Απαντήσεις για τα εμβόλια γρίπης και covid-Ο συνδυασμός τους και οι συστάσεις

Το άνοιγμα της οικονομίας και η επιστροφή στη νέα κανονικότητα, ενδέχεται να πυροδοτήσει φέτος το χειμώνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έξαρση και του ιού της γρίπης Α’ που θα κληθεί να συνυπάρξει με αυτόν της covid-19. Αυτό προκαλεί ένα επιπρόσθετο πονοκέφαλο, με τους ειδικούς να καλούν τους πολίτες που εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, να κάνουν και τα δύο εμβόλια.

Μπορούν όμως, να γίνουν την ίδια περίοδο τα δύο εμβόλια και έχει σημασία ποιο θα γίνει πρώτο; Σε αυτά τα ερωτήματα καθώς και άλλα που αφορούν στους εμβολιασμούς, απάντησε μέσω του REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Λέκτορας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκινούν από τα… walk in και τους άνω των 86 οι εμβολιασμοί με την τρίτη δόση

Μπορεί κάποιος να κάνει την ίδια περίοδο τα δύο εμβόλια ή πρέπει να παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα;

Πρέπει να τονίσουμε ότι για τα άτομα που συστήνεται να γίνει η ενισχυτική δόση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να κάνουν την ίδια περίοδο και τον εμβολιασμό για τη γρίπη. Και τα δύο εμβόλια είναι σημαντικά και συστήνεται να κάνουν και τα δύο για να προστατευθούν και από τις δύο λοιμώξεις. Το κάνουμε, άλλωστε και σε άλλες περιπτώσεις. Για παράδειγμα σε υπερήλικες μπορούμε να εμβολιάσουμε για γρίπη και μετά για πνευμονιόκοκκο. 

Καλό θα ήταν να υπάρχει ένα μικρό χρονικό διάστημα μεταξύ των δόσεων, όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά γιατί οι γνωστές ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες, μπορούν να εμφανιστούν, με τρόπο που να μην ξέρεις πού να το αποδώσεις. Όπως γνωρίζεται βρισκόμαστε σε μία φάση, που θέλουμε να έχουμε καθαρά δεδομένα σε σχέση με τη φαρμακοεπαγρύπνηση των εμβολίων.

Τι εννοείται όταν λέτε μικρό χρονικό διάστημα;

Σε επιστημονικό επίπεδο, συνήθως αφήνεται τουλάχιστον μία εβδομάδα από το ένα εμβόλιο στο άλλο. Αυτό που έχει σημασία, είναι να αφήσεις μερικές μέρες.

Έχει σημασία ποιο εμβόλιο πρέπει να γίνει πρώτο;

Όχι, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να λένε ότι πρέπει να γίνει το ένα ή το άλλο, εφόσον δεν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Σε πρακτικό επίπεδο, ξέρουμε όμως, ότι η περίοδος στην οποία έχουμε έξαρση με τη γρίπη Α’ στην Κύπρο είναι η χειμερινή. Πρέπει να παρέλθει ένα διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων, ώστε να κτίσεις αντισωματική απάντηση για τη γρίπη.

Υπάρχει ανησυχία για φέτος, ότι ενδεχομένως να έχουμε έξαρση της γρίπης Α’, με δεδομένο ότι πέρσι, λόγω και των lockdown κατευνάσαμε ενδεχόμενη έξαρση.

Άρα εάν λάβει κάποιος αυτά υπόψη, θα ήταν καλό τώρα να γίνει η ενισχυτική δόση και μετά από μικρό χρονικό διάστημα, να γίνει και αυτό για τη γρίπη. Σημαντικό είναι να μην επαναπαυθεί ο κόσμος.

Πρέπει να τονίσουμε ότι πρέπει να γίνουν και τα δύο εμβόλια, από τις ομάδες που πρέπει, επειδή σοβαρή νόσηση από γρίπη μπορεί να εμφανιστεί και σε υπερήλικες και σε ευπαθείς. Άρα εάν δεν προστατεύσουμε από γρίπη τον πληθυσμό μας την επόμενη περίοδο, ενδεχομένως να έχουμε θέματα διαχείρισης και πίεση στο σύστημα υγείας και από τα δύο λοιμώδη νοσήματα.

Υπάρχουν δεδομένα για άτομα που ασθένησαν ταυτόχρονα από covid και γρίπη Α';

Υπάρχουν μελέτες στα αρχικά στάδια της πανδημίας, από μικρό αριθμό ασθενών, όπου διαφάνηκε ότι η ταυτόχρονη νόσηση από γρίπη Α και covid (σ.σ συνλοίμωξη), επιδρά σημαντικά και δυσμενώς στη σοβαρότητα της νόσησης αλλά και τη θνητότητα. Δεν υπάρχουν, όμως, πολλά δεδομένα σε σχέση με αυτό επειδή πέρσι, λόγω των περιοριστικών μέτρων υπήρχαν πολύ χαμηλά ποσοστά γρίπης Α΄.

Έχουμε, όμως, στοιχεία για άλλες συνλοιμώξεις. Μπορεί δηλαδή κάποιος να έχει covid και μια βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού. Σίγουρα η νοσηρότητα κι η θνητότητα μπορούν να αυξηθούν.

Άρα ναι μεν είναι σπάνιο να γίνει αυτό και να εμφανίσει κλινική νόσηση και από τους δύο ιούς, όμως είναι υπαρκτή και σίγουρα εάν και εφόσον συμβεί, μειώνεται η θετική έκβαση.

Πολλοί είναι οι πολίτες, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα κάνουν τεστ αντισωμάτων, προκειμένου να δουν εάν θα κάνουν ή όχι την τρίτη δόση. Ποια είναι η επιστημονική σύσταση;

Τα αντισώματα είναι μια σημαντική πληροφορία, όμως δεν είναι αυτή και δεν είναι η καθοριστική, για να σου πει σε τι φάση βρίσκεσαι σε σχέση με την προστατευτική ανοσία έναντι του SARS-CoV2. Δηλαδή μπορεί να φθίνει ο τίτλος αντισωμάτων, όμως μπορεί παράλληλα να έχουν ενεργοποιηθεί άλλα τμήματα του ανοσιακού συστήματος, τα ποια παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην προστασία και τα οποία, δυστυχώς, δεν μπορούμε να τα μετρήσουμε  στην καθημερινή κλινική πρακτική των εργαστηρίων. Από επιστημονικής πλευράς, επίσης, δεν γνωρίζουμε ακόμα, ποιο είναι το επίπεδο αντισωμάτων που σου παρέχουν την ανοσία έναντι της σοβαρής λοίμωξης.

Οι ομάδες όμως, που επιλέχθηκαν για τη χορήγηση της τρίτης δόσης, πρέπει να την κάνουν επειδή οι αποφάσεις βασίστηκαν σε μελέτες, τα δεδομένα των οποίων έβλεπαν ενδελεχώς την πορεία της ανοσίας, κάτι που δεν αφορά αποκλειστικά τα αντισώματα.

Άρα, από τη στιγμή που δεν έχουμε ακόμη την ολοκληρωμένη εικόνα για το τι είναι προστατευτική ανοσία, ποιος είναι ο ρόλος των τίτλων αντισωμάτων και ο ρόλος του υπόλοιπου ανοσιακού συστήματος, δεν νομίζω ότι σε αυτή τη φάση, μπορούν να τεστ αντισωμάτων, να ενσωματωθούν ως κατευθυντήριες οδηγίες. Το επόμενο διάστημα διά μέσου της έρευνας θα μπορέσουμε να απαντήσουμε αυτά τα ερωτήματα, για να μπορούν να καθοριστούν όρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ