Πράσινο ειδικών για επέκταση στους εμβολιασμούς εφήβων-Οι προτάσεις στον υπουργό

Σε πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Υπουργείο Οικονομικών, υπό τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, αξιολογήθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα και ακούστηκαν οι απόψεις επιστημόνων για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί εντός Αυγούστου. Ωστόσο δεν λήφθηκαν αποφάσεις για τη συνέχεια, αφού όλα θα εξαρτηθούν από τις πιέσεις στο σύστημα υγείας.

Ένα μεγάλο μέρος της σύσκεψης αναλώθηκε στους εμβολιασμούς, με τα πλείστα από τα μόλις πέντε μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής που παρευρέθηκαν, να ανάβουν πράσινο για έναρξη των εμβολιασμών παιδιών 12-16 χρόνων, με κάποιους να εκφράζουν αμφιβολίες. Όλοι πάντως συμφώνησαν πως οι εμβολιασμοί πρέπει να επεκταθούν στους άνω των 15 χρόνων, με στόχο να θωρακιστεί και αυτή η ομάδα ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων τον Σεπτέμβριο.

Η σύσκεψη, δεν έλαβε αποφάσεις, ωστόσο ο Υπουργός Υγείας κατέγραψε τα όσα άκουσε και θα τα μεταφέρει στο Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή για αποφάσεις.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος και εκπρόσωποι του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια, καθώς και στο γεγονός πως οι πιέσεις στο σύστημα υγείας, έρχονται σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, λόγω του ότι μεγάλο μέρος του προσωπικού βρίσκεται με άδεια αναπαύσεως, λόγω του καλοκαιριού.

Τα μέλη της ΣΕΕ χαρακτήρισαν ως θετικό το γεγονός πως τις τελευταίες ημέρες, έπεσαν κρούσματα και ποσοστό θετικότητας. Ωστόσο οι επιστήμονες ήχησαν καμπανάκι για το σύστημα υγείας, ζητώντας από τον ΟΚΥπΥ, να θέσει ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές ως προς τις αντοχές των δημόσιων νοσηλευτηρίων, προκειμένου εάν χρειαστεί να επιβληθούν άμεσα μέτρα.

Επιπρόσθετα, πρότειναν εντατικοποίηση των ελέγχων σε χώρους διασκέδασης καθώς και στους οίκους ευγηρίας, όπου τις τελευταίες ημέρες εντοπίστηκαν συρροές κρουσμάτων. Μέλη της ΣΕΕ, υποστήριξαν πως πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο από το Υπουργείο Υγείας, για χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού κάτι ωστόσο που πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί από τον ΕΜΑ.

Οι επιστήμονες συμφώνησαν επίσης πως πρέπει να συνεχιστεί το μέτρο του SafePass, με την προϋπόθεση πως θα ελέγχεται η εφαρμογή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας