Δευτέρα 18 Οκτ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Δήμαρχος Αμμοχώστου Γιαννάκης Σκορδής

  14/10/2021 13:06
Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Δήμαρχος Αμμοχώστου Γιαννάκης Σκορδής

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Δήμαρχος Αμμοχώστου Γιαννάκης Σκορδής

  14/10/2021 13:06

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών ο Γιαννάκης Σκορδής, ο οποίος είχε διατελέσει Δήμαρχος Αμμοχώστου.

Τον θάνατο του ανακοίνωσε ο Δήμος Αμμοχώστου εκφράζοντας την βαθειά του  θλίψη. 

Ο Γιαννάκης Σκορδής, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ήταν παιδί πολύ φτωχής οικογένειας. Γεννήθηκε στην οδό Μυρτίλου στο Κάτω Βαρώσι της Αµµοχώστου στις 2 /1/1949, όπου έζησε για κάποιο χρονικό διάστηµα. Για άλλο µικρό διάστηµα έζησε στην περιοχή «Λάξης», κοντά στο δρόµο Λάρνακας. Από τριών ετών και για κάποια χρόνια, έζησε µε την οικογένεια των γονιών του στην περιοχή των Εβραικών πορτοκαλεώνων στην Κάτω ∆ερύνεια Αµµοχώστου. Αργότερα και κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Βουλγαρία, µόνιµος τόπος διαµονής του έγινε ξανά το Κάτω Βαρώσι, όπου κατοικούσε και η υπόλοιπη οικογένεια. Γονείς του είναι ο Προκόπης και η Λαζαρού Σκορδή, άνθρωποι µε ενεργό ανάµειξη στα κοινά και τους εργατικούς αγώνες του Κυπριακού Λαού.

Μετά από τρία χρόνια φοίτησης στο Β΄ Γυµνάσιο Αµµοχώστου συνέχισε τη µάθηση στο Πρακτικό Τµήµα του Α΄ Γυµνασίου Αµµοχώστου. Μετά από την αποφοίτηση του υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στην Εθνική Φρουρά.

Το 1968 αναχώρησε στη Σόφια Βουλγαρίας, όπου σπούδασε και πήρε τον τίτλο MSc στην Αρχιτεκτονική. Αποφοίτησε λίγες µέρες µετά την εισβολή, τον Ιούλιο του 1974 και συνέχισε µε µεταπτυχιακές σπουδές ειδίκευσης στον κλάδο Αναστύλωσης και Συντήρησης Αρχαιολογικών Μνηµείων της Αρχιτεκτονικής, µέχρι το τέλος του 1975. Η συµµετοχή του στις Πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες προβολής του προβλήµατος της εισβολής και κατοχής, στα πλαίσια της Φοιτητικής κοινότητας στον τόπο σπουδών του ήταν συνεχής.

Το 1975, όταν επέστρεψε από τις σπουδές του, βρήκε την πατρική οικογένεια στην προσφυγιά. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, είχε ήδη παντρευτεί µε τη Γιαννούλα Σκορδή (πατρικό Χρυσοστόµου) από τη Λεµεσό. Η Γιαννούλα είναι Λειτουργός Ευηµερίας στο Γραφείο Ευηµερίας. Εχουν δύο παιδιά, την Αγγέλα που είναι Αρχιτέκτονας και τον Προκόπη που είναι Μουσικός. Και τα δύο παιδιά είναι παντρεµένα.

Από το 1975 κατοικεί στη Λεµεσό όπου µετά από εργασία σαν υπάλληλος για ενάµισι περίπου χρόνο, από το 1977 διατηρεί δικό του Αρχιτεκτονικό Γραφείο.

Από τα πρώτα χρόνια της καθόδου του στην Κύπρο, αναµείχθηκε στις δραστηριότητες των Οργανώσεων των Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών. Για σειρά ετών έχει διατελέσει µέλος του Συµβουλίου της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελευθέρων Επαγγελµατιών Μελετητών Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών (ΠΟΕΕΜ) είναι δε και µέλος και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου (ΣΑΚ). Η οργάνωση όµως της οποίας πέρασε από όλα τα σκαλοπάτια ιεραρχίας, είναι ο Σύνδεσµος Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Κύπρου (ΣΠΜΑΚ), της οποίας µέχρι την εκλογή του στη θέση του ∆ηµάρχου Αµµοχώστου ήταν Πρόεδρος.

∆ιετέλεσε για τρία χρόνια µέλος και για άλλα τρία Αντιπρόεδρος του Πολεοδοµικού Συµβουλίου. ∆ιετέλεσε επίσης µέλος του Γενικού Συµβουλίου του Επιστηµονικού Τεχνικού Επιµελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) στον κλάδο της Αρχιτεκτονικής για µια θητεία.

Από τον Απρίλιο του 2003 είναι ∆ήµαρχος Αµµοχώστου. Επελέγη από το ΑΚΕΛ του οποίου είναι στέλεχος και υπέβαλε υποψηφιότητα για την υπόλοιπη θητεία του υπουργοποιηθέντος, µέχρι τότε ∆ηµάρχου Κίκη Καζαµία. Για την εκλογή του στη θέση αυτή υποστηρίχθηκε και από όλα σχεδόν τα υπόλοιπα κόµµατα του τόπου. Σαν αποτέλεσµα της στήριξης αυτής απεσύρθη και η µοναδική µία ανθυποψηφιότητα που υπήρχε, οπόταν εξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο.

Λεπτομέρειες για την κηδεία του Γιαννάκη Σκορδή θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο. 

Θλίψη στην Δημοκρατική Παράταξη

Μέσα από ανακοίνωση της, η ΔΗΠΑ ανέφερε πως, «εκφράζουμε τη θλίψη μας για το θάνατο του πρώην Δημάρχου Αμμοχώστου, Γιαννάκη Σκορδή».

Πρόσθεσε ότι, «τιμώντας τη μνήμη και την προσφορά του εκλιπόντος, αντιπροσωπεία της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, θα παραστεί στην κηδεία του αείμνηστου Δημάρχου».

Τέλος ανέφερε, «εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς τους οικείους και τους συνεργάτες του. Αιωνία του η μνήμη».

Συλλυπητήρια Δημοκρατικού Συναγερμού

Με ανακοίνωση του ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι, «με θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Γιαννάκη Σκορδή, πρώην Δημάρχου Αμμοχώστου. Ο Γιαννάκης Σκορδής, πρόσφερε στον τόπο του τόσο μέσα από την ενασχόληση του με την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και ως αρχιτέκτονας, συμμετέχοντας με το πέρας των σπουδών του στο σύνολο των δραστηριοτήτων των Οργανώσεων των Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών. Διετέλεσε παράλληλα μέλος και Αντιπρόεδρος του Πολεοδομικού Συμβουλίου, μεταξύ άλλων». 

Ο Γιαννάκης Σκορδής απολάμβανε λόγω της προσωπικότητάς του, της ευρείας αποδοχής και από τα πολιτικά κόμματα όπως διεφάνη και κατά τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου το 2001. Ηγεσία και στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού, εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Γιαννάκη Σκορδή.

Το ΑΚΕΛ αποχαιρετά με θλίψη το Γιαννάκη Σκορδή

Το ΑΚΕΛ αποχαιρετά με θλίψη το Γιαννάκη Σκορδή, πρώην Δήμαρχο Αμμοχώστου και στέλεχος του Λαϊκού Κινήματος της Αριστεράς.

Ο Γιαννάκης Σκορδής διετέλεσε Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων της Κύπρου καθώς και του Πολεοδομικού Συμβουλίου. 

Ο Γιαννάκης Σκορδής υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα, διακεκριμένος επιστήμονα και ταυτόχρονα ένας μαχητικός αγωνιστής για τα δίκαια της Κύπρου και του λαού της, για την επιστροφή της Αμμοχώστου και την επανένωση του τόπου μας. Ένας συνεπής διεθνιστής και φιλειρηνιστής με πρωτοπόρα δράση στο αντιπολεμικό κίνημα της Κύπρου.

Το ΑΚΕΛ αποχαιρετά το σύντροφο Γιαννάκη Σκορδή και εκφράζει την εκτίμηση του για την προσφορά του στο Λαϊκό Κίνημα και στον κυπριακό λαό. Εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στη σύζυγο και τα παιδιά του.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας