Φώναξε για το... αυτονόητο η μητέρα του Ρωμαίου-Η υπόσχεση από το Προεδρικό

«Ο Ρωμαίος έχει ίσα δικαιώματα... Κουραστήκαμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα... Τα παιδιά μας θέλουν ασφάλεια και όχι διάκριση... Ζητούμε σεβασμό προς τα παιδιά μας... ». Με αυτά τα συνθήματα που βρίσκονταν γραμμένα σε πανό, διαμαρτυρήθηκε η μητέρα του Ρωμαίο, Στέλλα Μιχαήλ, έξω από το Υπουργείο Παιδείας, για το... αυτονόητο. Δηλαδή, την παραχώρηση σχολικής συνοδού στον μαθητή, ούτως ώστε να μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα τη φοίτησή του. 

Η κ. Στέλλα Μιχαήλ, η οποία μαζί με άλλους εκπροσώπους συνδέσμων παρευρέθηκαν έξω από το Υπουργείο Παιδείας για στείλουν τα δικά τους μηνύματα για τον Ρωμαίο, πορεύθηκαν στη συνέχεια και στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου η μητέρα του Ρωμαίο είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να καταθέσει τα παράπονά της σε λειτουργούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. 

Μιλώντας στον REPORTER, η κ. Στέλλα Μιχαήλ, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αντιμετώπιση που έτυχε από τους λειτουργούς του Προέδρου, καθώς την άκουσαν προσεκτικά και μάλιστα της έδωσαν την υπόσχεση ότι σε δυο ημέρες θα έχει την απάντηση που επιθυμεί στο αίτημά της, για παροχή συνοδού στον Ρωμαίο. «Συναντηθήκαμε στο Προεδρικό με λειτουργούς του Προέδρου, οι οποίοι με άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή. Τους ανέφερα διάφορα ατυχήματα  που έτυχαν στον Ρωμαίο, για να τους εξηγήσω ότι δεν παίζουμε με τη ζωή κάποιου παιδιού. Κατέγραψαν τα πάντα και εμφανίστηκαν και οι ίδιοι στεναχωρημένοι που τα άκουσαν. Στο τέλος τους ανέφερα επίσης ότι δεν ικανοποιούμε με την απάντηση της κα. Πολυδώρου, η οποία επιμένει να διαλέξω επιλαχόντα συνοδό, που δεν θα είναι ούτε ατομική. Εγώ τους είπα ότι το παιδί μου έχει συγκεκριμένη συνοδό. Αποφασίζει χωρίς να σκέφτεται τα συναισθήματα των μωρών μας η Επαρχιακή Επιτροπή. Μου υποσχέθηκαν ότι θα μελετήσουν το αίτημά μου και χρειάζονται δυο ημέρες προθεσμία να το δουν και να μου απαντήσουν. Καταλαβαίνω τον άνθρωπο που θέλει να με βοηθήσει, γιατί άκουσαν κάθε λέξη που τους είπα».

Αφορμή δεν είναι ο Ρωμαίος, αλλά ο κάθε Ρωμαίος, είπε φανερά απογοητευμένη η κ. Στέλλα Μιχαήλ. «Δυστυχώς όμως σε αυτό τον τόπο μιλά ένας και κερδίζουν όλοι. Είμαι παράλληλα στεναχωρημένη, γιατί το μωρό μου δεν θα ενταχθεί στο σχολείο για κάποιους ανεύθυνους και κάποιες κατασκευασίες νόμου. Από την άλλη ωστόσο, νιώθω μια ικανοποίηση, γιατί μόνη μου κατάφερα να κάνω την επανάστασή μου με δέκα άτομα. Επίσης και να γίνει ακόμη αποδεκτό το αίτημα μας με τη συνοδό του Ρωμαίου, το θέμα είναι γιατί να γίνεται αυτή η επανάσταση για τα αυτονόητα των παιδιών μας. Εξαιτίας του παιδιού μου θα γίνουν τα αυτονόητα δικαιώματα του κάθε παιδιού».

Όπως υπογράμμισε ακόμη η μητέρα του Ρωμαίο, «φαίνεται ότι δεν λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις αδυναμίες των παιδιών με ιδιαιτερότητες, για να εξοικονομηθούν κάποια κονδύλια ώστε να εξασφαλίσουν όσο πιο λιγότερους συνοδούς μπορούν, ενώ στην ουσία έχουν την ευκαιρία να έχει το κάθε παιδί τον δικό του συνοδό. Έρχονται μετά από δέκα χρόνια ένταξης του δικού μου παιδιού για να πούνε ότι όχι μόνο δεν θα έχει ατομική συνοδό αλλά απρόσωπα να διοριστεί κάποια κοπέλα στην ειδική μονάδα και να έχει για παράδειγμα τέσσερα παιδιά και να είναι μόνη της».

Το ερώτημα που τίθεται, πρόσθεσε η κ. Στέλλα Μιχαήλ, «είναι η ασφάλεια που θα έχουν αυτά τα παιδιά και μιλάμε για ίσα δικαιώματα, ενώ δεν υπάρχουν. Υπάρχει μια διάκριση εδώ προς τα συμφέροντα οποιοδήποτε εργαζόμενου συνοδού, εκτός από τα συμφέροντα της ασφάλειας των δικών μας παιδιών. Τα δικά μας παιδιά δεν γίνεται να εξασφαλίζουν από την κατάλληλη επιτροπή ομόφωνα ότι χρήζουν ατομική συνοδό, δηλαδή συνεχή επιτήρηση και να έρχονται να αποσύρουν αυτή τη νομοθεσία. Κατά τη δική μου άποψη κατασκευάζουν μια δική τους νομοθεσία που λέει ότι φεύγοντας από την έδρα του σχολείου και μεταφέρεται σε κάποια άλλη σχολική μονάδα, δεν έχουμε το δικαίωμα επιλογής σχολικής συνοδού».

Μάλιστα η απάντηση που πήρε αρχικά μετά από αρκετό αγώνα τριών μηνών η μητέρα του Ρωμαίο, «είναι ότι θα δοκιμάσει και θα μάθει. Τα παιδιά μας όμως δεν είναι πειραματόζωα, δεν είναι ευρώ και κόβονται. Είναι αξίες ζωής τα παιδιά μας. Έχουν όλα τα παιδιά ίσα δικαιώματα και όσα χρειάζονται συνεχή επιτήρηση, πρέπει να την έχουν και από τον κατάλληλο σχολικό συνοδό. Όχι απρόσωπα από αυτούς που θέλει η σχολική εφορία, χωρίς να γνωρίζω εγώ ποιος θα είναι δίπλα στο παιδί μου».

Η επίσημη απάντηση του Υπουργείου Παιδείας

Την ίδια ώρα που έξω από το Υπουργείο Παιδείας πραγματοποιείτο η διαμαρτυρία, το Υπουργείο εξέδιδε ανακοίνωση απαντώντας στους γονείς, με επτά σημεία. Όπως ανέφερε το Υπουργείο «η δραστηριοποίηση σχολικών βοηθών/συνοδών για την εξυπηρέτηση μαθητών/μαθητριών στα σχολεία δεν εξαρτάται από διοικητικές αποφάσεις ή αποφάσεις πολιτικής. Αλλά διέπεται από νομοθεσία και συγκεκριμένες διαδικασίες που προβλέπονται σε αυτή. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι υποβάλλονται ατομικές αιτήσεις οι οποίες εξετάζονται από επιτροπές στις οποίες, εκτός των διοικητικών παραγόντων, συμμετέχουν και ειδικοί. Στη βάση αυτών των αποφάσεων το ΥΠΠΑΝ διαθέτει υπηρεσίες σχολικών βοηθών/συνοδών μέσω των κατά τόπους Σχολικών Εφορειών».             

Το ΥΠΠΑΝ, σημείωσε ότι «εξετάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα εισηγήσεις για κάποιες απαραίτητες τροποποιήσεις στη νομοθεσία. Για τον σκοπό αυτό, εκτός της συνεργασίας με ειδικούς εμπειρογνώμονες, θα υπάρξει σύντομα ενημέρωση και συνεργασία με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας».

Επισήμανε ακόμα ότι, «σε αυτή την κατεύθυνση έχει ληφθεί Απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο για τη σύσταση ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να επανεξεταστεί και ενδεχομένως να αναθεωρηθεί η πλαισίωση των μαθητών/μαθητριών που εντάσσονται στην Ειδική Εκπαίδευση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας συμμετείχαν ο Σύνδεσμος Στήριξης Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με/χωρίς Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) Κύπρου, η Παγκύπρια Οργάνωση Γονέων και Φίλων Παιδιών με Εγκεφαλικές Παραλύσεις «Αγκαλιά Ελπίδας», ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Συνδρόμου Ντάουν, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για Άτομα με Αυτισμό Κύπρου και ο Σύνδεσμος Συγγενών και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό «ΜΑΖΙ».

  

  

  

  

  

  

  

 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Αυξημένη κίνηση στις υπεραγορές το Πάσχα, αλλά όχι σε άλλα καταστήματα λιανικής
Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στη δημοσιογράφο Γεωργία Ψαριά
Νέες προκλήσεις από «υπεξ», τα ρίχνει στους Ε/κ για τη συμφόρηση στο οδόφραγμα Αγίου Δομέτιου
Σ. Κυριακίδου: Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να σπάσει η προκατάληψη για τα οροθετικά άτομα
Παρέμβαση υπ. Οικονομικών για καταβολή συντάξεων ζητούν έξι πρώην στελέχη του ΡΙΚ
Καταγράφονται ζημιές από την χαλαζόπτωση στην Πιτσιλιά-«Θα δοθεί αποζημίωση αν χρειάζεται»
ΠΑΣΥΞΕ: Χαμηλότερες του περσινού καλοκαιριού οι πληρότητες όμως αυτό μπορεί να ανατραπεί
Αυξημένη ροή ασθενών στα ΤΑΕΠ τις γιορτές του Πάσχα
Νέες κενές θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία