«Ζεσταίνονται» οι κάννες των κυνηγών-Πόσοι ανανέωσαν την άδεια με τον νέο τρόπο

Μετράνε αντίστροφα οι χιλιάδες λάτρεις του κυνηγιού, καθώς σε λίγες ημέρες, αρχίζει η νέα καλοκαιρινή περίοδος του κυνηγιού της φάσσας και του τρυγονιού. Με νέα δεδομένα ήρθαν αντιμέτωποι, ωστόσο, όλοι οι κυνηγοί τη φετινή σεζόν, αφού πλέον όλες οι άδειες κυνηγίου εκδίδονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και ως εκ τούτου όλοι οι κυνηγοί θα πρέπει να εγγραφούν σε αυτή, ώστε να μπορούν να εκδώσουν την άδεια κυνηγίου τους.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, μέσω της εν λόγω πλατφόρμας δίδεται η δυνατότητα στους κυνηγούς να εκδίδουν άδεια κυνηγιού και επιπρόσθετες άδειες από το διαδίκτυο όποτε ο κυνηγός το επιθυμεί και χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς. Επίσης, γίνεται πιο εύκολη και γρήγορη εγγραφή του αριθμού σήμανσης των κυνηγετικών σκύλων του κυνηγού, στην άδεια κυνηγίου του. Επιπρόσθετα, μέσω της πλατφόρμας, γίνεται υποβολή αίτησης και έκδοση άδειας για να χρησιμοποιηθεί ο σκύλος για κυνήγι μπεκάτσας και τσίχλας, αλλά και για έκδοση άδειας χρήσης κυνηγετικού σκύλου, που ανήκει σε άλλο ιδιοκτήτη, κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του. 

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του στον REPORTER o λειτουργός του Ταμείου Θήρας, Πέτρος Αναγιωτός, «η έκδοση και ανανέωση αδειών κυνηγιού, γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, διότι πλέον οι τράπεζες δεν εκδίδουν άδειες κυνηγίου. Λόγω της νέας απόφασης, η Υπηρεσία δημιούργησε αυτή τη διαδικτυακή πλατφόρμα, που πρέπει να εγγραφούν όλοι οι κυνηγοί. Από αυτή την ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα μπορούν να γράφουν στην άδεια κυνηγίου τους και τον αριθμό microchip του σκύλου τους, που είναι υποχρεωτικό βάση της νέας νομοθεσίας».

Λόγω του ότι είναι χιλιάδες οι κυνηγοί, όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν ορισμένα προβλήματα στη διαδικασία ανανέωσης των αδειών. Η Υπηρεσία Θήρας, βρίσκεται σε εγρήγορση για την επίλυση αυτών των θεμάτων και την ομαλή διεξαγωγή των ανανεώσεων. «Στην παρούσα φάση, βρισκόμαστε στη διαδικασία που γίνεται αυτή η εγγραφή όλων των κυνηγών στη νέα πλατφόρμα. Επειδή είναι κάτι καινούργιο, ωστόσο, χρειάζεται λίγος χρόνος για να το συνηθίσει ο κόσμος. Κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται, αλλά η Υπηρεσία μας, έχει βγάλει και έντυπα με οδηγίες για το πώς θα γίνεται η εγγραφή και δημιουργήσαμε επίσης βίντεο εξηγώντας τα όλα αναλυτικά. Δημιουργήθηκε επίσης ειδική ομάδα, που δέχεται τηλεφωνήματα για να επιλύνει τα τυχόν προβλήματα που υπάρχουν. Επίσης και στα επαρχιακά μας γραφεία βοηθούμε όσο μπορούμε τον κόσμο».

Μέχρι σήμερα, έχουν ανανεώσει την άδεια κυνηγιού, πάνω από πέντε χιλιάδες, ενώ την τελευταία βδομάδα από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, αναμένεται ο αριθμός να αυξηθεί κατακόρυφα. «Υπάρχει μια καλή ροή μέχρι στιγμής και συνεχίζεται κανονικά η έκδοση αδειών κυνηγίου. Πιστεύουμε ότι μέχρι τις 22 Αυγούστου, που θα είναι η πρώτη εξόρμηση για το κυνήγι του καλοκαιριού, θα ανανεώνουν τις άδειες τους, όσοι ανανέωσαν και πέρσι, δηλαδή γύρω στους 16 μέχρι 18 χιλιάδες κυνηγούς».

Οι άδειες κυνηγιού, όπως εξήγησε ο κ. Αναγιωτός, «ανανεώνονται μέχρι τέλος του χρόνου και ο κάθε κυνηγός μπορεί να ανανεώσει την άδεια του, όποτε ο ίδιος επιθυμεί. Όσοι επιθυμούν να κυνηγήσουν την καλοκαιρινή περίοδο, ωστόσο, πρέπει να ανανεώσουν τις άδειές τους πριν τις 22 Αυγούστου. Γενικά ο κόσμος που δεν είναι εξοικειωμένος με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα τηλέφωνα, δυσκολεύεται στην ανανέωση, αν και σχεδόν το 90% των Κυπρίων έχει facebook, άρα υπάρχει μια εξοικείωση με τις ιστοσελίδες. Όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες, είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε, με την ανανέωση της άδειας. Όσον αφορά το microchip από τους σκύλους των κυνηγών, πρέπει να καταχωρείται αναγκαστικά από όλους. Είναι υποχρεωτικό από τη νομοθεσία του περί σκύλων νόμου από το 2004. Από το τέλος του 2020, η νομοθεσία αναφέρει ότι ο αριθμός microchip των σκύλων, πρέπει να αναγράφεται και πάνω στην άδεια κυνηγίου».

Αναφορικά με το κόστος των αδειών κυνηγιού, όπως ανέφερε ο λειτουργός του Ταμείου Θήρας, «κάποιος ο οποίος ενδιαφέρεται να εκδώσει πρώτη άδεια κυνηγιού, θα πληρώσει 30 ευρώ για την αίτηση, 60 ευρώ για τα μαθήματα και μετέπειτα 77 ευρώ για την άδεια κυνηγίου του. Από την ηλικία των 18 μέχρι των 65 κοστίζει 77 ευρώ η άδεια, από τα 65 μέχρι τα 80 έτη είναι 43 ευρώ και από την ηλικία των 80 ετών και άνω είναι δωρεάν. Όσοι κυνηγοί ηλικίας 18-65 ανανεώσουν την άδειά τους και συνοδεύονται από σκύλο, καταβάλουν το έξτρα ποσό των 10 ευρώ».

Ο κ. Αναγιωτός εξήγησε ότι δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στην ηλικία των κυνηγών με βάση τη νομοθεσία. «Για τους κυνηγούς που είναι άνω των 80, από μόνοι τους, όταν δεν μπορούν να κυνηγούν, σταματούν. Ο ουσιαστικός έλεγχος που γίνεται σε αυτούς, ωστόσο, είναι από τα παιδιά τους και τους συγγενείς τους. Εάν αυτοί νιώθουν ότι ο πατέρας τους δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ή είναι επικίνδυνος, δεν θα τον αφήσουν να βγάλει άδεια κυνηγίου θεωρώ, ειδικά τώρα που η άδεια εκδίδεται ηλεκτρονικά και έτσι ο κάθε κυνηγός άνω των 80, θα χρειαστεί τη βοήθεια των παιδιών του».

Δείτε παρακάτω τον νέο τρόπο έκδοσης και ανανέωσης άδειας κυνηγιού:

 

Δειτε Επισης

Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας
Οδηγίες Ευαγγέλου να σταματήσει να αποκόπτεται το ΕΕΕ από γυναίκες στα καταφύγια
Το προσωπικό της Βουλής εκφράζει συλλυπητήρια για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά
Περιοδεία Υπ. Μεταφορών στην Πάφο για αξιολόγηση αναπτυξιακών έργων
Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Πεδίο μάχης το UCLA-Προσαγωγές και λαστιχένιες σφαίρες κατά των διαδηλωτών
Υπερδιπλάσιες οι τιμές οπωροκηπευτικών στη λιανική σε σχέση με τιμές παραγωγών δείχνει το e-κοφίνι
Υπ. Οικονομικών: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατά παράνομης χρηματοδότησης