Οι πρώτες αντιδράσεις φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου-Τι ζητούν

Άρχισαν οι αντιδράσεις των φοιτητών, στον απόηχο της απόφασης της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου για το πλαίσιο επιστροφής των φοιτητών στα ακροατήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι θα γίνεται η διδασκαλία στο Παν. Κύπρου-Προτεραιότητα σε εμβολιασμένους

Ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την απόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου, εξέδωσε η Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών, που πραγματοποίησε νωρίτερα το πρωί κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της η Προοδευτική Κ.Φ. Πανεπιστημίου Κύπρου, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «ως Προοδευτική, προτού προχωρήσουμε στη ψήφιση, τονίσαμε την ανάγκη και λάβαμε επιβεβαίωση από το Πανεπιστήμιο προς τούτο, τη συνέχιση της προσπάθειας για αύξηση της πληρότητας στο 80% με δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης, ώστε να επιτευχθεί η διδασκαλία με φυσική παρουσία καθολικά».

Όσον αφορά, συνεχίζει, «τη δεύτερη πρόταση που υπήρχε στο τραπέζι διαφωνήσαμε, αφού προνοούσε τη δια ζώσης διδασκαλία μόνο για τους εμβολιασμένους φοιτητές, ενώ οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα παρακολουθούσαν τα μαθήματα στο σύνολο τους διαδικτυακά.»

«Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά το ζήτημα και να παλεύουμε για να μην αποκλειστεί κανένας συμφοιτητής μας από τη Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση, όπως και πράττουμε όλα αυτά τα χρόνια», υπογραμμίζει η φοιτητική παράταξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο Υπουργείο Υγείας οι φοιτητές-Διαμαρτυρήθηκαν για τις αποφάσεις του ΤΕΠΑΚ

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση της Προοδευτικής Κίνηση Φοιτητών:

Στη σημερινή συνεδρία της Συγκλήτου συζητήθηκε για ακόμα μια φορά ο τρόπος επιστροφής των φοιτητών στα Πανεπιστήμια. Αφορμή ήταν η απόρριψη από την Κυβέρνηση, της πρότασης των πανεπιστημίων για επιστροφή όλων των φοιτητών με safepass και αύξηση στο 80% της χωρητικότητας των αιθουσών. Θυμίζουμε ότι από μεριάς της Κυβέρνησης για το θέμα, προωθείται η γνωστή πρόταση του Υπουργείου Υγείας, που αφαιρεί το rapid test στο ενδεχόμενο αύξησης της χωρητικότητας των πανεπιστημιακών χώρων, στο 80%. Κάτι τέτοιο οδηγεί στη εξέταση PCR μόνο, για όσους δεν είναι εμβολιασμένοι, με το κόστος ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση να είναι απαγορευτικό για τους φοιτητές. Επίσης κρίθηκε επιτακτική η ανάγκη συζήτησης του θέματος στη Σύγκλητο ξανά, αφού η Κυβέρνηση στην προχθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, τελικά δεν συζήτησε ούτε την δική της πρόταση και έδωσε σε αυτό νέα αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

Από μεριάς μας στη Σύγκλητο, επιμέναμε στην πρόταση μας για επιστροφή όλων των φοιτητών στη δια ζώσης διδασκαλία, με τη προσκόμιση safe pass κατά τον τρόπο που ισχύει στην υπόλοιπη κοινωνία, την χωρητικότητα στο 80% τουλάχιστον όπως προτάθηκε από τα πανεπιστήμια από τον Ιούλιο, χωρίς οποιοδήποτε κόστος για τους φοιτητές. Δηλαδή την συμπερίληψη και του rapid test και μάλιστα δωρεάν. Είναι για αυτό που τονίσαμε την ανάγκη να επιμείνει το Πανεπιστήμιο στην αρχική του απόφαση της 7ης Ιουλίου και την μη υποχώρηση από αυτή, και να μην μεταφερθούν οι σοβαρές ευθύνες της Κυβέρνησης για το πως εξελίσσεται το θέμα στα ίδια τα πανεπιστήμια.

Επίσης, τονίσαμε για ακόμα μια φορά την ανάγκη άσκησης πίεσης στην Κυβέρνηση, για διεξαγωγή ολοκληρωμένης εκστρατείας εντός των πανεπιστημίων, για μαζική και επαρκή ενημέρωση των φοιτητών γύρω από το θέμα του εμβολιασμού.

Εφόσον, έγινε αντιληπτό ότι η δική μας πρόταση δεν θα γινόταν δεκτή από τη Σύγκλητο, μεταξύ των δύο υπόλοιπων προτάσεων, ψηφίσαμε υπέρ της προτάσεως της Πρυτανείας, διότι ήταν αυτή που εξασφάλιζε τη μεγαλύτερη συμμετοχή των φοιτητών στη διδασκαλία με φυσική παρουσία εν συγκρίσει σε με τη δεύτερη πρόταση που είχε τεθεί, χωρίς όμως να μας ικανοποιεί πλήρως.

Αναλυτικότερα η Σύγκλητος αποφάσισε:

Γενική κατεύθυνση είναι η δια ζώσης διδασκαλία για όλους με την προσκόμιση safe pass (συμπεριλαμβανομένου και του rapid test), με εξαίρεση μεγάλων ακροατηρίων τα οποία ένεκα της επιτρεπόμενης χωρητικότητας δεν μπορούν να γίνουν εξ ολοκλήρου δια ζώσης.

Τα συγκεκριμένα μεγάλα ακροατήρια θα διεξάγονται δια ζώσης και ταυτοχρόνως διαδικτυακά. Κατά προτεραιότητα η δια ζώσης διδασκαλία αυτών των ακροατηρίων θα αφορά τους εμβολιασμένους φοιτητές, οι υπόλοιποι θα παρακολουθούν διαδικτυακά. Σε περίπτωση κενών θέσεων που περισσεύουν θα γίνονται ανάλογες διευθετήσεις.

Όλα τα πιο πάνω βασίζονται στο ότι τη δεδομένη στιγμή η πληρότητα των αιθουσών μπορεί να φτάσει μέχρι το 50%, και άρα δια ζώσης θα γίνει το 55% των ακροατηρίων. Σε περίπτωση που αποφασιστεί το 80% πληρότητα τότε το 95% των ακροατηρίων θα μπορεί να γίνει δια ζώσης.

Ως Προοδευτική, προτού προχωρήσουμε στη ψήφιση, τονίσαμε την ανάγκη και λάβαμε επιβεβαίωση από το Πανεπιστήμιο προς τούτο, τη συνέχιση της προσπάθειας για αύξηση της πληρότητας στο 80% με δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης, ώστε να επιτευχθεί η διδασκαλία με φυσική παρουσία καθολικά.

Όσον αφορά τη δεύτερη πρόταση που υπήρχε στο τραπέζι διαφωνήσαμε, αφού προνοούσε τη δια ζώσης διδασκαλία μόνο για τους εμβολιασμένους φοιτητές, ενώ οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα παρακολουθούσαν τα μαθήματα στο σύνολο τους διαδικτυακά.

Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά το ζήτημα και να παλεύουμε για να μην αποκλειστεί κανένας συμφοιτητής μας από τη Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση, όπως και πράττουμε όλα αυτά τα χρόνια.

 

Την ίδια ώρα, η ΔΗ.ΠΑ.Κ.Φ. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ σε ανακοίνωση της αναφέρει πως, «παραμένουμε σταθεροί στην απαίτηση για εξισορρόπηση του δικαιώματος στην εκπαίδευση του κάθε φοιτητή και του αγαθού της υγείας».

«Για τον λόγο αυτό επιδιώκουμε, την δωρεάν διενέργεια των τεστ που η κυβέρνηση πρόκειται να καθορίσει ώστε να επιτρέπεται η είσοδος των φοιτητών στα Πανεπιστήμια, για ολόκληρη την φοιτητική κοινότητα και την δημιουργία σταθμών διενέργειας των τεστ στα Πανεπιστήμια».

«Την ίδια ώρα λυπούμαστε που παρατηρούμε τις αρχές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου να υπερασπίζονται την χθεσινή τους απόφαση, χωρίς να λαμβάνουν καθόλου υπόψη το ίσο δικαίωμα των φοιτητών σε εκπαίδευση, ενώ παράλληλα μέλη της επιστημονικής επιδημιολογικής ομάδας χαρακτηρίζουν την απόφαση ως υπερβολικά αυστηρή και μη αναγκαία. Ως Αναγέννηση εκφράζουμε και πάλι την κάθετη μας διαφωνία με την στάση που τηρεί από χθες το ΤΕΠΑΚ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στις επικρίσεις το ΤΕΠΑΚ, υπεραμύνεται της απόφασης για τους φοιτητές

Δειτε Επισης

Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο