Ορκίστηκαν οι νεοσύλλεκτοι οπλίτες της 2021 ΕΣΣΟ για πίστη στην πατρίδα (pics)

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία, η τελετή ορκωμοσίας των νεοσυλλέκτων οπλιτών της 2021 ΕΣΣΟ.

Η τελετή άρχισε στις 07:30, με τους νεοσυλλέκτους να ορκίζονται πίστη και αφοσίωση στην πατρίδα.

Λόγω της πανδημίας και των μέτρων που λαμβάνονται για περιορισμό της διασποράς του ιού, οι τελετές έγιναν κατά Σχηματισμό σε Στρατόπεδα – Μονάδες. Δεν υπήρξε η δυνατότητα παρακολούθησης των τελετών από συγγενείς και φιλικά πρόσωπα των νεοσυλλέκτων δια ζώσης, ωστόσο οι τελετές μεταδόθηκαν ζωντανά μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Άμυνας.

«Προχωρούμε με σταθερά βήματα στην ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ισχύος», είπε ο ΥΠΑΜ

Σε χαιρετισμό του, στη τελετή ορκωμοσίας των Νεοσυλλέκτων της 2021 ΕΣΣΟ, ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, είπε πως το Υπουργείο Άμυνας λαμβάνει υπόψη και μελετά όλα τα δεδομένα σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, σημειώνοντας πως «προχωρούμε με σταθερά βήματα στην ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ισχύος, με εμβάθυνση των συμμαχιών μας και με ένα μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του εξοπλισμού μας».

Εξέφρασε την πεποίθηση πως με την εκπαίδευση της οποίας θα τύχουν οι νεοσύλλεκτοι θα είναι έτοιμοι να εκτελέσουν στο ακέραιο την αποστολή τους, ενώ απευθυνόμενος στους νεοσύλλεκτους είπε πως «πρέπει να γνωρίζετε ότι η θητεία αποτελεί ύψιστη τιμή και ευθύνη».

«Από τον ιερό χώρο του Τύμβου της Μακεδονίτισσας», είπε, «σύμβολο αιώνιας μνήμης της ιστορίας του Κυπριακού Ελληνισμού και ενώπιον των αθάνατων ηρώων μας, σας καλωσορίζω με τον πλέον επίσημο τρόπο στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς, στη μεγάλη οικογένεια των ενόπλων μας δυνάμεων».

Όπως είπε «η σημερινή ημέρα είναι για εσάς ξεχωριστή», για να προσθέσει πως «πριν από λίγο δώσατε όρκο πίστεως αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να υπερασπίζεστε την πατρίδα».

Συνέχισε λέγοντας πως «ταυτόχρονα, δώσατε την οφειλόμενη υπόσχεση σε αυτούς που θυσιάστηκαν για να ζούμε εμείς ελεύθεροι».

Ο Υπουργός Άμυνας είπε ακόμα πως «πρέπει να γνωρίζετε ότι η θητεία αποτελεί ύψιστη τιμή και ευθύνη», για να προσθέσει πως «με την εκπαίδευση της οποίας θα τύχετε, είμαι βέβαιος ότι θα είστε έτοιμοι να εκτελέσετε στο ακέραιο την αποστολή σας».

Ο κ. Πετρίδης είπε πως εντάσσεστε στην οικογένεια της Εθνικής Φρουράς σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο», συμπληρώνοντας πως «η Τουρκία και ο εκπρόσωπός της στα κατεχόμενα, με τις προκλητικές ενέργειές τους στην Αμμόχωστο, στον Εθνικό Εναέριο Χώρο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αλλά και με την εμμονή τους για λύση δύο κρατών, μας φέρνουν υπό την απειλή της διχοτόμησης».

«Το Υπουργείο Άμυνας λαμβάνει υπόψη και μελετά όλα τα δεδομένα σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο. Προχωρούμε με σταθερά βήματα στην ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ισχύος, με εμβάθυνση των συμμαχιών μας και με ένα μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του εξοπλισμού μας. Δεν πρέπει να ξεχνούμε, όμως, ότι το μεγαλύτερό μας εφόδιο στον αγώνα είστε εσείς: το ανθρώπινο δυναμικό μας, η ψυχή της άμυνας, ο σημαντικότερος πολλαπλασιαστής ισχύος που διαθέτει κάθε στρατός», είπε.

Κάλεσε τους νεοσύλλεκτους όπως επιδείξουν αφοσίωση στην εκπαίδευση και σε όλες τις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της θητείας τους, λέγοντας τους πως πρέπει να θυμούνται ότι «η θητεία δεν είναι μόνο χρέος».

Όπως είπε «είναι και ένα μάθημα πνευματικής και σωματικής ωριμότητας, υπεύθυνης κοινωνικής συμπεριφοράς και αλληλεγγύης», προσθέτοντας πως « είναι ένα κρίσιμο κεφάλαιο για τη μετέπειτα ζωή σας, που σας δίνει την ευκαιρία, όχι μόνο, να  συνεισφέρετε ενεργά στην άμυνα και στην προστασία της πατρίδας, αλλά και να γίνετε καλύτεροι πολίτες και καλύτεροι άνθρωποι για τον συνάνθρωπό σας».

Απευθυνόμενος στους γονείς των νεοσύλλεκτων οπλιτών, είπε «δυστυχώς λόγω των υγειονομικών μέτρων δεν είναι εφικτό να καμαρώσετε από κοντά τα παιδιά σας. Επιδιώξαμε, όμως, να μη σας στερήσουμε το αίσθημα της υπερηφάνειας και της συγκίνησης την ώρα της ιερής υπόσχεσης. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε διαδικτυακά την τελετή ορκωμοσίας».

Επίσης, ο  Υπουργός Άμυνας είπε στους οπλίτες πως σήμερα παραλαμβάνουν τη σκυτάλη από τον πατέρα τους που πολέμησε το 1974 και από τον παππού τους που αγωνίστηκε το 1955-59.

«Αποτελείτε πλέον τους φύλακες της πατρίδας. Σας καλώ να υπηρετήσετε με ανιδιοτέλεια και να παραδώσετε με τη σειρά σας με περηφάνεια τη σκυτάλη στις επόμενες γενιές», κατέληξε.

Εξάλλου, στην ημερήσια διαταγή του, που αναγνώστηκε κατά τη διάρκεια της τελετής,  ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος, Δημόκριτος Ζερβάκης, ανέφερε πως η στρατιωτική θητεία αποτελεί μια συνταγματική υποχρέωση και παράλληλα ύψιστη τιμή και αναφαίρετο δικαίωμα, που παρέχει τη δυνατότητα στον Κύπριο πολίτη να υπερασπιστεί και να διασφαλίσει το αγαθό της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της πατρίδας του.

Πριν από λίγο ανέφερε «ενώπιον των ιερών μας συμβόλων και παρουσία της θρησκευτικής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, και των Διοικητικών Μονάδων σας, αναλάβατε αυτή την υποχρέωση, δίνοντας το νενομισμένο όρκο με το οποίο δηλώνετε πίστη και αφοσίωση στην Πατρίδα, υπακοή στο Σύνταγμα, τους Νόμους και τα Ψηφίσματα του Κράτους. Αυτόν τον όρκο θέλω να τηρήσετε». 

«Με την ένταξη σας στην Εθνική φρουρά αναλαμβάνεται την πιο σπουδαία και σοβαρή υποχρέωση έναντι της κυπριακής κοινωνίας να υπερασπιστείτε την ελευθερία και ανεξαρτησία της», είπε.

Επιπλέον, πρόσθεσε πως «σήμερα παίρνετε την σκυτάλη από τους πατέρες σας για να υπηρετήσετε την Κύπρο ως πιστοί και φιλότιμοι στρατιώτες», σημειώνοντας ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία σας εμπιστεύεται στη στολή και το εθνόσημο και περιμένει να τηρήσετε τον όρκο σας με ευσυνειδησία».

  

  

  

  

 

 

Δειτε Επισης

Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δρ Παπαγρηγορίου: Εξατομικευμένες θεραπείες για Κύπριους θα φέρει το Cyprome
Επανεξέταση απόφασης ΤΕΠΑΚ για μετακίνηση φοιτητών ζητά ο Δήμος Λεμεσού
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse