Από πίθηκο μέχρι... τίγρη-Τα περίεργα κατοικίδια που αναζητούν οι Κύπριοι

Ένας σκύλος, μια γάτα, ένας παπαγάλος ή ακόμα και μια γυάλα με ψάρια είναι τα πιο κοινά ζώα που μπορεί να συναντήσει κάποιος σε ένα σπίτι στην Κύπρο. Πολλοί, βλέπετε, είναι αυτοί που θέλουν να έχουν στη ζωή τους ένα ζώο, για να το φροντίζουν και να τους κρατά συντροφιά.

Οι πλείστοι, επιλέγουν τους σκύλους οι οποίοι λειτουργούν και ως φύλακες, ενώ αρκετοί άλλοι ψηφίζουν γάτους που είναι αξιαγάπητοι και θέλουν χάδια. Ένα άλλο ποσοστό του πληθυσμού προτιμά τους παπαγάλους και τα ψάρια, που χρειάζονται λιγότερη φροντίδα.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που προτιμούν να έχουν ως συντροφιά τους πιο περίεργα κατοικίδια, τα οποία δεν συναντάς καθημερινά σε κάποιο σπίτι ή σε κάποια αυλή.

Μιλώντας στον REPORTER, ο ιδιοκτήτης Pet Shop, Μάριος Κούνιας εξήγησε ότι πολλοί άνθρωποι ζητούν περίεργα κατοικίδια για τα σπίτια τους, κάποια από τα οποία δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα.

Ο κ. Κούνιας πώλησε μεταξύ άλλων ζευγάρι ρακούν σε ανθρώπους που ήθελαν να τα αποκτήσουν, όπως επίσης πύθωνες, βόες, αλλά και χελώνες. Τα συγκεκριμένα ζώα, χρειάζονται ωστόσο ειδική μεταχείριση, αφού δεν μπορεί να είναι αφημένα στο έλεος τους, χωρίς φαγητό και φροντίδα.

«Έχω πωλήσει αρκετούς πύθωνες σε ανθρώπους στην Κύπρο, ωστόσο πλέον απαγορεύεται η εισαγωγή τους, με βάση το νόμο. Δυστυχώς, όταν έγινε πριν κάποια χρόνια η νομοθεσία, δεν γνώριζαν οι πλείστοι ότι ο πύθωνας για να κάνει κακό σε άνθρωπο πρέπει να είναι τουλάχιστον δεκαπέντε μέτρα. Αυτοί που φέρναμε εμείς, γίνονταν μέχρι ενάμιση μέτρο, αλλά δυστυχώς απαγορεύεται πλέον η εισαγωγή τους ανεξαρτήτως μεγέθους.»

Λόγω του γεγονότος ότι αρκετοί άνθρωποι απέκτησαν πύθωνες πριν την απαγόρευσή τους, σήμερα τους εκτρέφουν και ενδεχομένως να τους πωλούν χωρίς άδεια και αυτό είναι κάτι που πρέπει να βρεθεί τρόπος να ελεγχθεί, αφού στο τέλος θα απαγορεύεται η πώλησή τους από τα αρμόδια καταστήματα, αλλά όσοι θέλουν θα τους προμηθεύονται από τη μαύρη αγορά.

«Σε ότι αφορά τα ρακούν, αγόρασα μόνο ένα ζευγάρι και τα πώλησα, αφού δεν προσφέρουν κάτι στο σπίτι και κάποιοι άνθρωποι μπορεί να τα πάρουν για λίγο και μετά να τα αφήσουν ελεύθερα, κάτι που είναι επικίνδυνο και για τα ίδια τα ζώα, αφού δύσκολα θα επιβιώσουν. Εγώ πλέον ασχολούμαι στο μαγαζί μου με σκύλους, γάτους, παπαγάλους, παραδείσια πουλιά, ενώ έχω απόθεμα από φίδια, όπως πύθωνες, από πριν απαγορευτούν, τα οποία δικαιούμαι να πωλήσω.

Οι παράλογες απαιτήσεις

Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι που πηγαίνουν στα pet shop έχοντας παράλογες απαιτήσεις, ζητώντας πολύ επικίνδυνα ζώα που απαγορεύεται η πώλησή τους, ή ακόμα και ζώα τα οποία δεν υπάρχουν.

Ανάμεσα στα πιο… τρελά που άκουσε ο κ. Κούνιας ήταν όταν κάποιος του ζήτησε να αγοράσει από πίθηκο μέχρι… τίγρη.

«Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που ειλικρινά είναι παράλογες οι απαιτήσεις τους. Ήρθε άνθρωπος και μου ζήτησε πίθηκο για το σπίτι του. Ήρθε γυναίκα με ένα βρέφος και μου είπε θέλω σκυλάκι για το παιδί μου, που ήταν μόνο οκτώ μηνών. Της είπα να πάει σε ένα πολυκατάστημα και να της αγοράσει ψεύτικο.

Άλλος ήρθε και μου ζήτησε finger monkey, το οποίο μπορείς να συναντήσεις μόνο στα κινούμενα σχέδια. Λυπάμαι που θα το πω, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που δεν ενδιαφέρονται για τα ζώα που θα φιλοξενήσουν στην οικογένειά τους, αλλά πώς θα εντυπωσιάσουν».

O άνθρωπος με τα ιδιαίτερα κατοικίδια

Στην Κύπρο υπάρχουν άνθρωποι που επέλεξαν να φιλοξενούν κάποια ιδιαίτερα κατοικίδια, όχι για λόγους εντυπωσιασμού, αλλά επειδή πραγματικά ενδιαφέρονται γι' αυτά, όπως είναι ο Ανδρέας Ιωσηφάκης, από τη Λάρνακα.

Ένας νέος άνθρωπος, ο οποίος από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τα ερπετοειδή και στην πορεία έγινε επάγγελμά του. Σπούδασε θαλάσσια βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και φιλοξενεί στο σπίτι του διάφορα είδη ερπετών, όπως χελώνες και ψάρια.

«Μου αρέσουν τα ερπετά και σήμερα κατέληξα να δουλεύω με αυτά. Κάνω ερευνητικά προγράμματα σε χελώνες, που είναι απειλούμενα είδη. Ασχολούμαι με διάφορα είδη σπάνιων χελώνων, που δεν είναι εμπορεύσιμες. Το πρώτο μου ζώο όταν ήμουν μωρό ακόμα, ήταν χελώνα του νερού, ενώ όταν πήγα στο Γυμνάσιο πήρα ιγκουάνα. Σήμερα έχω πολλά και διαφορετικά είδη χελώνων και ψαριών».

Μεταξύ των σπάνιων ειδών χελώνων που κατέχει ο Ανδρέας, είναι η homocus cemoralis, την οποία μελετά ως προς την ανάπτυξή της. Ζει στη Νότιο Αφρική και είναι χελώνα νάνος. Η συγκεκριμένη χελώνα, σε ενήλικη ηλικία είναι λίγο πιο μεγάλη από μια οθόνη κινητού.

Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες του κ. Κουνιά, για το γεγονός ότι απαγορεύτηκαν είδη ερπετών στην Κύπρο, κυρίως από άγνοια των αρμοδίων, ο Ανδρέας εξήγησε πως «το χόμπι των ερπετών είναι νεκρό, δεν υπάρχει στην Κύπρο. Με βάσει τους νόμους που έκαναν τελευταία απαγόρευσαν πάρα πολλά είδη και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων κατοικίδιων είναι πολύ λίγοι και δεν το κατέχουν το αντικείμενο για να πωλήσουν τα ερπετά».

Όσον αφορά το κατά πόσον στην Κύπρο δεν έχουμε την νοοτροπία να αγαπάμε όσο θα έπρεπε τα ζώα και τα παίρνουμε κυρίως για λόγους εντυπωσιασμού, είπε πως πολλοί αγοράζουν ζώα και μετά δυστυχώς τα βαριούνται.

«Το πιο σωστό είναι πριν πάρεις το ζώο να κάνεις μια έρευνα και μια μελέτη πριν το αγοράσεις και να καταλήξεις μετά από ώριμη σκέψη τι θέλεις να αποκτήσεις και αν μπορείς να συντηρήσεις. Ο πιο πολύς κόσμος αγοράζει ένα κατοικίδιο από ενθουσιασμό, είτε λόγω του νεαρού της ηλικίας για να κάνουν show. Μόλις δουν λίγα έξοδα και λίγες ζημιές τα παρατούν».

 

 

 

 

  

 

 

Δειτε Επισης

Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση