Καθοριστικές οι επόμενες μέρες-Βαρόμετρο για αποφάσεις οι ροές στα νοσοκομεία

Άκρως ανησυχητική είναι πλέον η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια, οι αντοχές των οποίων συνεχίζουν να δοκιμάζονται σε μία ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδο, αφού η συνολική πληρότητα άγγιξε το 90%, ενώ απουσιάζουν με άδεια αναπαύσεως, από την άλλη, αρκετοί γιατροί και νοσηλευτές, που έδωσαν μεγάλες μάχες τους τελευταίους 15 μήνες. Κι ενώ οι εκτιμήσεις προέβλεπαν σταθεροποίηση στα μέσα της εβδομάδας στους ασθενείς με covid, μέσω εξισορρόπησης των εξιτηρίων με τις εισαγωγές, δυστυχώς, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, διαψεύδονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέσσερις θάνατοι και 1046 τα νέα κρούσματα-Mayday από νοσηλευτήρια

Το κύμα των ασθενών προς τα νοσηλευτήρια, δεν έχει ανακοπεί με τις νοσηλείες της χθεσινής ημέρας να προκαλούν μεγάλο προβληματισμό, αφού οι απανωτές εισαγωγές έφεραν στα όριά τους τα νοσοκομεία Λεμεσού, Αμμοχώστου και Λάρνακας, οι θάλαμοι covid των οποίων έχουν πληρότητα σχεδόν 100%.

Χθες βράδυ ανακοινώθηκε πως οι νοσηλείες έφτασαν τις 264 (σ.σ 21 περισσότερες από την προηγούμενη ημέρα), πλησιάζοντας απειλητικά το όριο των 300 που είναι οι περισσότερες για covid, που καταγράφηκαν μέχρι στιγμής. Οι σοβαρά νοσούντες ασθενείς είναι 68, με 28 από αυτούς να είναι διασωληνωμένοι.

Το χειρότερο ωστόσο, είναι πως αυξήθηκαν κατακόρυφα οι θάνατοι ασθενών από τη νόσο covid-19. Συνολικά αυτό το μήνα καταγράφηκαν 20 θάνατοι, οι 15 εκ των οποίων τις τελευταίες επτά ημέρες. Από άποψης αριθμού κρουσμάτων εξάλλου, ο μήνας που διανύουμε θα είναι ο χειρότερος από την αρχή της πανδημίας, αφού σε 22 ημέρες καταγράφηκαν 19,447 κρούσματα (σ.σ ο χειρότερος μήνας ήταν ο Απρίλιος με 20.045 περιστατικά). Τα συνολικά περιστατικά στη χώρα μας δε, πλησιάζουν πλέον τις εκατό χιλιάδες.

Έπειτα από μεγάλο διάστημα, εν τω μεταξύ εντοπίστηκαν συρροές κρουσμάτων σε οίκους ευγηρίας στη Λάρνακα και τη Λεμεσό, χωρίς να έχουν δοθεί λεπτομέρειες για το πώς προέκυψαν.  

Στον ΟΚΥπΥ, εν τω μεταξύ εν μέσω πυρών από τις συντεχνίες για το πλάνο διαχείρισης, τρέχουν να αναπτύξουν νέες κλίνες και όπως όλα δείχνουν θα ριχθεί στη μάχη και το Νοσοκομείο Πάφου. Επιπρόσθετα εγκρίθηκε η άμεση πρόσληψη 20 νοσηλευτών και θα προσκληθούν και απόφοιτοι νοσηλευτικών σχολών να δηλώσουν ενδιαφέρον. Το Δ.Σ του οργανισμού, ενέκρινε την Πέμπτη και το σχέδιο κινήτρων σε γιατρούς και νοσηλευτές, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι θα κληθούν να αγοράσουν βάρδιες και εφημερίες. 

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί η διαπίστωση πως επικρατούσα μετάλλαξη στην κοινότητα είναι πλέον η ινδική Δέλτα, που σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες είναι πέραν του 40% πιο μεταδοτική από τη Βρετανική Άλφα. Η πρόωρη επικράτηση της Δέλτα, που εκτιμάτο ότι θα κυριαρχούσε μέσα στο φθινόπωρο, έχει προσθέσει ένα μεγαλύτερο εμπόδιο στην προσπάθεια για περιορισμό της μεγάλης διασποράς, που εδώ και εβδομάδες αφορά σε ολόκληρη την Κύπρο.

Βαρόμετρο για αποφάσεις οι νοσηλείες

Τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα, θα καθορίσουν και τη συνέχεια αφού εάν συνεχίσουν να αυξάνονται με τους ίδιους ρυθμούς οι νοσηλείες, τότε θα ληφθούν έκτακτα μέτρα για να προστατευθεί το σύστημα υγείας.

Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας αναμένεται να έχει συνάντηση τη Δευτέρα με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, που δεν συνήλθαν αυτή την εβδομάδα, με στόχο να συζητηθεί η επιδημιολογική εικόνα. Εάν και το Σαββατοκύριακο συνεχίσουν οι αυξητικές ροές ασθενών στα δημόσια νοσηλευτήρια, τότε θα ζητηθούν εισηγήσεις από τους επιστήμονες για αναχαίτιση της κατάστασης.

Παράλληλα  θα συνεχιστούν και οι προσπάθειες για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, με το στόχο να παραμένει η θωράκιση του 80% μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα περίπου το 60%, του ενήλικου πληθυσμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες