Πυκνώνουν τα σύννεφα στα νοσοκομεία, νέες καταγγελίες-Παρέμβαση Αναστασιάδη

Τα μαύρα σύννεφα πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα πάνω από τα νοσοκομεία, με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, να δέχεται πλέον πυρά από παντού. Το γόρδιο δεσμό θα επιχειρήσει να λύσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος  θα δεχθεί στις 10:30 στο γραφείο του, αντιπροσωπεία του ΟΚΥπΥ.

«Η σύσκεψη είναι για τα φαινόμενα που καταγράφονται και παρατηρούνται. Θέλω να ξέρω τον προγραμματισμό του ΟΚΥΠΥ, θέλω να γνωρίζω τους σχεδιασμούς, θέλω να γνωρίζω τις συμπεριφορές και δεν θα μείνω μόνο στον ΟΚΥΠΥ, αλλά θα επεκτείνω τις συναντήσεις και με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ασθενών έτσι ώστε να έχουμε μια σφαιρική εικόνα», είχε δηλώσει την Παρασκευή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δίνοντας το στίγμα της σημερινής συνάντησης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως πέραν από τους οργανωμένους ασθενείς τις συντεχνίες των γιατρών και των νοσηλευτών, αλλά και τον υπουργό Υγείας, υπάρχει έντονη δυσφορία και από μέρους του Νίκου Αναστασιάδη για τις ενέργειες του ΟΚΥπΥ, αφού πέραν των καταγγελιών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, έμειναν πίσω τα πλείστα αναπτυξιακά έργα που είχαν προγραμματιστεί.

Μετά το τελεσίγραφο που έδωσε μέσω επιστολής του, που είδε το φως της δημοσιότητας, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, ότι έθεσε και εβδομαδιαίους στόχους στον ΟΚΥπΥ, για την υλοποίηση αυτών των έργων και αναμένονται τα αποτελέσματα. Από την πλευρά του ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, έχει απαντήσει πολλές φορές ότι αυτά τα έργα καθώς και τα προβλήματα που προέκυψαν τις τελευταίες εβδομάδες, οφείλονται στην προσπάθεια που καταβλήθηκε για τη διαχείριση της πανδημίας.

Αυξάνονται και πληθύνονται οι καταγγελίες

Στις πολλές φωνές πάντως, ήρθαν να προστεθούν και οι σοβαρές καταγγελίες του Προέδρου του Κλάδου περιφερειαρχών, Γιώργου Καροτσάκη ο οποίος έκανε λόγο για απειλές που δέχονται οι Διευθυντές των νοσοκομείων.

Όλα αυτά, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, που ζητά πολιτική λύση στο θέμα, άρχισαν πλέον να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Μιλώντας στον REPORTER ο Πρόεδρος των Οργανωμένων ασθενών Μάριος Κουλούμας, ανέφερε ότι τα προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια, έχουν γίνει πλέον πελώρια. «Εμείς έχουμε στείλει επανειλημμένα τα προβλήματά που εντοπίζουμε», είπε σημειώνοντας ότι οι καταγγελίες από ασθενείς είναι καθημερινές στην ΟΣΑΚ.

Και αναφέρθηκε σε κάποια από τα προβλήματα, που έχουν ήδη κοινοποιηθεί στον ΟΚΥΠΥ: «Είναι προβλήματα που έχουν σχέση με την πρόσβαση στην εξυπηρέτηση, άλλα έχουν να κάνουν με συμπεριφορές, με την ποιότητα, με υποδομές, με τον εξοπλισμό, με ελλείψεις, με τα ΤΑΕΠ και με τους αιματολογικούς ασθενείς και τους αιμοκαθαριζόμενους. Υπάρχουν ακόμα προβλήματα με τις λίστες αναμονές, με τα ωράρια και από το γεγονός ότι δεν δουλεύουν απογεύματα τα νοσοκομεία».

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι πλέον δεν υπάρχουν ελπίδες για επίλυση αυτών των προβλημάτων, «λόγω αδυναμίας, ανοργανωσιάς και εσωτερικών προβλημάτων του ΟΚΥπΥ. Εμείς προσπαθούμε να λύσουμε εδώ και καιρό απλά ζητήματα και δεν επιλύονται από τους Διευθυντές των νοσοκομείων».

Έφερε ως παράδειγμα τους αιματολογικούς ασθενείς, τα ραντεβού των οποίων διευθετούνται στις 8 το πρωί. «Τους λέμε γιατί τους παίρνουν από τις 8 το πρωί και γίνεται μεσημέρι για να εξυπηρετηθούν. Μας λένε ότι θα μας καλέσουν, αλλά δεν κάνουν τίποτα. Ούτε τα πιο απλά δεν μπορούν να επιλύσουν. Να σας πω και άλλο παράδειγμα. Στο Μακάρειο Νοσοκομείο πάνε τα μωρά στις 12:00 να τα δει ο γιατρός και τους λέει, "πρέπει να κάνετε ανάλυση αίματος" και δεν υπάρχει χημείο. Έτσι πρέπει να φύγουν και να επιστρέψουν το άλλο πρωί».

Ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ, ανέφερε πως τίθεται θέμα βιωσιμότητας των δημόσιων νοσηλευτηρίων διαμηνύοντας πως δεν ξεπουλιούνται ούτε θα ξεπουληθούν. «Αυτοί που τα λεν αυτά αλλού στοχεύουν. Δεν θέλουμε τα νοσοκομεία μας να καταντήσουν να είναι δεύτερης επιλογής και μόνο για αυτούς που δεν τους δέχεται ο ιδιωτικός τομέας. Εμείς δεν θα δεχθούμε τέτοιο πράγμα».

«Ετσιθελισμός και αυταρχισμός»

Οι διαφορές και το κακό κλίμα, εν τω μεταξύ, ανάμεσα σε ΟΚΥπΥ και τους επαγγελματίες υγείας, συνεχίζουν να υφίστανται με το ενδεχόμενο νέων απεργιακών κινητοποιήσεων να μην μπορεί να αποκλειστεί. Οι συντεχνίες των νοσηλευτών θα έχουν, μάλιστα, συνάντηση εντός της εβδομάδας με τον υπουργό Υγείας, ο οποίος ανέλαβε ρόλο πυροσβέστη.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η ΠΑΣΥΝΟ, κατήγγειλε τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, τον Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή και τον Προϊστάμενο Νοσηλευτικό Λειτουργό του νοσοκομείου για «κακή διοίκηση», που εξελίσσεται επικίνδυνα για τους ασθενείς στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

«Έχουμε τεράστιο θέμα επικοινωνίας με τον ΟΚΥπΥ», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης, σημειώνοντας ότι στις συναντήσεις που διευθετούνται παρατηρείται ένας «άγονος διάλογος που δεν καταλήγει πουθενά. Παρατηρούμε έναν ετσιθελισμό και έναν αυταρχισμό από την πλευρά του ΟΚΥπΥ».

Όπως είπε ο κ. Πετέλης, δεν προχώρησε ποτέ το θέμα της Μεικτής Επιτροπής Προσωπικού, που αποτελεί αίτημα όλων των συντεχνιών των εργαζομένων στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ. «Εμείς όταν δούμε τον υπουργό Υγείας, θα ζητήσουμε την παρέμβασή του επειδή βλέπουμε ότι δεν υπάρχει το επίπεδο επικοινωνίας που ζητούμε για επίλυση προβλημάτων από τον ΟΚΥπΥ. Δυστυχώς φτάσαμε σε αυτή τη φάση».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, ανέφερε ότι οι νοσηλευτές θα δώσουν περιθώριο μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και άλλους θεσμούς για επίλυση των προβλημάτων τους και ακολούθως, αναλόγως των εξελίξεων, θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους. «Εάν φτάσουμε σε ένα τέλμα, όπου βλέπουμε ότι δεν επιλύονται τα σοβαρά θέματα με το διάλογο, δεν θα διστάσουμε να κάνουμε κινητοποιήσεις».

Δειτε Επισης

Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία