Συζήτησε το θέμα της ειδικής εκπαίδευσης η Επ. Παιδείας

Τα ζητήματα που αφορούν την ειδική εκπαίδευση και την στήριξη των παιδιών με αναπηρίες στις σχολικές μονάδες, συζήτησε εκ νέου την Τετάρτη η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε ρόλο… αστυνομικού η Αννίτα για την επίθεση Θεμιστοκλέους στην Ξάνθου

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι σήμερα είχαν την ευκαιρία ως Επιτροπή Παιδείας να ενημερωθούν από τους διάφορους συνδέσμους για το σοβαρό ζήτημα της ειδικής εκπαίδευσης, η οποία αποτελεί σημαντική συνιστώσα του οικοδομήματος που λέγεται Παιδεία.

«Ακούσαμε με πολύ προσοχή από τους Συνδέσμους να μας λένε ότι δεν υπάρχουν βιβλία για τα παιδιά αυτά. Μας έχουν αναφέρει ότι δεν υπάρχουν διευθετήσεις όσον αφορά την αξιολόγηση των παιδιών αυτών. Μας έχουν αναφέρει προβλήματα που άπτονται με τους Συνοδούς και αρκετά άλλα. Εμείς ως Επιτροπή είμαστε εδώ για να συμβάλουμε, για να δώσουμε λύσεις», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι αναμένουν από το Υπουργείο Παιδείας τις επόμενες μέρες, τις επόμενες επτά με δέκα μέρες, -αυτό συμφωνήθηκε με τους εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας-, να τους δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα, τα οποία τέθηκαν σήμερα, αλλά και στην επιστολή, την οποία έχουν αποστείλει στο αρμόδιο Υπουργείο.

Όπως είπε, η Ειδική Εκπαίδευση χρειάζεται αναβάθμιση. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης, σε δηλώσεις του είπε ότι άκουσαν με πολύ προσοχή σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής τις τοποθετήσεις των Συνδέσμων Γονέων Παιδιών με αναπηρίες.

«Έθεσαν τις απόψεις, τις εισηγήσεις τους για τα θέματα που αφορούν τα παιδιά τους. Έθεσαν διάφορους προβληματισμούς για το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται για την ενιαία εκπαίδευση», ανέφερε. Αναμένουμε, πρόσθεσε, «την τοποθέτηση του Υπουργείου και την κατάθεση του νομοσχεδίου, ώστε και εμείς με τη σειρά μας ως Επιτροπή να κάνουμε τις εισηγήσεις μας, ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά και να ψηφίσουμε μια νομοθεσία που να καλύπτει όλα τα θέματα ειδικής εκπαίδευσης, η οποία πλέον θα ονομάζεται νομοθεσία ενιαίας εκπαίδευσης».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς, σε δηλώσεις του είπε ότι συζητήθηκαν εκ νέου στην Επιτροπή Παιδείας τα ζητήματα που αφορούν την ειδική εκπαίδευση και την στήριξη των παιδιών με αναπηρίες στις σχολικές μονάδες και «για ακόμη μια φορά το Υπουργείο Παιδείας προκλητικά παρουσιάστηκε ανέτοιμο να δώσει απαντήσεις για σειρά ζητημάτων, τα οποία έχουν εγερθεί κατ’ επανάληψη σε προηγούμενες συνεδρίες της Επιτροπής που εξετάσαμε το συγκεκριμένο θέμα».

Θέματα, πρόσθεσε, «που αφορούν στις δομές, τη στελέχωση των υπηρεσιών, θέματα που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της υπηρεσίας των εκπαιδευτικών ψυχολόγων και των κλινικών ψυχολόγων, καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην εξέταση των αιτημάτων, ζητήματα που αφορούν στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των «οροφών» που έχει εισαγάγει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, θέματα που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις στις οποίες φοιτούν παιδιά με αναπηρίες, τις έγκαιρες αξιολογήσεις, θέματα με τους συνοδούς, θέματα με τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας κοκ».

«Ενώ όλα τα πιο πάνω θέματα έχουν εγερθεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν, σήμερα ακούσαμε από το Υπουργείο ότι θα καταγράψει τις εισηγήσεις, θα τις μελετήσει και θα επανέλθει», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Καυκαλιά, αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου, σε δηλώσεις του είπε ότι «επειδή για εμάς το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό και θεωρούμε ότι μέσα από το νομοσχέδιο της ενιαίας εκπαίδευσης, το οποίο αναμένουμε να κατατεθεί από το Υπουργείο Παιδείας, θα πρέπει ο στόχος να είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε αυτά τα παιδιά». Ανέφερε επίσης ότι «αντιλαμβανόμαστε μέσα από τις συζητήσεις, τις οποίες κάνουμε ότι οι οργανωμένοι γονείς, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παιδιών και πολλοί τεχνοκράτες και ακαδημαϊκοί, οι οποίοι ασχολούνται με θέματα εκπαίδευσης, εκφράζουν ανησυχίες ή και διαφωνίες με το νομοσχέδιο της ενιαίας εκπαίδευσης, το οποίο είναι υπό διαπραγμάτευση».

Ο κ. Αποστόλου είπε ότι κάλεσαν το Υπουργείο Παιδείας πριν καταθέσει το νομοσχέδιο στην αρμόδια Επιτροπή, να συστήσει μια Επιτροπή Ειδικών για να συζητήσει το Νομοσχέδιο της Ενιαίας Εκπαίδευσης, στην οποία να συμμετέχουν τόσο οι οργανωμένοι γονείς και η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, όσο και ακαδημαϊκοί στα θέματα της ειδικής και ενιαίας εκπαίδευσης, να συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα, να τροποποιηθούν μετά από τις εισηγήσεις πρόνοιες του νομοσχεδίου.

«Και το νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί ενώπιον της Επιτροπής να είναι με τη σύμφωνη γνώμη αυτής της Επιτροπής τεχνοκρατών, ειδικών και γονιών.  Αναμένουμε από το Υπουργείο Παιδείας τις απαντήσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα και θα επανέλθουμε», σημείωσε

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι «η Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία για το συγκεκριμένο ζήτημα, γιατί παραβιάζεται η υφιστάμενη νομοθεσία και αυτό καταγράφεται και στην έκθεση της Επιτρόπου των Δικαιωμάτων του Παιδιού».

«Θεωρούμε ότι τα σημεία που περιλαμβάνονται στο διαμορφούμενο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, το οποίο μεταβαίνει από την ειδική στην ενιαία εκπαίδευση προσκρούουν τόσο στις κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΕ, καθώς και της σύμβασης των ΗΕ που το επιδιωκόμενο επίπεδο πολιτισμού και επίδειξης σεβασμού στα παιδιά αυτά πρέπει να δείχνει την ανθρώπινη συμπεριφορά και την αντιμετώπιση αυτών των περιπτώσεων, δηλαδή των παιδιών με ειδικές ανάγκες», ανέφερε.

Καταλήγοντας, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και δεξιότητες έχουμε την απαίτηση να έχουν ίση εκπαίδευση με όλα τα υπόλοιπα παιδιά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Οι τελικές αγορεύσεις για την υπόθεση Θανάση-Απορρίπτει τα περί δολοφονίας του 26χρονου η Εισαγγελία
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας