Οι πιο πολυφωτογραφημένες πόλεις φαντάσματα στο instagram-Ανάμεσα τους το Βαρώσι

Τραγικές ιστορίες που κρύβουν εγκληματικές πολιτικές αποφάσεις, φυσικές καταστροφές, ανθρώπινα λάθη, πόλεμοι και μείωση των μεταλλευμάτων ή άλλων φυσικών πόρων, κρύβουν πίσω τους πόλεις φαντάσματα που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλο τον κόσμο. Το onlinemortgageadvisor.co.uk, δημοσίευσε στοιχεία σε σχέση με τις πιο πολυφωτογραφημένες πόλεις-φαντάσματα σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. 

Στη σχετική λίστα, στην 15η θέση βρίσκεται η πόλη Σεντράλια στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ έχοντας χρησιμοποιηθεί σε hashtag 752 φορές.   

H Σεντράλια ήταν μια από τις πόλεις που ιδρύθηκαν στις ΗΠΑ την περίοδο της μεγάλης ανάπτυξης των εξορύξεων άνθρακα. Ειδικότερα ιδρύθηκε το 1856 ενώ εγκαταλείφθηκε πλήρως, όταν τα υποστρώματα του εδάφους που περιείχαν άνθρακα πήραν φωτιά στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Το εντυπωσιακό είναι πως η πυρκαγιά σιγοκαίει μέχρι σήμερα.

Στην δέκατη τέταρτη θέση της σχετικής λίστας με 1152 χρήσης του hashtag, βρίσκεται η πόλη «Πυραμίδα» που ανήκει στη Νορβηγία. Όπως και στην περίπτωση της Σεντράλια, επρόκειτο για έναν οικισμό που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες εξόρυξης άνθρακα. 

Ιδρύθηκε από τη Σουηδία το 1910 και πωλήθηκε στη Σοβιετική Ένωση το 1927, η Πυραμίδα έκλεισε το 1998 και έκτοτε παραμένει σε μεγάλο βαθμό εγκαταλελειμμένο, με το μεγαλύτερο μέρος της υποδομής και των κτιρίων του να εξακολουθούν να διατηρούνται, κυρίως λόγω του ψυχρού κλίματος. 

Από το 2007, καταβάλλονται προσπάθειες να γίνει τουριστικό αξιοθέατο. Το ξενοδοχείο της πόλης ανακαινίστηκε και άνοιξε ξανά το 2013. Το καλοκαίρι ο μόνιμος πληθυσμός αριθμεί έξι εργάτες. 

Το νησί Χασίμα της Ιαπωνίας αποτέλεσε περιοχή εξόρυξης άνθρακα κατατάσσεται στην 13η θέση της λίστας με 2,353 hashtags. Βρίσκεται σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο του Ναγκασάκι. Γνώρισε περιόδους ευημερίας μεταξύ του 1887 μέχρι το 1974.

Ωστόσο η μείωση της χρήσης του άνθρακα και η αύξηση χρήσης πετρελαίου ανάγκασε τους κατοίκους του να το εγκαταλείψουν.

Στην 12η θέση βρίσκεται άλλη μια αμερικανική πόλη, αυτή τη φορά στην Αλάσκα, η οποία έχει αποτυπωθεί από τους χρήστες του instagram σε hashtag 4385 φορές. Το Κένεκοτ, είναι μια εγκαταλελειμμένη πόλη εξόρυξης χαλκού στην Αλάσκα και άκμασε για δεκαετίες μέχρι το 1970. Σήμερα η περιοχή είναι προστατευόμενη και συντηρείται από την Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων των Ηνωμένων Πολιτειών. 

 Στην 11η θέση βρίσκεται η πόλη Ρίολιτ στη Νεβάδα των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια πόλη, της οποίας σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της έχει ισοπεδωθεί. Άκμασε τον 19ο αιώνα και υπολογίζεται ότι μέχρι το 1920 την είχε εγκαταλείψει και ο τελευταίος της κάτοικος. Όπως και οι προηγούμενες αμερικανικές πόλεις, αναπτύχθηκε στη βάση των εξορύξεων, ενώ όταν διαπιστώθηκε πως πλέον δεν μπορούσε η γη να δώσει περισσότερα μεταλλεύματα, οι κάτοικοί της έψαξαν την τύχη τους αλλού. 

Στην 10η θέση της σχετικής λίστας, συναντάμε την Αμμόχωστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, έχει χρησιμοποιηθεί με το hashtag Varosha, τουλάχιστον 10658 φορές. 

Το μικρό γαλλικό χωριό Οραντουρ Σορ Γκλαν βρίσκεται στην ένατη θέση της λίστας, αφού έχει φωτογραφηθεί στο instagram 12,416 φορές. Καταλήφθηκε από τους Ναζί και μετά από μια φοβερή σφαγή στις 10 Ιουνίου του 1944 σκοτώθηκαν και οι 642 κάτοικοι του.  

Παρά το γεγονός ότι το χωριό ανοικοδομήθηκε μετά τον πόλεμο, ο Γάλλος Πρόεδρος Τσαρλς Ντε Γκώλ αποφάσισε το Oradour-sur-Glane να διατηρηθεί ως μνημείο. 

Στην όγδοη θέση βρίσκεται η πόλη φάντασμα Κολμανσκοπ που σημαίνει το κεφάλι του Κολμαν η οποία έχει συμπεριληφθεί ως hashtag 14986 φορές. Βρίσκεται έξω από τη Ναμίμπια και επρόκειτο για ένα πλούσιο μεταλλευτικό χωριό, που σήμερα, έχει γίνει τουριστική ατραξιόν για τουρίστες.

Στην έβδομη θέση με 20425 χρήσεις του hashtag είναι το νησί Ρος που σήμερα ανήκει στην Ινδία. Τις πρώτες δεκαετιες του 20ου αιώνα χρησιμοποιείται ως φυλακές από τους αποικιοκράτες, ενώ ακολούθως άλλαξε αρκετά χέρια, αφού το κατέλαβαν οι Ιάπωνες κατά τον Β' ΠΠ, ενώ αργότερα το κατέλαβε η Ινδία. Μέρος των φυλακών γκρεμίστηκαν, ωστόσο κάποιες πτέρυγες έμειναν για να θυμίζουν σε όλους την ιστορία και τα δεινά που έζησαν όσοι στάλθηκαν ως φυλακισμένοι στο νησί. 

Στην έκτη θέση με σκορ 22665 φωτογραφήσεις, βρίσκεται το Χάμπερστοουν που βρίσκεται στη Χιλή. Η συγκεκριμένη πόλη-φάντασμα έξω από το Ατακάμα της Χιλής, αναπτύχθηκε για την εξόρυξη νιτρικού καλλίου και σήμερα αποτελεί Εθνικό Μνημείο και μέρος Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Η πόλη άκμασε το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, ωστόσο τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 άρχισε σταδιακά η εγκατάλειψή της. 

Η εγκαταλελειμμένη πόλη Μπόντι που βρίσκεται στη Νεβάδα των ΗΠΑ, κατατάσσεται στην πέμπτη θέση.  H πόλη άκμασε από την εξόρυξη χρυσού, ωστόσο έμεινε πίσω τεχνολογικά και σιγά σιγά ο πληθυσμός της άρχισε να την εγκαταλείπει για πιο ευημερούσες περιοχές. 

Η πόλη εγκαταλείφθηκε πλήρως την πρώτη δεκαετία του 1910 και από τότε αποτελεί ένα ανοιχτό μουσείο. Την προστασία της ανέλαβε το ίδρυμα Bodie.

Στην τέταρτη θέση με 30126 χρήσης του hashtag, βρίσκεται το χωριό Γκράκο της Ιταλίας. 

Βρίσκεται στην επαρχία της Ματέρα αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Ιταλίας, αφού εκεί γυρίστηκαν γνωστές ιταλικές και αμερικανικές ταινίες συμπεριλαμβανομένου του Βασιλιά Δαυίδ με τον Richard Gere, τα Πάθη του Χριστού με τον Mel Gibson και άλλες. 

Το χωριό εγκαταλείφθηκε μαζικά από τους κατοίκους του το 1920, όταν αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ. 

Λίγα χρόνια αργότερα ακολούθησε μια κατολίσθηση, μετά από σεισμό με αποτέλεσμα το χωριό να μείνει πλήρως εγκαταλελειμμένο.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται μια πόλη-φάντασμα του Τέξας, η Τερλίνγκουα, με 65018 αναφορές σε hashtag στο instagram. 
Η Τερλίνγκουα άκμασε εξαιτίας της εξορύξεως κινναβαρίτη, ενός ορυκτού του υδραργύρου.
Εκείνα τα χρόνια από τη σημερινή πόλη-φάντασμα της Τερλίνγκουα προερχόταν έως και το 40% της συνολικής παραγωγής υδραργύρου των ΗΠΑ. Ασήμι και μόλυβδος από ορυχεία στη μεξικανική πλευρά του «μεγάλου ποταμού» (Ρίο Γκράντε) μεταφέρονταν ως εμπορεύματα προς τον βορρά. Η πόλη ωστόσο εγκαταλείφθηκε σταδιακά, λόγω της διακοπής των εξορύξεων. 
 
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η πόλη Λεβίσσι στην Τουρκία, με 102028 αναφορές στο instagram. Το Λεβίσσι βρίσκεται στη νοτιοδυτική Τουρκία. Εκεί ζούσαν Έλληνες μέχρι το 1923.
Στη θέση όπου βρίσκεται το Λεβίσσι θεωρείται ότι υπήρξε η αρχαία Καρμυλησσός. Λέγεται ότι όταν έφυγαν οι Έλληνες με τους διωγμούς, οι Τούρκοι που πήραν τα σπίτια τους δεν κατάφεραν να ριζώσουν. Οι Λεβισσιανοί είχαν «καταραστεί» τον τόπο τους. 

Το χωριό-φάντασμα, που διατηρείται πλέον ως μουσείο, αποτελείται από εκατοντάδες κατοικίες και δύο εκκλησίες, οι οποίες καλύπτουν ένα μικρό μέρος βουνοπλαγιάς και χρησιμεύουν ως τόπο στάθμευσης για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη Φετίγιε και το Ολουντενίζ.

Το Λεβίσσι ενέπνευσε τον Λουί ντε Μπερνιέ να γράψει για το «Eskibahçe», το φανταστικό χωριό μέσα στο μυθιστόρημά του Πουλιά χωρίς Φτερά του 2004.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η πόλη-φάντασμα Πρίπυατ στην Ουκρανία, με 200 χιλιάδες αναφορές στο instagram. Το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ ήταν αυτό που προκαλέσει την ερήμωση της πόλης Pripyat στην Ουκρανία. Επρόκειτο για μια πόλη 50 χιλιάδων κατοίκων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά το ατύχημα. 

 

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου