Έρχονται διευκολύνσεις για τους μαθητές της Ειδικής Αγωγής-Από τι θα απαλλάσσονται

Διευκολύνσεις στους μαθητές και στις μαθήτριες της Ειδικής Αγωγής, αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο απέστειλε ήδη εγκύκλιο στα σχολεία. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο αποφάσισε την απαλλαγή από ορθογραφία και στίξη στους εν λόγω μαθητές, καθώς και την προσαρμογή των διαγωνισμάτων. Την ίδια ώρα, θα δοθεί διευκόλυνση και στην αξιολόγηση των μαθητών κατά τις Παγκύπριες.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη στείλει εγκύκλιο σε όλα τα σχολεία Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, με τις σχετικές οδηγίες προς τις διευθύνσεις, καλώντας τις να ενημερώσουν έγκαιρα τους Βοηθούς Διευθυντές, που είναι υπεύθυνοι προγραμμάτων της ειδικής αγωγής, τους καθηγητές και τους διδάσκοντες για την εφαρμογή διευκολύνσεων.

-Παροχή της διευκόλυνσης της απαλλαγής από ορθογραφία και στίξη σε μαθητές/τριες ΕΑΕ

Όπως αναφέρεται στην σχετική εγκύκλιο, στην περίπτωση των μαθημάτων των Νέων Ελληνικών, καθώς και των Αρχαίων Ελληνικών Γυμνασίου και Λυκείου, παραχωρείται απαλλαγή από την ορθογραφία και τη στίξη, ως ακολούθως:

α) Για το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών η διευκόλυνση θα παρέχεται τόσο στα διαγωνίσματα όσο και στις εξετάσεις, μόνο στην άσκηση της καθ’ υπαγόρευση ορθογραφίας, με αναπροσαρμογή βαθμολογίας, ως αντιστάθμισμα.

β) Για το μάθημα των Νέων Ελληνικών η διευκόλυνση θα παρέχεται στις ασκήσεις όπου η ορθογραφία και η στίξη αποτελούν αντικείμενο εξέτασης, δηλαδή στην παραγωγή επικοινωνιακού λόγου (έκθεση) και στις λεξιλογικές ασκήσεις.

 Στην παραγωγή επικοινωνιακού λόγου, παραχωρείται εξαίρεση από τη βαθμολόγηση της ορθογραφίας και της στίξης και παρέχεται προσαρμογή της βαθμολογίας της συγκεκριμένης άσκησης, ως αντιστάθμισμα.

Παράδειγμα: Στο Λύκειο η παραγωγή επικοινωνιακού λόγου βαθμολογείται με 40 μονάδες. Θα αφαιρεθούν οι 4 μονάδες που αναλογούν στην ορθογραφία και τη στίξη και η βαθμολόγηση της εν λόγω άσκησης θα ξεκινά από το 36. Στη συνέχεια θα γίνεται αναπροσαρμογή του βαθμού στο 40 (π.χ. 28/36 = 31/40).

 Στις λεξιλογικές ασκήσεις παραχωρείται εξαίρεση από τη βαθμολόγηση της ορθογραφίας και δίνονται όλες οι μονάδες στον/στη μαθητή/τρια, νοουμένου ότι έχει δώσει σωστή απάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι διευκολύνσεις των παιδιών της ειδικής αγωγής, παρέχονται ανεξαιρέτως σε όλα τα θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα (π.χ. Μουσική), όπως προνοεί η εγκύκλιος ypp12581, «Εγκύκλιες οδηγίες για τα Προγράμματα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης», ημερομηνίας 6 Σεπτεμβρίου 2021.

-Προσαρμογή διαγωνισμάτων για τα παιδιά ειδικής αγωγής

Στις περιπτώσεις όπου για παιδιά ειδικής αγωγής υπάρχει ανάγκη προσαρμογής των διαγωνισμάτων, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις ειδικές εκπαιδευτικές τους ανάγκες, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αξιοποιήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαμόρφωση των διαγωνισμάτων, οι οποίες επισυνάπτονται.

-Αξιολόγηση μαθητών/τριών από τις ΕΕΕΑΕ για σκοπούς Παγκυπρίων Εξετάσεων

α) Για τον σκοπό των Παγκυπρίων Εξετάσεων, παρακαλούμε όπως τα σχολεία παραπέμπουν τα παιδιά για αξιολόγηση ή επαναξιολόγηση από τις ΕΕΕΑΕ, όχι αργότερα από τη λήξη του Α΄ Τετραμήνου της Β΄ Λυκείου.

β) Νοείται ότι για έκτακτα περιστατικά μαθητών/τριών της Γ΄ Λυκείου θα διενεργείται επίσημη αξιολόγηση από τις ΕΕΕΑΕ, οποιαδήποτε χρονική στιγμή, μετά από γραπτό αίτημα των γονέων/ κηδεμόνων ή των Συνδετικών Λειτουργών

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου