμμα έτρεξε λανθασμένα, ώστε να δώσει αποτελέσματα βροχής στα βορειοδυτικά. «Αυτή η αστοχία, δεν έχει να κάνει ούτε με την επάρκεια ούτε με τις δυνατότητες, ούτε με την ικανότητα των συναδέλφων που αξιολόγησαν και έκαναν την πρόγνωση. Σε περίπτωση που δεν θα έκαναν σωστά την δουλειά τους, την ευθύνη θα την είχα εγώ».

Ο κ. Νικολαΐδης εξέφρασε την δυσαρέσκεια του πως, πολλοί σχολιάζουν χωρίς να μπουν στον κόπο να ρωτήσουν ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα της βροχής για τις συγκεκριμένες περιοχές, τα οποία δεν είναι παραπάνω από δεκαπέντε χιλιοστά βροχής, δηλαδή μια τυπικά βροχερή ημέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:ΒΙΝΤΕΟ: Χάος και στην Λάρνακα από την καταιγίδα-Πλημμύρισαν δρόμοι και υποστατικά

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Αυξημένη κίνηση στις υπεραγορές το Πάσχα, αλλά όχι σε άλλα καταστήματα λιανικής
Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στη δημοσιογράφο Γεωργία Ψαριά
Νέες προκλήσεις από «υπεξ», τα ρίχνει στους Ε/κ για τη συμφόρηση στο οδόφραγμα Αγίου Δομέτιου
Σ. Κυριακίδου: Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να σπάσει η προκατάληψη για τα οροθετικά άτομα
Παρέμβαση υπ. Οικονομικών για καταβολή συντάξεων ζητούν έξι πρώην στελέχη του ΡΙΚ
Καταγράφονται ζημιές από την χαλαζόπτωση στην Πιτσιλιά-«Θα δοθεί αποζημίωση αν χρειάζεται»
ΠΑΣΥΞΕ: Χαμηλότερες του περσινού καλοκαιριού οι πληρότητες όμως αυτό μπορεί να ανατραπεί
Αυξημένη ροή ασθενών στα ΤΑΕΠ τις γιορτές του Πάσχα
Νέες κενές θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία