Από τεθωρακισμένα μέχρι πύραυλοι-Αυτός είναι ο στόλος της Εθνικής Φρουράς (pics)

Την ώρα που η Τουρκία επιχειρεί μια πλήρη αναβάθμιση των εξοπλιστικών της προγραμμάτων, προσφέροντας στα κατεχόμενα τελευταίας τεχνολογίας οπλικά συστήματα, η Κύπρος δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια και προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τα δικά της συστήματα.

Υπό μελέτη βρίσκεται το ενδεχόμενο αγοράς νέων οπλικών συστημάτων, ένεκα των τουρκικών προκλήσεων που συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, στη θάλασσα και αναμένεται να ενταθούν και από αέρος, με τη δημιουργία βάσης drone στο κατεχόμενο Λευκόνοικο.

Οι Τούρκοι, εδώ και κάποιους μήνες έχουν σταθμεύσει τα τουρκικά drones Bayraktar TB2, στην αεροπορική βάση του Λευκονοίκου, ενώ παράλληλα ετοιμάζουν ναυτική βάση στο κατεχόμενο Τρίκωμο, για ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων.

Από την πλευρά της, η Κύπρος προσανατολίζεται να αποκτήσει τα όπλα εκείνα που θα μπορέσουν να αναχαιτίσουν την τουρκική μηχανή, χωρίς ωστόσο να επιχειρούνται κινήσεις εντυπωσιασμού στην απέναντι πλευρά, αλλά περισσότερο κινήσεις ουσίας.

Μεταξύ άλλων γίνεται προσπάθεια για απόκτηση αντί-drone, ώστε να δοθεί απάντηση στα drone των Τούρκων, όπως επίσης και κάποια άλλα οπλικά συστήματα, τα οποία είναι προηγμένης τεχνολογίας, σε αντίθεση με όσα έχει τη δεδομένη στιγμή η Κύπρος.

Τα οπλικά συστήματα που κατέχει η Κύπρος

Τη δεδομένη στιγμή η Κύπρος διαθέτει ισχύ πυρός σε όλα της τα όπλα. Από τεθωρακισμένα, αντιαρματικά και αντιαερπορικά μέχρι το ναυτικό και εναέρια μέσα. O RΕΡORTER επιχειρεί μια παρουσίαση όσων όπλων διαθέτει η Εθνική Φρουρά και τα οποία παρουσιάζονται σε κάθε στρατιωτική παρέλαση

Τεθωρακισμένα

Τ-80

Τεθωρακισμένο όχημα ρωσικής κατασκευής, που συγκαταλέγεται μεταξύ των καλυτέρων αρμάτων στον κόσμο. Το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πυρός που διαθέτει, του παρέχει τη δυνατότητα καταστροφής όλων των τύπων εχθρικών αρμάτων σε μεγάλες αποστάσεις.

Διαθέτει μεγάλη ισχύ πυρός, αυτόματο σύστημα γέμισης του πυροβόλου 125 χιλ., εκτελεί βολή εν κινήσει με μεγάλη ταχύτητα και έχει τη δυνατότητα εκτόξευσης από το πυροβόλο του, κατευθυνόμενων με δέσμη Laser, πυραύλων εναντίον αρμάτων και ελικοπτέρων σε αποστάσεις πέραν των 5000 μ.

Διαθέτει όργανα για παρατήρηση και σκόπευση σε μεγάλες αποστάσεις ημέρα και νύκτα και σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Επίσης είναι εφοδιασμένο με σύστημα αυτοπροστασίας, με το οποίο μπορεί να εκτρέψει από την πορεία τους κατευθυνόμενα βλήματα που βάλλονται εναντίον του, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί το πλήρωμα του άρματος για την επικείμενη προσβολή.

 

ΑΜΧ 30Β2

Το Άρμα ΑΜΧ 30 Β2 είναι γαλλικής κατασκευής. Διαθέτει μεγάλη ισχύ πυρός, όργανα παρατήρησης και σκόπευσης σε μεγάλες αποστάσεις ημέρα και νύκτα και σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Είναι εφοδιασμένο με ένα πυροβόλο 105 χιλ., ένα Α/Α και συζυγές πυροβόλο 20 χιλ. και ένα πολυβόλο 7,62 χιλ.

Δύναται να βάλει με το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ελέγχου Πυρός όλους τους τύπους των βλημάτων, σε αποστάσεις μέχρι 4000 μ. με άριστα αποτελέσματα νύχτα και ημέρα, και με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Γενικά τα τεθωρακισμένα και ειδικά τα άρματα μάχης, εκμεταλλευόμενα τις δυνατότητές τους, ανατρέπουν τις εχθρικές αντιστάσεις καταστρέφουν τα εχθρικά άρματα και επιφέρουν καίρια πλήγματα στον εχθρό σε μεγάλο βάθος.

ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3

Τα τεθωρακισμένα αυτά οχήματα είναι ρωσικής κατασκευής, αμφίβια και μπορούν να μεταφέρουν ταχέως μία ομάδα Πεζικού στο πεδίο της μάχης.

Το τεθωρακισμένο όχημα μάχης ΒΜΡ-3, διαθέτει 1 πυροβόλο 100 χιλ., 1 πυροβόλο 30 χιλ, και 3 πολ/λα 7,62 χιλ. Εκτελεί βολή εν κινήσει με μεγάλη ταχύτητα και έχει την δυνατότητα εκτόξευσης από το πυροβόλο κατευθυνόμενων, με δέσμη Laser πυραύλων, εναντίον αρμάτων και ελικοπτέρων σε αποστάσεις μέχρι 4000 μ.

Διαθέτει όργανα για παρατήρηση και σκόπευση σε μεγάλες αποστάσεις ημέρα και νύκτα και σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

ΤΟΜΠ «ΛΕΩΝΙΔΑΣ»

Tα ερπυστριοφόρα οχήματα μεταφοράς προσωπικού «ΛΕΩΝΙΔΑΣ», είναι καλά εξοπλισμένα και με το βασικότατο πλεονέκτημα την ερπύστρια, μπορούν να κινούνται μέρα και νύκτα, σε οποιοδήποτε έδαφος και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Τα ελληνικής κατασκευής τεθωρακισμένα αυτά οχήματα έχουν τη δυνατότητα κίνησης ημέρα και νύκτα σε δύσβατα εδάφη, που τα καθιστά το βασικότερο συνεργάτη των αρμάτων στο πεδίο της μάχης, καθότι μεταφέρουν το Πεζικό με ταχύτητα και ασφάλεια εκεί όπου οι απαιτήσεις της μάχης το επιβάλλουν.

VAB

Τα τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα VAB είναι γαλλικής κατασκευής και έχουν την ικανότητα να κινούνται σε ανώμαλο έδαφος με μεγάλες κατακόρυφες και πλευρικές κλίσεις και θεωρούνται από τα πλέον επιτυχημένα στο είδος τους.

Τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού VAB έχουν ως αποστολή τους να μεταφέρουν το Πεζικό με ταχύτητα και ασφάλεια, εκεί όπου οι απαιτήσεις της μάχης το επιβάλλουν.

Τα μέσα επικοινωνιών που διαθέτουν και οι δυνατότητες κίνησής τους ημέρα και νύκτα σε δύσβατα εδάφη, τα καθιστούν βασικό συνεργάτη των αρμάτων στο πεδίο της μάχης.

Αντιαεροπορικά

BUKM1-2, TOR–M1

Το ρωσικό οπλικό σύστημα BUKM1-2 και τα Οχήματα Μάχης «TOR–M1» μεταφέρονται από τους αρματοφορείς ΜΑΝ.

Ο συνδυασμός και των 2 αυτών αντιαεροπορικών-αντιβαλλιστικών πυραυλικών συστημάτων δημιουργεί ασπίδα προστασίας τόσο των στρατηγικών υποδομών της ΚΔ όσο και των μαχόμενων τμημάτων της ΕΦ.

Δύναται να εμπλέξουν και να καταστρέψουν ταυτόχρονα όλων των ειδών της απ΄ αέρος απειλή από μικρές μέχρι μεσαίες αποστάσεις και από πολύ χαμηλά μέχρι μεγάλα ύψη.

OERLIKON- ASPIDE

Αντιαεροπορικά πυροβόλα 35χιλ OERLIKON, ελβετικής κατασκευής και αντιαεροπορικοί πύραυλοι ASPIDE, ιταλικής κατασκευής.

ATLAS-MISTRAL

Αντιαεροπορικό σύστημα ATLAS, εκτοξεύει το βλήμα MISTRAL. Αποτελεί μεγάλη και απρόσμενη απειλή για τα εχθρικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Είναι δε βλήμα FIRE AND FORGET δηλαδή εφόσον εκτοξευτεί κατευθύνεται από μόνο του, στην πηγή θερμότητας η οποία εκπέμπεται από τα εχθρικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και τα καταστρέφει.

Αντιαρματικά

ΜILAN

Τα αντιαρματικά MILAN είναι όπλα γαλλογερμανικής κατασκευής, διαθέτουν μεγάλο βεληνεκές και τηλεκατευθυνόμενη σκόπευση. Οι αντιαρματικοί πύραυλοι MILAN-3 ενισχύουν σημαντικά την αντιαρματική ικανότητα της ΕΦ και πλήττουν το στόχο τους με μεγάλη ακρίβεια, σε μεγάλη απόσταση.

Οι πύραυλοι MILAN-3 που διαθέτει η Ε.Φ. δεν επηρεάζονται από ηλεκτρονικά αντίμετρα ή παρεμβολές.

HOT

Τα αντιαρματικά όπλα ΗΟΤ τοποθετούνται σε τεθωρακισμένα οχήματα VAB. Οι πύραυλοι HOT είναι γαλλικής κατασκευής. Είναι τηλεκατευθυνόμενοι, με βεληνεκές 4000 μ., με ισχυρή διατρητική ικανότητα και μεγάλη ακρίβεια προσβολής των στόχων.

Πυροβόλα

TRG1

Είναι ρυμουλκούμενα πυροβόλα των 155 χιλ. Τα TRG1 είναι γαλλικής κατασκευής, τα οποία ρυμουλκούνται από τα οχήματα MAN TGM. Τα οχήματα αυτά, με τα οποία ενισχύθηκε η Εθνική Φρουρά, είναι ελληνικής κατασκευής στρατιωτικών προδιαγραφών, ευέλικτα με πάρα πολλές δυνατότητες έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο πεδίο της μάχης.

Τα πυροβόλα αυτά διαθέτουν σύστημα αυτοκίνησης για μετακίνηση σε μικρές αποστάσεις και σύγχρονα συστήματα, με τα οποία εξασφαλίζεται:

 -Ευκολία μετακίνησης.

 -Ελάχιστος χρόνος προετοιμασίας για βολή.

 -Εκτέλεση άμεσων και αποτελεσματικών πυρών.

Έχουν επίσης τη δυνατότητα με το μεγάλο τους βεληνεκές να προσβάλλουν στόχους ζωτικής σημασίας σε μεγάλο βάθος.

ZUZANA

Eίναι αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χιλ. Το Κέντρο Διευθύνσεως Πυρός (ZUZANA), συντονίζει και κατευθύνει τα πυρά των πυροβόλων. Σ΄ αυτό το όχημα δίνεται η μάχη της ακρίβειας, η μάχη της αποτελεσματικότητας.

Τα πυροβόλα ZUZANA είναι σλοβάκικης κατασκευής και προέλευσης. Διαθέτουν αυτόνομο σύστημα ελέγχου πυρός και προσδιορισμού της θέσης τους και με τον ταχύ ρυθμό βολής τους καθίστανται ισχυρά μέσα πυρός του Πυροβολικού.

ALEXANDER TGS

Oπλικό σύστημα το οποίο παραλήφθηκε πρόσφατα από την Εθνική Φρουρά. Είναι Σέρβικης κατασκευής και προέλευσης.

MILOS

Είναι εξοπλισμένο με συστήματα ελέγχου πυρός και επικοινωνιών τελευταίας τεχνολογίας. Το πυροβόλο NORA 155 χιλιοστών/52 διαμετρημάτων, είναι ότι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η παγκόσμια πολεμική βιομηχανία στο πυροβολικό. Διαθέτει αυτόνομο σύστημα ελέγχου πυρός και προσδιορισμού θέσεως, σύστημα προσανατολισμού και πλοήγησης και μπορεί να ενεργήσει ως αυτόνομη μονάδα πυρός, πλήττοντας με ταχύτητα και ακρίβεια πολλαπλούς στόχους, μέχρι την απόσταση των 42 χλμ, ενώ με εξειδικευμένα βλήματα δύναται να προσβάλει στόχους σε μεγαλύτερο βάθος.

Nαυτικό

EXOCET

Πρόκειται για επάκτιες συστοιχίες γαλλικής κατασκευής και προέλευσης. Είναι από τα πιο αξιόπιστα και αποτελεσματικά οπλικά συστήματα που διαθέτει η ΕΦ.

Όλμοι

ACMAT

Οι συγκεκριμένοι όλμοι είναι 120 χιλ. και τα οχήματα ΑCΜΑΤ είναι γαλλικής κατασκευής.

Με το μεγάλο βεληνεκές και την ισχύ πυρός τους μπορούν να παράσχουν υποστήριξη στα μαχόμενα τμήματα σε μεγάλο βάθος. Το όπλο αυτό έχει καταστήσει τους Σχηματισμούς, αυτάρκεις σε πυρά υποστήριξης μεγάλου διαμετρήματος.

DRONE

Η Κυπριακή Δημοκρατία πρόσθεσε στο οπλοστάσιο της Εθνικής Φρουράς, τέσσερα Μη επανδρωμένα αεροσκάφη για επιτήρηση της Κυπριακής ΑΟΖ και για παρακολούθηση δραστηριοτήτων ειδικού ενδιαφέροντος, τα οποία υπερίπτανται του χώρου της παρέλασης.

Τα μη επανδρωμένα αυτά αεροσκάφη εκτός από τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς, αξιοποιούνται και σε άλλες αποστολές για συνδρομή στις λοιπές υπηρεσίες της Δημοκρατίας, όπως στις πρόσφατες πυρκαγιές.

Αεροπορία

Ελικόπτερα Mi-35

Τα ελικόπτερα Mi-35, είναι ρωσικής κατασκευής και μεταφέρουν μεγάλη μάζα πυρός, αποτελούμενη από αντιαρματικούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας, ρουκέτες 80 και 40 χιλιοστών και πυροβόλα. Θεωρούνται εναέριες πολεμικές μηχανές γιατί συνδυάζουν τη μεγάλη ισχύ πυρός με την ταχύτητα και την ακρίβεια.

Ελικόπτερα Gazelle

Τα ελικόπτερα Gazelle είναι γαλλικής κατασκευής και είναι αντιαρματικά, εξοπλισμένα με 4 αντιαρματικούς πυραύλους HOT. Έχουν τη δυνατότητα εκτέλεσης βολών εναντίον τεθωρακισμένων στόχων, παρέχοντας υποστήριξη στις επίγειες φίλιες δυνάμεις.

Ελικόπτερα Agusta Westland 139

Τα ελικόπτερα Agusta Westland-139, είναι ιταλικής κατασκευής και έχουν τη δυνατότητα εκτέλεσης αποστολών έρευνας και διάσωσης σε θάλασσα και ξηρά, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά τη διάρκεια της νύκτας, σε ολόκληρο το FIR Λευκωσίας. Στο ευρύ φάσμα των αποστολών τους, συμπεριλαμβάνεται και η εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων με τη μεταφορά ομάδων των ειδικών δυνάμεων.

Ελικόπτερα BELL-206

Τα ελικόπτερα Bell-206 είναι αμερικάνικης κατασκευής και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αποστολές μεταφοράς προσωπικού και υλικών καθώς επίσης και σε αεροδιακομιδές τραυματιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα