«Οι ΗΠΑ θα ασκήσουν πίεση στην Τουρκία για το Βαρώσι»

Οι ΗΠΑ στηρίζουν τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο και η Πρέσβειρα της χώρας στην Κύπρο διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία του Δήμου ότι ο Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν θα ασκήσει πιέσεις για το θέμα του Βαρωσίου στην Τουρκία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης, Σίμος Ιωάννου.

Αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου είχε σήμερα το πρωί χωριστές συναντήσεις με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ, Τζούντιθ Γκάρμπερ και τον Πρέσβη της Ελλάδας, Θεοχάρη Λαλάκο.

Ο κ. Ιωάννου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η συνάντηση με την κ. Γκάρμπερ έγινε στην οικία της Πρέσβειρας, παρουσία και υπηρεσιακών παραγόντων. Ζήτησαν, είπε, να μεταφέρει στον Πρόεδρο και των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ το μήνυμα ότι πρέπει να ασκηθεί μεγάλη πίεση στην Τουρκία για ν’ αλλάξει στάση όσον αφορά την στάση του στο θέμα της Αμμοχώστου. Και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα έχει θέσει το ζήτημα, ανέφερε ο κ. Ιωάννου με βάση την συζήτηση που είχαν με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία.

«Μας υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν. Εμείς είπαμε ότι το θέμα της Αμμοχώστου είναι θέμα παραβίασης των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ κι αν η Τουρκία αφεθεί να το κάνει, τότε αυτό θα πράττει σε ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου χωρίς κόστος», σημείωσε.

Με μεγάλη ικανοποίηση άκουσαν, είπε, ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν πιέσεις για το θέμα του Βαρωσιού.

Για την συνάντηση με τον Έλληνα Πρέσβη, ο Σίμος Ιωάννου είπε ότι η στήριξη της Ελλάδας είναι δεδομένη, Ζήτησαν όμως το θέμα της Αμμοχώστου να τίθεται από την Ελλάδα σε κάθε ευκαιρία. «Και να τονίζουν στους συνομιλητές τους ότι αυτό που γίνεται είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε επίσης ότι ζήτησαν από τον κ. Λαλάκο να έχουν συναντήσεις με την ελληνική πολιτική ηγεσία στην Αθήνα, την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και αρχηγούς κομμάτων για να θέσουν το θέμα της Αμμοχώστου.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου θέλησε να καλέσει και πάλι να καλέσει τον κόσμο να παρευρεθεί μαζικά στην εκδήλωση που προγραμματίζει ο Δήμος στις 19 Ιουλίου στην Δερύνεια.

Δειτε Επισης

Ένοχοι έξι από τους 21 κατηγορούμενους για τη φωτιά στο Μάτι-Έντονες αντιδράσεις από συγγενείς θυμάτων
Τόσα θα κοστίσει το Πασχαλινό τραπέζι-Οι αυξομειώσεις σε κρέατα, φλαούνες και λαχανικά
Χειροπέδες σε 47χρονο δεσμοφύλακα των Κεντρικών για εμπρησμό στον Στρόβολο
Συμπλοκή περίπου 60 προσώπων ανάμεσα σε Ε/κ και αλλοδαπούς έξω από σωματείο-Δύο τραυματίες
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Πίστωση χρόνου από δασκάλους σε ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες-Υπό παρακολούθηση η Μιχαηλίδου
Βήμα βήμα για αντιμετώπιση των ροών-Ανακοινώνεται την Πέμπτη οικονομικό πακέτο στήριξης του Λιβάνου
Οι τρεις κατηγορίες παραβατών της Πινδάρου, οι διαφορετικές ποινές και η απάντηση Αβέρωφ για διαγραφές
Στο Εφετείο η απόφαση προσωποκρατήσεων για «Δημητρούι»-Στο επίκεντρο η εξέλιξη με τους τρεις εκ των υπόπτων
Προηγήθηκε τηλέφωνο της Αστυνομίας στο «Δημητρούι»-Περίμεναν από πριν οι δράστες, πολίτες ενημέρωσαν τις Αρχές