Η εισήγηση για τεστ σε εμβολιασμένους και η… εξαφάνιση των ασυμπτωματικών

Καμπανάκι κινδύνου συνεχίζουν να κτυπούν επιστήμονες, αφού η νέα έξαρση κρουσμάτων, δεν αποκλείεται να φέρει τη χώρα αντιμέτωπη μέσα στο χειμώνα, με ένα πέμπτο πανδημικό κύμα. Αυτό που προκαλεί ανησυχία, είναι η αύξηση του ποσοστού θετικότητας, που άρχισε να έχει επιπτώσεις στις νοσηλείες, καθώς και η στασιμότητα που παρατηρείται στους εμβολιασμούς πρώτων δόσεων.

Στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης, έχει επανέλθει η πρόταση του επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Κωνσταντίνου Τσιούτη ώστε να βρεθεί τρόπος να υποβάλλονται σε τεστ και εμβολιασμένα άτομα, την οποία έχει στα χέρια του ο υπουργός Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η πρόταση δεν είναι κάτι που θα τεθεί επί τάπητος στην παρούσα φάση.

Μιλώντας στον REPORTER, ο επικεφαλής της ΣΕΕ εξήγησε το σκεπτικό της πρότασης, χωρίς να κρύβει τη διαφωνία του για κάποιους χειρισμούς του Υπουργείου Υγείας.

«Κάποιοι έχουμε τονίσει από το καλοκαίρι, ότι αναπόφευκτα όλες αυτές οι συνθήκες θα οδηγούσαν σε μία έξαρση το μέγεθος της οποίας, δεν μπορούμε να το προκαθορίσουμε, αλλά ότι θα έπρεπε να προσαρμοστούμε και στα δεδομένα της πανδημίας που αλλάζουν και στο τι να περιμένουμε, με απώτερο στόχο να συνεχίσουμε να έχουμε όλους τους χώρους ανοικτούς και η κοινωνία και η οικονομία να λειτουργούν κανονικά», ανέφερε ο Καθηγητής Τσιούτης σημειώνοντας ότι κάποια μέλη της ΣΕΕ έδωσαν ήδη εισηγήσεις στο Υπουργείο Υγείας, με στόχο να γίνουν ποιο ασφαλείς οι δραστηριότητες.

Το τελευταίο διάστημα, μέσα από τα στοιχεία, διαπιστώθηκε πως έπεσε σημαντικά το ποσοστό των θετικών περιστατικών, που είναι ασυμπτωματικά. Αυτό έχει προβληματίσει τους επιστήμονες, αφού με δεδομένο πως δεν άλλαξαν τα χαρακτηριστικά της νόσου, εκτιμούν όχι ότι άλλαξε αυτό το ποσοστό, αλλά ότι δεν εντοπίζονται τα ασυμπτωματικά κρούσματα. Η εκτίμηση είναι ότι λόγω του ότι οι μη εμβολιασμένοι υποβάλλονται σε τεστ για σκοπούς SafePass, τα εν λόγω ασυμπτωματικά κρούσματα που δεν εντοπίζονται έγκαιρα αλλά μεταδίδουν την νόσο, είναι ανάμεσα σε εμβολιασμένα άτομα.

«Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα ακόμα περισσότερα στοιχεία και αναλύσεις των στοιχείων, τα οποία σε συνεργασία με τις ιατρικές υπηρεσίες ξεκινούν και γίνονται λεπτομερέστερα. Η δική μου εισήγηση, είναι ότι θα πρέπει να καταλάβουμε, ότι επειδή ακριβώς έστω και σε πολύ μικρή πιθανότητα οι εμβολιασμένοι προσβάλλονται, θα πρέπει να διασφαλίσουμε, με κάποιο τρόπο ότι θα έχουμε τεστ και σε εμβολιασμένους, ώστε να παρακολουθούμε και εκεί την κατάσταση».

Εξήγησε δε ότι τα «τεστ σε εμβολιασμένους δεν είναι ανάγκη να είναι υποχρεωτικά ή συχνά αλλά ίσως πρέπει να προσαρμοστούν στις δραστηριότητες ή στους χώρους που μπαίνουν οι εμβολιασμένοι, ώστε και αυτοί να είναι ασφαλείς. Πλέον έχουμε μια οριζόντια προσέγγιση στα πάντα με το SafePass, το οποίο πρέπει να δούμε ξανά και να το προσαρμόσουμε στους χώρους και τις δραστηριότητές μας».

Η πλειοψηφία των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, έχει εδώ και καιρό ζητήσει στοιχεία, αναφορικά με τα τεστ, τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων και για το ποσοστό των εμβολιασμένων που είναι είτε κρούσματα, είτε νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

«Θέλουμε να δούμε εάν αυτό αλλάζει μέσα από το χρόνο και ταυτόχρονα μέσα από επιθετική ιχνηλάτηση να ξέρουμε ποιοι μεταδίδουν περισσότερο. σε ποιους χώρους και ποιες δραστηριότητες, ώστε η προετοιμασία μας για το χειμώνα, να προσανατολίζεται σε αυτούς τους χώρους και αυτές τις δραστηριότητες και να μην είναι οριζόντια τα όποια μέτρα, όπως ήταν τους τελευταίους μήνες».

Ο προβληματισμός για τους εμβολιασμούς

Το δεύτερο μεγάλο καμπανάκι που κτυπούν οι επιστήμονες, είναι οι ρυθμοί των εμβολιασμών με πρώτες και δεύτερες δόσεις και η ανάγκη για δράσεις προκειμένου να απαντηθούν τα ερωτήματα των πολιτών. Μία από τις πιο έντονες τοποθετήσεις, είναι του επικεφαλής της ΣΕΕ, που αναφέρει πως δεν πρέπει η ενισχυτική δόση να υποκαθιστά την ανάγκη για την πρώτη δόση.

«Βλέπουμε ότι ο ρυθμός εμβολιασμών με την πρώτη δόση έχει πέσει πάρα πολύ. Είναι πλέον ελάχιστοι αυτοί που κάνουν πρώτες δόσεις και ήταν και αναμενόμενο. Φτάσαμε στο ποσοστό που θα αναμέναμε να εμβολιάζονταν έτσι κι αλλιώς. Η τρίτη δόση δεν υποκαθιστά την ανάγκη για πρώτη δόση για αυτό δεν πρέπει, αυτή τη στιγμή, να προχωρήσουμε είτε σε ενέργειες που θα πιέσουν τα γεγονότα για ένα βεβιασμένο ενισχυτικό εμβολιασμό, ούτε σε ενέργειες που θα μας καταστήσουν κουραστικούς ή προκλητικούς έναντι των πολιτών και θα αφορούν την άσκηση πίεσης για πρώτο εμβολιασμό».

«Στην παρούσα φάση», ανέφερε ο κ.Τσιούτης «πρέπει να βγάλουμε από τη φαρέτρα μας και όλα τα υπόλοιπα όπλα που έχουμε και να τα αξιοποιήσουμε παράλληλα με τον εμβολιασμό που έχουμε πετύχει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να προτρέπουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί».

«Εάν κάποιος θεωρεί ότι ο ρόλος μας δεν είναι βοηθητικός…»

Σημειώνεται ότι κάποιοι επιστήμονες “τρέχουν” αυτή την περίοδο μαζί με την ΟΣΑΚ, έρευνα για τις αντιλήψεις των ατόμων άνω των εξήντα ετών για τους εμβολιασμούς, με στόχο να ετοιμάσουν στοχευμένες εισηγήσεις προς το Υπουργείο Υγείας.

«Εμάς ως σύμβουλοι, ο ρόλος μας είναι να βλέπουμε τα δεδομένα και τα διεθνή και τα τοπικά και να δίνουμε σωστές και σε ορθά δεδομένα εισηγήσεις. Εάν δεν έχουμε τοπικά δεδομένα, είναι αυτονόητο ότι οι εισηγήσεις μας μπορεί να μην έχουν απήχηση στην Κύπρο. Τώρα εάν ο υπουργός υιοθετήσει τις εισηγήσεις μας, αυτό είναι δική του η απόφαση και ευθύνη. Εάν κάποιος θεωρεί ότι ο ρόλος μας δεν είναι βοηθητικός, μπορεί να λάβει ανάλογες αποφάσεις. Εμένα προσωπικός μου στόχος, είναι να λέω την αλήθεια που αντανακλά από τα δεδομένα», ανέφερε καταλήγοντας ο Κωνταντίνος Τσιούτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου