Ανάγκη για εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για τον καρκίνο-Στη Βουλή το θέμα

Στις ράγες υλοποίησης θέλουν να βάλουν την Εθνική Στρατηγική για τον καρκίνο, οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι οποίοι ζητούν άμεσο διορισμό Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Καρκίνου, που έμεινε “ακέφαλη” μετά τον διορισμό της Στέλλας Κυριακίδου, ως Επιτρόπου Υγείας της ΕΕ.

Ο υπουργός Υγείας, δεσμεύτηκε ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής ότι θα προτείνει νέο Πρόεδρο στο Υπουργικό της Παρασκευής 15 Οκτωβρίου, ενώ το θέμα ενέγραψε προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου.

«Λόγω της πανδημίας και λόγω του διορισμού της Κα. Στέλλας Κυριακίδου ως Επιτρόπου Υγείας της ΕΕ, που ήταν η Πρόεδρος της Επιτροπής, έμεινε πίσω η εφαρμογή της στρατηγικής που δημοσιεύτηκε το 2019», ανέφερε στον REPORTER ο κ. Αποστόλου αναφέροντας ότι τώρα που είναι καλύτερα τα πράγματα με την covid, «βούληση όλων όσοι ασχολούμαστε με θέματα καρκίνου, είναι προτεραιότητα η εφαρμογή της στρατηγικής.

Μετά το διορισμό Προέδρου της Εθνική Επιτροπής, η Βουλή σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου θα ξεκινήσει άμεσα τη συζήτηση της επικαιροποίησης και της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής και έγινε κοινά αποδεκτό από όλους τους συναδέλφους. «Ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής όπως και όλα τα οργανωμένα σύνολα που ασχολούνται με θέματα καρκίνου, θα κληθούν ενώπιον της Επιτροπής Υγείας για να τεθούν χρονοδιαγράμματα », σημείωσε ο κ. Αποστόλου .

Στην ανάγκη άμεσης εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για τον καρκίνο, αναφέρθηκε και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΚΑΦ Νικόλας Φιλίππου. «Έγινε μια καλή επικαιροποίηση το 2019. Από κει και πέρα ήταν ξεκάθαρο πως για να μπορέσει να ξεκινήσει η στρατηγική, που αφορά στην έρευνα, την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία, την ανακουφιστική φροντίδα και την αποκατάσταση, έπρεπε να ετοιμαστεί σχέδιο δράσης υλοποίησης της στρατηγικής. Ελλείψει αυτού του σχεδίου δράσης γίνονται σπασμωδικές κινήσεις, όσον αφορά την υλοποίηση της στρατηγικής».

Σημείωσε δε πως για να υλοποιηθεί η στρατηγική πρέπει να δημιουργηθεί το Ινστιτούτο Καρκίνου Κύπρου, με στόχο να παρακολουθεί και την εφαρμογή της. «Ταυτόχρονα θα αναλάβει και ακόμα ένα σημαντικό ρόλο να δημιουργήσει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές, στο κομμάτι της επιστημονικής τεκμηρίωσης και των κλινικών πρωτοκόλλων. Είχαμε προτείνει δομή και οργανόγραμμα, στο οποίο θα συμμετέχουν  όλοι οι εμπλεκόμενοι στα θέματα καρκίνου και κάποιες προτεραιότητες ενός πενταετούς πλάνου. Λόγω και του ΓεΣΥ, βλέπουμε πως υπάρχει μεγάλος κατακερματισμός, ογκολογικών υπηρεσιών και δημιουργία νέων ογκολογικών κέντρων, κάτι που μας ανησυχεί αφού η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Καρκίνου, μιλά για ενοποίηση και δικτύωση των κέντρων καρκίνου», ανέφερε ο κ. Φιλίππου.

Δειτε Επισης

Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα