Στα μαλακά ο… κορωνοϊούλης-Η «ιερή» ομερτά και στο βάθος οι Αρχιεπισκοπικές

Οι τόνοι έπεσαν, τα στόματα έκλεισαν και η… σύμπνοια επέστρεψε στους κόλπους Ιεράς Συνόδου, που δέσμευσε, για δεύτερη φορά με όρκο σιωπής τον Μητροπολίτη Μόρφου, για τα θέματα της πανδημίας.

Παρά τις δημόσιες διακηρύξεις και την πρόθεση για επιβολή ποινών, που κυμαίνονταν από μη καταβολή μισθού και έφταναν μέχρι την επ’ αόριστον αργία, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, αρκέστηκαν σε παραινέσεις προς τον Μόρφου Νεόφυτο, ο οποίος διεμήνυσεπως εάν δεν προκληθεί, δεν θα μιλήσει δημόσια για το θέμα. Το τι θεωρεί πρόκληση, ωστόσο είναι… άλλου παπά Ευαγγέλιο, αφού αθέτησε ξανά παρόμοια δέσμευσή του.

Πριν μάλιστα ο αλέκτωρ λαλήσει τρις, έσπασε τη σιωπή του για να εξηγήσει γιατί... σιωπά. Με ανακοίνωση το απόγευμα της Πέμπτης, φρόντισε να επαναλάβει τις θέσεις του για τους εμβολιασμούς και ζήτησε την παραγγελία μονοκλωνικών για τους ασθενείς με covid.

«Νοουμένου ότι δεν θα προκληθούμε να απαντήσουμε και θα εκφράζουμε δημοσίως τη συμφωνία μας με αποφάσεις της πλειονοψηφίας των μελών της Ιεράς Συνόδου, εκεί που συμφωνούμε. Επιπρόσθετα, εισηγηθήκαμε (ο υποφαινόμενος) προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως μεριμνήσει ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να προμηθευθεί τα νέα φάρμακα εναντίον του κορωνοϊού, τα ειδικά μονοκλωνικά αντισώματα, με την ελπίδα ότι η συγκεκριμένη εισήγηση θα υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, ώστε να έχουν την ευκαιρία και οι συμπατριώτες μας να λαμβάνουν τα εν λόγω φάρμακα», υπέδειξε. 

Στο βάθος οι Αρχειπισκοπικές

Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που υποστηρίζουν, ότι πίσω από τη χθεσινή ατολμία της Ιεράς Συνόδου να επιβάλει ποινές στους αρνητές ιερείς, κρύβονται οι βλέψεις αρκετών Ιεραρχών, που άρχισαν ήδη να χαράζουν τη στρατηγική τους, για τον Αρχιεπισκοπικό θώκο. Δεν μπορούν να παραβλέψουν ότι στην πορεία, μπορεί να βρεθούν στην ανάγκη των ακόλουθων του Μόρφου Νεόφυτου ή ακόμη και της ψήφου του, οπόταν οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση σύγκρουση μαζί του, ενδεχομένως να τους στοίχιζε. Δεν είναι τυχαίο, που ουδείς εκ των Ιεραρχών προέβη σε οποιαδήποτε δήλωση μετά την Ιερά Σύνοδο, παραπέμποντας στην επίσημη ανακοίνωση, που επιχείρησε να ρίξει εντελώς τους τόνους για το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα έψαλλε στην Ιερά Σύνοδο για τον… κορωνοϊούλη ο Πρόεδρος, δεσμεύτηκε ο Μόρφου

«Δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων η Σύνοδος»

Κατά τη διάρκεια της Ιεράς Συνόδου μετά τις νουθεσίες προς τον Μόρφου και την έκκληση του Προέδρου Αναστασιάδη, ο ίδιος δήλωσε υπακοή. Ωστόσο, δεν λήφθηκε απόφαση, για το τι θα γίνει στην περίπτωση που ο Μόρφου, αθετήσει την υπόσχεσή του.

«Ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία να διαχειριστεί τα της Συνοδικότητας της εκκλησίας, παρ’ όλους τους φανφαρισμούς για επιβολή ποινών. Αυτά ήταν για να χαϊδέψουν τ’ αυτιά του κόσμου», ανέφερε μιλώντας στον REPORTER ο γνωστός θεολόγος, Θεόδωρος Κυριάκου σημειώνοντας ότι στο πίσω μέρος του μυαλού των περισσότερων Συνοδικών, βρίσκεται το θέμα των Αρχιεπισκοπικών εκλογών.

«Για ακόμη μια φορά η Σύνοδος, δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, για να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί τα προβλήματα εντός της εκκλησίας και ιδιαίτερα αυτά που προκύπτουν από τις ενέργειες της ίδιας της ιεραρχίας. Έτσι αυξάνει την ανυποληψία της μεταξύ των πιστών», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κυριάκο ο Ιερά Σύνοδος όφειλε τουλάχιστον να είναι δεικτική στην απόφασή της, ως προς την ενόχλησή της από τις ενέργειες του Μητροπολίτη Μόρφου. «Εάν δεν ήθελε να πάρει μέτρα τώρα, έπρεπε να τον προειδοποιήσει ότι τυχόν υποτροπή της συμπεριφοράς του, θα φέρει μαζί και μέτρα. Ο Μόρφου δήλωσε ξανά σιωπή για το θέμα και ξανάρχισε τα ίδια και τα ίδια. Δεν πιστεύω ότι θα σιωπήσει».

Όπως υπέδειξε υπάρχουν τρόποι άσκησης πίεσης προς το πρόσωπο του Μόρφου Νεόφυτου, για να σταματήσει τις αυθαίρετες δηλώσεις για την πανδημία. «Δεν αναφέρομαι σε αργία. Η πίεση μπορεί να είναι οικονομική και δεν αναφέρομαι στους ιερείς. Η οικονομία της Μητρόπολης Μόρφου, στηρίζεται σε άλλους».

Οι βλέψεις του Μόρφου

Παρά το γεγονός ότι στην επιστολή του ο Μόρφου προς τον Ταμασού Ησαϊα, στον οποίο επιτέθηκε για την τοποθέτησή του στα περί κορωνοϊούλι, δηλώνει ότι δεν έχει βλέψεις για τον Αρχιεπισκοπικό θώκο, εκκλησιαστικοί κύκλοι τον φέρουν, όχι μόνο να ενδιαφέρεται, αλλά να σχετίζονται με αυτές και όλες ενέργειές του για προσέλκυση ακολούθων.   

«Γνωρίζει πολύ καλά ο Μόρφου, ότι στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές μπορεί να ψηφίσει οποιονδήποτε ο κόσμος, ακόμα κι εάν λέει ότι δεν ενδιαφέρεται. Οι ακόλουθοί του, όπως είναι φυσικό, θα τον ψηφίσουν».

Υπενθυμίζεται ότι το ποίμνιο, στις εκλογές για την ανάδειξη Αρχιεπισκόπου, θα καθορίσει τους τρεις επικρατέστερους. Ακολούθως τα μέλη της Ιεράς Συνόδου θα επιλέξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο, ανεξάρτητα από τις ψήφους που θα λάβει από τον κόσμο.

«Εάν είναι μέσα στο τριπρόσωπο ο Μόρφου, θα διεκδικήσει τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, ακόμα κι εάν λέει ότι δεν ενδιαφέρεται. Έχει στρατηγική. Εφόσον δεν μπορεί να αντλήσει κόσμο από τον Λεμεσού Αθανάσιο ή από τους κοσμικούς Ιεράρχες, προσπαθεί να βρει ρόλο και να ανλήσει από αλλού. Έτσι προσπαθεί να εξάψει τον φανατισμό, γιατί πιστεύει ότι αυτοί οι άνθρωποι που τον περιστοιχίζουν, αύριο θα είναι οι εκπρόσωποί του μέσα στον κόσμο», ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Κυριάκου.

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου