«Εάν υπήρχε εκείνο το πρόγραμμα, θα τους καλούσα όλους να τους πω ευχαριστώ...»

«Ο Θεός να δίνει υγεία σε αυτά τα παιδιά… Εάν υπήρχε εκείνο το τηλεοπτικό πρόγραμμα, θα καλούσα όλα παιδιά που μας βοήθησαν για να τους πω δημόσια ευχαριστώ… Κάνουν μεγάλη δουλειά», λέει και αρχίζει να λέει ένα ένα τα ονόματά τους.

«Από την κατ’ οίκον Υπηρεσία ήταν ο Τόμης, η Στέλλα, η Αντιγόνη, η Σταύρη, ο Ανδρέας. Ευχαριστώ τον κ. Χάρη και την νοσηλευτική του ομάδα, τους γιατρούς, τον Βασίλη τον κοινωνικό λειτουργό και την ψυχολόγο Χριστίνα».

Συγκινείται και λέει πως θα κάνει τα πάντα για να επιστρέψει το καλό που της έκαναν, παρέχοντας φροντίδα στον πατέρα της, τον οποίο έχασε πριν από τρεις μήνες. Η ευγνωμοσύνη της για τους εργαζόμενους στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και τις υπηρεσίες που προσφέρουν, ξεχειλίζει.

«Είμαι άνεργη αυτό το διάστημα, αλλά όταν αρχίσω δουλειά, μέρος του μισθού μου θα πηγαίνει για τις ανάγκες στην Αροδαφνούσα για να βοηθήσω κι άλλα άτομα, επειδή είναι δύσκολες αυτές οι στιγμές. Ξέρω τι σημαίνει αυτό… Όταν σου λένε ότι ο δικός σου έχει καρκίνο, είναι σαν να πέφτει το ταβάνι πάνω σου».

Όταν “έφυγε” ο πατέρας της, μαζί με τον αδερφό της έγιναν εθελοντές στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου.

«Μετά το θάνατο του πατέρα μας, γίναμε εθελοντές. Θέλουμε πάρα πολύ να προσφέρουμε στον Σύνδεσμο. Εμείς ξέραμε ότι η ζωή του πατέρα μου δεν ήταν πολλή και ο Αντικαρκινικός εκεί που τον χρειαστήκαμε, ήταν δίπλα μας και τον φρόντισε με αγάπη. Εάν χρειαζόμουν νοσοκόμο, εικοσιτέσσερις ώρες μπορούσα να πάρω κάπου για να με βοηθήσουν».

Λόγια από την Έλενα Χριστοδουλάκη, κόρη ασθενούς η οποία μίλησε στον REPORTER με αφορμή την εκστρατεία του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου και της Τράπεζας Κύπρου «Στη Μάχη Ενάντια στον Καρκίνο».

«Ο πατέρας μου διαγνώστηκε το Νοέμβριο του 2020 με καρκίνο στην κύστη, που έκανε μετά μετάσταση. Μου είπε ο γιατρός που τον χειρούργησε να έρθω σε επαφή με τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου. Εγώ αρχικά ήμουν πάρα πολύ αρνητική επειδή σκέφτηκα, τι μπορεί να μου κάνει αυτός ο Σύνδεσμος. Στην πορεία όμως, όταν πέρασαν αρκετοί μήνες, άρχισαν δυσκολίες…

Προσπαθήσαμε με τον αδελφό μου να βοηθήσουμε τον πατέρα μου, αλλά ήρθε η στιγμή που χρειαστήκαμε βοήθεια. Τηλεφώνησα στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο, με πολύ αρνητική διάθεση. Η πρώτη μου επαφή ήταν πάρα πολύ φιλική και με καθοδήγησαν για το τι πρέπει να κάνω. Μετά μας έστελναν νοσηλευτικό προσωπικό στο σπίτι, για να μας λύσει απορίες, επειδή εμείς κάναμε και τους γιατρούς και τους νοσοκόμους. Ψυχολογικά, όμως, άρχισε και μένα να με πειράζει και τον αδελφό μου που στην ουσία έμενε μαζί μας. Ο αδελφός μου είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά».

«Τον κοίταξαν με μεγάλη αγάπη»

«Μας έστειλαν νοσηλευτές. Αρχικά δύο φορές την εβδομάδα. Ήταν πάρα πολύ καλοί. Βοήθησαν και εμάς να πάρουμε τα πάνω μας, για να συνεχίσουμε. Η φθορά ήταν μεγάλη, ήταν πολύ δύσκολο. Οι ίδιοι οι νοσηλευτές μου είπαν ότι ο πατέρας μου πρέπει να μπει μία με δύο εβδομάδες μέσα για να μπορέσουμε να ξεκουραστούμε λίγο και να συνεχίσουμε.

Τον πήγαμε στην Αροδαφνούσα. Τον κοίταξαν με μεγάλη αγάπη και τον φρόντισαν. Όλο αυτό έγινε μέσα στο lockdown και είχαμε δύο ώρες να τον δούμε. Ο πατέρας μου είχε και γεροντική άνοια. Τον φρόντισαν πάρα πολύ, δεν πήγα μια μέρα και να τον βρω λερωμένο. Κι όχι μόνο βοήθησαν τον πατέρα μου, αλλά δίνανε και σε μας θάρρος να συνεχίσουμε. Εγώ μίλησα και με την ψυχολόγο του Συνδέσμου, όταν δεν ήμουν καλά.

Ήταν πολύ δύσκολο για μας. Ο πατέρας μου έφυγε στις 8 Ιουνίου του 2021… Τον Γενάρη του 2019 χάσαμε και τη μάνα μου, από άλλη ασθένεια. Ήρθαμε στην Κύπρο το 1993 από τη Νότιο Αφρική, η μητέρα μου ήταν Κύπρια και ο πατέρας μου από τα Χανιά. Εγώ ζούσα στην Πάφο αρχικά και τελικά ήρθα στη Λευκωσία για να κοιτάξω τους γονείς μου… Η μητέρα μου μας μεγάλωσε με τόση αγάπη. Ήμασταν πολύ συνδεδεμένοι. Γι’ αυτό δεν αφήσαμε τους γονείς μας με τον αδερφό μου», λέει κλαίγοντας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Με ρώτησε πού εργάζομαι, όταν της είπα άρχισε να κλαίει… Λέει εν με κατάλαβες;»

 Η έκκληση προς τον κόσμο

Κλείνοντας κάλεσε τον κόσμο, να στηρίξει για άλλη μία φορά την εκστρατεία του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου.

«Με βάση τη δική μου εμπειρία και τη δουλειά που κάνει ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος, θα παρακαλούσα το κοινό, να δώσει έστω ένα ευρώ για να βοηθήσει. Να βοηθήσει για να ανοίξουν και τα άλλα δέκα δωμάτια στην Αροδαφνούσα και να βοηθηθούν και άλλα καρκινοπαθή άτομα…».

Αποτελεί ύψιστη κοινωνική μας ευθύνη να στηρίξουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, το έργο που επιτελεί ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε:

Η εκστρατεία «Στη Μάχη Ενάντια στον Καρκίνο» διοργανώνεται από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και την Τράπεζα Κύπρου, με τη στήριξη του Δικτύου SupportCY της Τράπεζας Κύπρου και του Σχεδίου Επιβράβευσης Καρτών «ανταμοιβή». Η εκστρατεία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της καθιερωμένης «Πορείας Χριστοδούλας» η οποία λόγω της πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Οι πόροι που συλλέγονται κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, αξιοποιούνται για την ενίσχυση των υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας που προσφέρει ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου δωρεάν σε χιλιάδες ασθενείς με εμπειρία καρκίνου παγκύπρια. Οι υπηρεσίες του Συνδέσμου περιλαμβάνουν ενδονοσοκομειακή περίθαλψη ασθενών και παροχή υπηρεσιών σε εξωτερικούς ασθενείς στο Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα» στη Λευκωσία, υπηρεσίες ημερήσιας νοσηλείας στο «Ευαγόρειο» Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας στη Λεμεσό, κατ’ οίκον νοσηλευτική φροντίδα ασθενών παγκύπρια, ψυχολογική, κοινωνική και πνευματική στήριξη ασθενών και μελών των οικογενειών τους, υπηρεσίες φυσικοθεραπείας και χειρισμού λεμφοιδήματος, αρωματοθεραπεία, όπως επίσης και καθημερινή μεταφορά ασθενών από τις πόλεις τους στα ογκολογικά κέντρα σε Λευκωσία και Λεμεσό. Η Τράπεζα Κύπρου είναι μεγάλος συμπαραστάτης και διαχρονικός σύμμαχος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου. Για 23 χρόνια είναι έμπρακτα δίπλα στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, όχι μόνο στο πλαίσιο της Πορείας Χριστοδούλας, αλλά και ολόχρονα μέσω πολλών φιλανθρωπικών δράσεων τόσο της ίδιας της Τράπεζας όσο και του προσωπικού της. Περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία «Στη Μάχη Ενάντια στον Καρκίνο», αλλά και για τα σημεία εράνου μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.stimaxi.com.cy ενώ μπορείτε να κάνετε την εισφορά σας στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου με τους πιο κάτω τρόπους:

  • Σε όλα τα καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου παγκύπρια
  • Ηλεκτρονικές εισφορές στο www.stimaxi.com.cy
  • Μέσω SMS στο 7060: CAS 5 για εισφορές €5, CAS 3 για εισφορές €3, CAS 1 για εισφορές €1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Τη δέχθηκαν με μεγάλη αγάπη… Ξέραμε ότι δεν υπήρχε επιστροφή για τη μάμα μου»

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου