Νέα δεδομένα σε διαζύγια και γονικές διαφορές-Θα αναλάβουν δράση… διαμεσολαβητές

Νέα δεδομένα στα διαζύγια και τις οικογενειακές διαφορές, θα φέρει η ψήφιση των κανονισμών για τη διαμεσολάβηση, που θα θέσουν σε εφαρμογή μια “ξεχασμένη” νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2019. Δικηγόροι, διαμεσοολαβητές, κοινωνικοί λειτουργοί και… ψυχολόγοι, οι οποίοι θα τύχουν εκπαίδευσης, θα αναλάβουν τα ζευγάρια, προκειμένου να λύσουν εξωδικαστικά τις διαφορές τους. Οι κανονισμοί βρίσκονται ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής και ο στόχος είναι να ψηφιστούν το συντομότερο.

Η εφαρμογή της νομοθεσίας, που στόχο έχει την επίλυση διαφορών πριν φτάσουν στα δικαστήρια, θα δώσει την ευκαιρία σε δύο ή περισσότερα μέλη μιας οικογένειας, να καταλήξουν σε συμφωνία για την επίλυση των οικογενειακών τους διαφορών με τη βοήθεια διαμεσολαβητή. Τα εμπλεκόμενα μέρη θα ενθαρρύνονται, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση για τους κανονισμούς, μέσω συναινετικών προσεγγίσεων, να περιορίσουν τις μεταξύ τους συγκρούσεις και αντιπαλότητες και να καταλήξουν σε κοινές αποφάσεις για τη διευθέτηση των οικογενειακών τους διαφορών, που μπορεί να αφορούν διαφορά σε σχέση με γονική μέριμνα, διατροφή παιδιών, διατροφή συζύγων ή συμβίων και περιουσιακές σχέσεις συζύγων ή συμβίων.

Το νομοσχέδιο αποτελεί μέρος των προτάσεων για εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου, που είχε ετοιμάσει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου. Ο θεσμός της διαμεσολάβησης εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην εξοικονόμηση του χρόνου που απαιτείται μέσω δικαστικών διαδικασιών, στον περιορισμό των εξόδων τόσο των εμπλεκόμενων μερών όσο και του κράτους, αποφορτίζοντας σημαντικά το δικαστικό σύστημα.

Εκπαίδευση και αμοιβές των διαμεσολαβητών

Οι κανονισμοί καθορίζουν και την αμοιβή του διαμεσολαβητή, η οποία καταβάλλεται ισομερώς από τα δύο μέρη, εκτός εάν συμφωνηθεί κάτι διαφορετικό. Προβλέπουν μάλιστα και αμοιβή με ποσοστό, εάν το ποσό της διαφοράς ξεπερνά τις τρεις χιλιάδες ευρώ.

Συγκεκριμέναα, εάν πρόκειται για διαφορές που δεν υπερβαίνουν τις τρεις χιλιάδες ευρώ, τότε υπάρχει εφάπαξ ποσό ανά υπόθεση, που ανέρχεται στα 200 ευρώ. Για διαφορές που χρειάζονται διαμεσολάβηση ωστόσο και υπερβαίνουν αυτό το ποσό, τότε η αμοιβή συναρτάται από αυτό και κυμαίνεται από 2-7%.

Για εγγραφή στο Μητρώο Διαμεσολαβητών Οικογενειακών Διαφορών, ο διαμεσολαβητής θα παρακολουθεί ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης, διάρκειας σαράντα ωρών, το οποίο θα διοργανώνεται από αναγνωρισμένους από την αρμόδια αρχή φορείς στη Δημοκρατία ή το εξωτερικό.

Για την εκπαίδευση των διαμεσολαβητών, ακούστηκαν κάποιες ενστάσεις ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, της οποίας προεδρεύει ο Νίκος Τορναρίτης, με κάποια μέλη να εκφράζουν την άποψη ότι δεν είναι επαρκείς οι 40 ώρες και πως πρέπει να αυξηθούν, προκειμένου να τυγχάνουν καλύτερης κατάρτησης.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί προκειμένου οι κανονισμοί να τροποποιηθούν, να λάβουν την τελική τους μορφή και να οδηγηθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση.  

Δειτε Επισης

Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση