Σχολικό… αλτ στο δρόμο αλλαγής ωραρίου στο δημόσιο-Το αγκάθι και τα πρώτα ναι

Εμπόδια στο δρόμο για επέκταση του κυλιόμενου ωραρίου στο δημόσιο από τις επτά μέχρι τις εννέα το πρωί, κάτι που θα βοηθούσε στην απάμβλυνση του κυκλοφοριακού χάους στις κεντρικές οδικές αρτηρίες των πόλεων, φαίνεται ότι θα βρουν μπροστά τους Κυβέρνηση και ΠΑΣΥΔΥ.  

Μπορεί η συζήτηση για επέκταση του κυλιόμενου ωραρίου να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ωστόσο εμπλεκόμενες πλευρές επιθυμούν και θα επιδιώξουν ο δρόμος υλοποίησης αυτού του μέτρου, να «περάσει» από τα σχολεία. Να αλλάξουν και τα ωράρια των σχολείων, προκειμένου να μπορούν οι γονείς να τα μεταφέρουν σε αυτά, πριν τη μετάβαση τους στις δουλειές τους.

Η επαναφορά της συζήτησης για αλλαγή του ωραρίου στα σχολεία, έχει προκαλέσει έκπληξη και δυσφορία στις εκπαιδευτικές οργανώσεις, οι οποίες δεν βλέπουν με καλό μάτι ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι εκπαιδευτικοί ζητούν ενημέρωση, με την ΟΕΛΜΕΚ να σπεύδει να ξεκαθαρίσει τη θέση της.  

«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το ζήτημα», ανέφερε ο πρόεδρος της Κώστας Χατζησάββας στον REPORTER, ο οποίος διερωτήθηκε «ως προς τι αυτή η συζήτηση». Όπως είπε, «αυτό το ζήτημα είχε τεθεί πριν από δύο χρόνια, αλλά δεν υπήρχε κάποια επίσημη εισήγηση για να απαντήσουμε». Τόνισε δε, πως δεν είναι θετικά διακείμενοι προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Εκ πρώτης όψεως δεν είμαστε θετικοί σε ενδεχόμενη αλλαγή του ωραρίου, επειδή δεν είναι εύκολο στην Κύπρο, με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, να υπάρξει διαφοροποίηση του ωραρίου».

Η πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου, από την πλευρά της, ανέφερε πως η οργάνωση θα τοποθετηθεί, όταν κατατεθεί ενώπιον τους επίσημη πρόταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες  από αρμόδιες πηγές, η ρύθμιση που προκρίνεται για τα σχολεία αφορά σε ξεχωριστά ωράρια έναρξης για τα Δημοτικά, τα Λύκεια και τα Γυμνάσια. Κάθε βαθμίδα, δηλαδή, να έχει διαφορετικό ωράριο λειτουργίας. Οι σκέψεις, αυτές, ωστόσο βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. 

Η πρόταση Καρούσου και το πρώτο «ναι»

Η αλλαγή του ωραρίου στο δημόσιο, καθώς και η θεσμοθέτηση της τηλεργασίας που άρχισε ήδη να συζητείται στον ιδιωτικό τομέα, αποτελούν διακαή πόθο για τον υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Καρούσο, αφού θεωρεί ότι αποτελούν ουσιαστικά μέτρα, για έλεγχο του κυκλοφοριακού χάους, στις πόλεις.

Αν και ετοιμάζονται και άλλα μέτρα, από πλευράς υπουργείου Μεταφορών, εκτιμάται ότι δεν θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, ειδικά στη Λευκωσία που αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Όπως είναι γνωστό, ο υπουργός Μεταφορών, έλαβε ήδη το ναι της ΠΑΣΥΔΥ, για την επέκταση του κυλιόμενου ωραρίου στον δημόσιο τομέα. «Ο υπουργός Μεταφορών πρότεινε να γίνει επέκταση του κυλιόμενου από τις 7 μέχρι τις 9, ώστε να αποσυμφορηθούν οι κεντρικές οδικές αρτηρίες των πόλεων και το πρωί και το απόγευμα. Η ΠΑΣΥΔΥ, συμφώνησε με αυτό το μέτρο», ανέφερε η λειτουργός Δημοσίων Σχέσεων της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων, Στάλω Μιχαήλ.

Όπως είπε, «αυτή τη στιγμή, εξ όσων γνωρίζουμε, συζητείται το θέμα των σχολείων, για το εάν θα αλλάξει και το ωράριο λειτουργίας τους, για να πάει ανάλογα, επειδή αλλιώς, όσοι έχουν παιδιά θα ξεκινούν και θα σχολάνουν την ίδια ώρα».

Αυτή τη στιγμή το κυλιόμενο ωράριο στην δημόσια υπηρεσία, είναι από τις 7:30 μέχρι τις 8:30 το πρωί. Με τη νέα πρόταση θα γίνει επέκταση μίας ώρας και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα σχολάνε από τη δουλειά από τις τρεις μέχρι τις πέντε το απόγευμα. 

Σημειώνεται ότι το ευέλικτο ωράριο στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αποτελεί επιθυμία ολόκληρης της Κυβέρνησης και αποτελεί πρόνοια του Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας.

Ναι υπό προϋποθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα

«Είμαστε ασφαλώς υπέρ, οποιασδήποτε πρότασης ωφελεί την παραγωγικότητα», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου κληθείς να απαντήσει εάν ο ιδιωτικός τομέας, είναι πρόθυμος να κάνει αναπροσαρμογή ωραρίων. Πρόσθεσε ακόμα πως ο ιδιωτικός τομέας, είναι πολύ πιο ευπροσάρμοστος στις όποιες αλλαγές.«Ο ιδιωτικός τομέας είναι πολύ πιο ευέλικτος από το δημόσιο, διότι δεν χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις.

Οι Εργοδοτικές Οργανώσεις, δηλώνουν έτοιμες να συμβάλουν στο διάλογο επί του θέματος. «Εμείς δεν βάζουμε βέτο στην αλλαγή των ωραρίων των σχολείων, αλλά θεωρούμε δεδομένο ότι θα είμαστε μέρος αυτής της δημόσιας διαβούλευσης, για να ληφθούν υπόψην και οι πραγματικότητες στις επιχειρήσεις», ανέφερε ο κ. Αντωνίου.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Η EΣΚ ενώνει τη φωνή της με τη  Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-Καλεί το Ισραήλ να αφήσει τον Τύπο να εισέλθει στη Γάζα