Αποκαρδιωτικά στοιχεία στις ΜΕΘ, 26 άτομα κάτω των 60 ετών-Τι άλλαξε τα Δεδομένα

Πορεία σε τεντωμένο σχοινί συνεχίζει να κάνει το σύστημα υγείας της χώρας, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του οποίου δέχονται αφόρητες πιέσεις, λόγω του τέταρτου πανδημικού κύματος, στο οποίο κυριάρχησε η μετάλλαξη Δέλτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δύο θάνατοι και 402 κρούσματα-Αυξήθηκαν οι σοβαρά νοσούντες ασθενείς

Τα στοιχεία από τις ΜΕΘ είναι αποκαρδιωτικά, αφού 55 άτομα δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή, με το 90% από αυτούς να είναι ανεμβολίαστοι. Τα 26 από αυτά, μάλιστα, είναι κάτω των 60 ετών, σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα δεδομένα του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Άλλα 11 άτομα (σ.σ σύνολο 66) νοσηλεύονται στη νέα ΜΕΘ για αποχαρακτηρισμένα περιστατικά). 

Η μετάλλαξη Δέλτα, καθώς και το γεγονός ότι πλέον, χρειάζονται διασωλήνωση νεαρότερα άτομα, άλλαξαν τα δεδομένα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αφού αυξήθηκε η διάρκεια της νοσηλείας των ασθενών. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που έπεσαν έξω οι εκτιμήσεις για τις νοσηλείες.

«Το νέο στοιχείο που προκύπτει με το νέο κύμα, είναι ότι έχουμε αρκετά περιστατικά στις ΜΕΘ, που ξεπερνούν τις είκοσι μέρες νοσηλείας. Μετά τις 20 ημέρες νοσηλείας, οι ασθενείς που είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό αποχαρακτηρίζονται. Δεν λογίζονται δηλαδή ως μολυσματικά περιστατικά, ωστόσο συνεχίζουν να χρήζουν θεραπείας και νοσηλεία σε εντατική», ανέφερε στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου.

Γι’ αυτό το λόγο  δημιουργήθηκε νέα ΜΕΘ, στο Νοσοκομείο Λεμεσού, χωρητικότητας 11 κλινών, η οποία χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ασθενείς που αποχαρακτηρίζονται. 

Κληθείς να απαντήσει για ποιο λόγο είναι τόσο παρατεταμένη, σε αυτό το κύμα, η νοσηλεία ασθενών που διασωληνώνονται στις ΜΕΘ, ο κ. Χαριλάου απάντησε πως αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι, είναι νέοι αλλά και εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα.

«Η ινδική μετάλλαξη Δέλτα που προκαλεί πιο βαριά περιστατικά. Βλέπουμε πιο βαριές πνευμονίες και πολλά άτομα με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια. Είναι γι’ αυτό το λόγο που έχουμε σε αυτή την περίοδο πολύ περισσότερα περιστατικά σε ΜΕΘ και ΜΑΦ», σημείωσε.

Το 90% των ασθενών στις εντατικές, είναι σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, ανεμβολίαστα άτομα και με τη διάμεση ηλικία να έχει πέσει στα 57 έτη, σε σχέση με 70 στο τρίτο πανδημικό κύμα. Από αυτούς που νοσηλεύονται στις εντατικές τα  5 άτομα είναι κάτω των 50 χρόνων και άλλα 11 ηλικίας 51-60 χρόνων.

«Νοσηλεύουμε καθημερινά πέραν των 50 ασθενών και επιπρόσθετα άτομα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός, με την κατάσταση των ασθενών αυτών κρίνεται από σοβαρή ως και κρίσιμη», ανέφερε ο κ. Χαριλάου.

Πιο καλή, ευτυχώς, είναι η κατάσταση στους κοινούς θαλάμους covid, αφού οι νοσηλείες έχουν τάση εξισορρόπησης τις τελευταίες ημέρες.

«Η κατάσταση αξιολογείται καθημερινά. Φαίνεται να υπάρχει μια εξισορρόπηση σ’ ότι αφορά στους κοινούς θαλάμους και αναμένεται να υπάρξει μείωση τις επόμενες ημέρες».

Σημειώνεται πως σε έξι νοσηλευτήρια του ΟΚΥΠΥ, νοσηλεύονται 276 ασθενείς με την κατάσταση της υγεία των 95 να χαρακτηρίζεται ως σοβαρή. Οι 51 από αυτούς είναι διασωληνωμένοι. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ανακουφισμένοι από τις εξαγγελίες ΠτΔ οι πολύτεκνοι-Αναμένουν επαναφορά ωφελημάτων που αποκόπηκαν
Εξάμηνο τεχνολογικής ανάπτυξης για την Κύπρο-Τα χρονοδιαγράμματα για ψηφιακό πολίτη και ταυτότητα
ΣΥΛ: Ελεγχόμενες οι απορρίψεις λυμάτων στο αποχετευτικό Λακατάμειας
Επικίνδυνα παιδικά και άλλα προϊόντα εντοπίστηκαν στην κοινοτική αγορά
Άρχισε η υποβολή Δήλωσης Εισοδήματος 2023
Συμφώνησαν στα περισσότερα Πρόεδρος και ΟΕΛΜΕΚ-Στη βάση παιδαγωγικών κριτηρίων οι αποφάσεις
Ζητούν ενημέρωση για διαχείριση του email οι οργανωμένοι γονείς Δημοτικής-Δεν ήταν ενιαία η αντίδραση
Υποτροφίες σε Κύπριους φοιτητές νομικής Οξφόρδης από Harris Kyriakides Foundation
Με οδηγίες Μιχαηλίδου ενισχύεται το σχέδιο δράσης για απειλές και κρίσεις στα σχολεία
Θέμα της Κυβέρνησης η αξιοποίηση της Κρατικής Έκθεσης-Δεν φέρει ένσταση ο Δήμος να γίνει μόνο πάρκο