Στην τελική ευθεία για τρίτη δόση-Από πού θα αρχίσει ο εμβολιασμός και το αγκάθι

Ετοιμάζεται, σε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, υπό τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα, η πρόταση για την χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου, η οποία θα παρουσιαστεί προς συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο την προσεχή Πέμπτη. Στη σύσκεψη, θα συμμετέχουν υπηρεσιακοί του Υπουργείου Υγείας, καθώς και μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ).

Επιθυμία της Κυβέρνησης αλλά και των πλείστων επιστημόνων, είναι όπως προχωρήσει και μάλιστα άμεσα, η χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Κι αυτό επειδή το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν οι νοσηλείες ηλικιωμένων με covid στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, κάτι που δείχνει πως σε κάποια άτομα έχει πέσει το ποσοστό ανοσίας.

Το μεγάλο αγκάθι και είναι αυτό που θα φέρει την Κυβέρνηση προ μεγάλου διλήμματος την Πέμπτη, είναι το γεγονός πως δεν έχει αποφανθεί ακόμη επί του θέματος ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), ενώ δεν έχει εκδοθεί ούτε το πολυαναμενόμενο, κοινό ανακοινωθέν με τον ECDC. Μέχρι στιγμής η χώρα μας ακολουθούσε πιστά τις κατευθυντήριες του ΕΜΑ στο θέμα των εμβολίων και έχει προκαλέσει προβληματισμό η ανακοίνωση της Κομισιόν, που προειδοποίησε τα κράτη μέλη πως ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν αυξημένους νομικούς κινδύνους, επειδή δεν έχει γίνει ακόμη σύσταση για ενισχυτική δόση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Εάν μέχρι την Πέμπτη δεν δοθούν κατευθυντήριες από την ΕΕ, ο Υπουργός Υγείας θα συζητήσει την πρόθεση της Κυβέρνησης με την αρμόδια Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου, ώστε να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων. Όπως και να έχει πάντως η πρόταση που θα καταρτιστεί, θα οδηγηθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, προκειμένου να γίνει συζήτηση και ενδεχομένως να ληφθούν αποφάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πότε κάνουμε περισσότερα αντισώματα, με νόσηση ή εμβόλιο-Τι έδειξε έρευνα στην Κύπρο

Από πού θα αρχίσει η χορήγηση τρίτης δόσης

Εάν το Υπουργικό ανάψει το πράσινο φως για έναρξη της χορήγησης της τρίτης δόσης, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πιάσουν άμεσα δουλειά, αφού έχουν έτοιμο πλάνο για την τρίτη δόση. Αρχή θα γίνει από τους οίκους ευγηρίας, όπου αυξήθηκαν αισθητά τα κρούσματα τις τελευταίες εβδομάδες.

Εν συνεχεία θα ανακοινωθεί το πλάνο για ανοσοκατασταλεμένους ασθενείς, που αποτελούν προτεραιότητα (χρόνιοι ασθενείς, μεταμοσχευμένοι, καρκινιπαθείς κλπ) και για τους υπόλοιπους ηλικιωμένους. Αυτό που αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα, είναι το όριο ηλικίας που θα τεθεί για την χορήγηση της επαναληπτικής δόσης, που θα είναι σίγουρα για άτομα άνω των 60 ετών. Θα συζητηθεί επίσης η πρόταση που κατέθεσαν κάποιοι επιστήμονες της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, για χορήγηση τρίτης δόσης και σε επαγγελματίες υγείας, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν για τη χορήγηση της τρίτης δόσης θα τεχνολογίας mRNA (σ.σ Pfizer και Moderna). Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση, η χορήγηση της τρίτης δόσης δεν θα αφορά στον γενικό πληθυσμό, ενώ σε όσους έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca και J&J, θα χορηγηθούν εμβόλια  mRNA αφού, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κλινικές μελέτες είχαν πολύ καλά αποτελέσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία-Ενημέρωσε την ΠΣΕΜ ο Προδρόμου

Ενώπιον του Υπουργικού και πρόταση για τα πανεπιστήμια

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, θα βρεθεί και η πρόταση του Υπουργείου Υγείας για τον τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημίων. Η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να δώσει κατευθυντήριες για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά, που δεν θα επηρεάσουν, όπως όλα δείχνουν, τις αποφάσεις του ΤΕΠΑΚ και του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο στόχος είναι να τεθούν οι κόκκινες γραμμές και να μην ληφθούν από τα υπόλοιπα πανεπιστήμια και κολέγια, αποφάσεις που να είναι εκτός των επιδημιολογικών ορίων.

Το Υπουργείο Υγείας, εάν συνεχίσει η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, αναμένεται να κάνει πίσω στο θέμα της υποχρεωτικής προσκόμισης τεστ με τη μέθοδο PCR, που εάν εφαρμοζόταν θα προϋπόθετε φυσική παρουσία των φοιτητών που θα έφτανε στο 80%. Όπως όλα δείχνουν, θα αποφασιστεί η προσκόμιση SafePass και θα γίνεται δεκτό και το rapid test. Αυτό που αναμένεται να κλειδώσει την Τετάρτη, είναι το ποσοστό των φοιτητών που θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα με φυσική παρουσία, που θα πέσει από το 80% και θα είναι μεταξύ 60-70%. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών