Οι παράγοντες που καθορίζουν την χορήγηση της τρίτης δόσης και ποιους αφορά

Άρχισε η εξέταση των δεδομένων, που έχει στη διάθεσή της, η Ομάδα Εργασίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, όσον αφορά στη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας να περιμένουν στο ακουστικό για την απόφαση. Την ίδια ώρα, ξεκαθαρίζεται πως δεν πρόκειται για όλο τον πληθυσμό, αλλά για συγκεκριμένες ομάδες.

Σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η συζήτηση γύρω από το θέμα γίνεται εδώ και αρκετό καιρό, με κάποιες εξ αυτών να έχουν δηλώσει ήδη ότι θα προχωρήσουν στην χορήγηση της επιπρόσθετης δόσης. Η Κύπρος δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να λάβει απόφαση για χορήγηση της τρίτης δόση, ωστόσο περιμένει την επίσημη τοποθέτηση του ΕΜΑ, πριν κλειδώσει κάπου.

Η απόφαση του FDA να προχωρήσει στην έγκριση της επιπρόσθετης δόσης, σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών, αλλά και η συζήτηση που γίνεται στις χώρες της Ευρώπης, είναι κάποιοι από τους παράγοντες, που λαμβάνει υπόψη ο ΕΜΑ, ώστε να λάβει την τελική του απόφαση.

«Ωστόσο, ο ΕΜΑ προσπαθεί να λάβει την απόφαση με βάση τα πραγματικά δεδομένα που υπάρχουν, ώστε να στηρίξει αυτή την απόφαση. Αν δεν υπάρχουν πραγματικά δεδομένα, δεν μπορεί να στηριχθεί αυτή η απόφαση. Τα δεδομένα αυτά, φαίνεται ότι υπάρχουν, μέχρι στιγμής στο Ισραήλ, οπότε θα χρησιμοποιηθούν αυτά», ανέφερε στον REPORTER η αναπληρώτρια διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Δρ. Έλενα Παναγιωτοπούλου.

Σημειώνεται πως η τρίτη δόση αφορά στα αδειοδοτημένα εμβόλια και από αυτά μόνο τα mRNA που είναι τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer.

Οι καθοριστικοί παράγοντες για τη χορήγηση τρίτης δόσης

Εξάλλου, οι επιστημονικοί εκπρόσωποι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ενημερωθεί για την γνώση και την εικόνα που υπάρχει για την τρίτη δόση, σε τηλεδιάσκεψη που είχαν, υπό την προεδρία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου. Για την Κύπρο, συμμετείχε η Δρ. Ζωή-Δωροθέα Πανά. Την ενημέρωση έκανε ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της στρατηγικής εμβολίων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Όσον αφορά στην τρίτη δόση, όπως ανέφερε στον REPORTER η Δρ. Πανά, σύμφωνα με τον ΕΜΑ, η αναγκαιότητα χορήγησης ενισχυτικής δόσης, θα εξαρτηθεί από το κατά πότε και πόσο θα αρχίσει να φθίνει σημαντικά η ανοσία από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο.

«Το σημείο που πρέπει να καθοδηγήσει όλους, για την έναρξη της τρίτης δόσης είναι να δούμε ότι μειώνεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, για το κομμάτι της σοβαρής νόσησης, της νοσηλείας και του θανάτου. Αυτό είναι επίσης διασυνδεόμενο και με τις μεταλλάξεις που μας απασχολούν. Αυτά τα δύο είναι οι προσδιοριστικοί παράγοντες, που οφείλουν να καθορίσουν την χορήγηση της ενισχυτικής δόσης».

Έτοιμη η Κύπρος για την τρίτη δόση

Στο μεταξύ, η χορήγηση της τρίτης δόσης, φαίνεται ότι δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό, αλλά συγκεκριμένες ομάδες των πολιτών, που είναι πιθανότερο να αρχίσουν να παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά, όσον αφορά στην ανοσία.

«Είναι για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως για παράδειγμα οι ανοσοκατασταλμένοι, που είναι οι μεταμοσχευμένοι, οι καρκινοπαθείς, οι νεφροπαθείς. Επίσης, τα άτομα μεγάλης ηλικίας, άνω των 60 και επίσης οι επαγγελματίες υγείας που έχουν άμεση επαφή με τον κίνδυνο και απειλούνται από τη μόλυνση», υπέδειξε η δρ. Παναγιωτοπούλου.

Η Κύπρος είναι έτοιμη για την τρίτη δόση, καθώς έχουν γίνει οι πρόνοιες για να εξοπλιστεί το Υπουργείο Υγείας, με τα αδειοδοτημένα εμβόλια, τόνισε η κα. Παναγιωτοπούλου. Υπενθυμίζεται ότι μόνο στο Ισραήλ έχει ξεκινήσει η τρίτη δόση. Στη Γαλλία, στη Γερμανία ακόμη και στην Ελλάδα, που το έχουν ανακοινώσει θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Οι ανακοινώσεις, με όλες τις πληροφορίες και τις οδηγίες, αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα και πιθανόν την Δευτέρα.

«Θα παρουσιαστούν τα δεδομένα, θα αξιολογήσουν όλες τις πληροφορίες και την Δευτέρα αναμένεται ανακοίνωση από τον ΕΜΑ σε συνδυασμό με τον ECDC. Ο ΕΜΑ λαμβάνει υπόψη του και τις απόψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος είναι λίγο πιο προσεκτικός σε αυτές τις κινήσεις, επειδή λαμβάνει υπόψη του και τις χώρες που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου».

Το 77% του ενήλικου πληθυσμού έλαβε την πρώτη δόση

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Υγείας, έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία που αφορούν στους εμβολιασμούς και σύμφωνα με αυτά, το 77,2% του ενήλικου πληθυσμού, έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ το 71,8% έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα.

Εξάλλου, όσον αφορά στους ανήλικους, τουλάχιστον την πρώτη δόση έλαβε το 33,6% των ατόμων ηλικίας 16-17 ετών και 24,8% αυτής της ηλικιακής ομάδας ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό του. Στις μικρότερες ηλικίες (12-15), χορηγήθηκε η πρώτη δόση στο 12,3% από τις 2 Αυγούστου που άρχισε ο εμβολιασμών των ηλικιών αυτών.

Δειτε Επισης

Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Υπ. Γεωργίας: Μεγάλη η σημασία χωριστής συλλογής επικίνδυνων αποβλήτων
H ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης
Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας