Εκθετική άνοδος των κρουσμάτων, κρίσιμες αποφάσεις-Οι εισηγήσεις και η στόχευση

Η χθεσινή νέα εκτόξευση των κρουσμάτων που ξεπέρασαν τα 300 και σχεδόν πενταπλασιάστηκαν σε μόλις οκτώ ημέρες, δεν αφήνει άλλα περιθώρια στην Κυβέρνηση από την λήψη αποφάσεων, σε μία προσπάθεια αναχαίτισης της έξαρσης, την οποία εκτιμάται ότι πυροδότησε η μετάλλαξη Δέλτα. Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να έχει δώσει οδηγίες σε διυπουργική επιτροπή για ετοιμασία εισηγήσεων με στόχευση τον εμβολιασμό νέων, μέσω κινήτρων και αντικινήτρων.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκτοξεύτηκαν τα κρούσματα, ξεπέρασαν τα 300-Η ενημέρωση από το Υπ. Υγείας

Πρόθεση της Κυβέρνησης, όπως άλλωστε ξεκαθάρισε και χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά το πέρας της σύσκεψης με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, δεν είναι να επαναφέρει αυστηρά περιοριστικά μέτρα που θα οδηγήσουν ξανά σε κλείσιμο της οικονομίας, αλλά μέσα από στοχευμένες ενέργειες, να διασφαλίσει ότι η κοινωνικοποίηση των πολιτών θα γίνεται με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και προστασία τόσο για τους ίδιους  όσο και για τις επιχειρήσεις.

Η πρόταση Ιωάννου

Ο απερχόμενος υπουργός Υγείας εισηγήθηκε κατά τη σύσκεψη την επαναφορά του SafePass σε ανοικτούς χώρους συγχρωτισμού (χώροι εστίασης, νυχτερινά κέντρα, δισκοθήκες, clubs, κτλ) ακριβώς με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους εσωτερικούς χώρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόταση για SafePass και κίνητρα για εμβολιασμούς-Αυστηρό μήνυμα ΠτΔ στους νέους

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, έκανε αυτή την εισήγηση αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Ομάδα Ιχνηλάτησης, οι πιο πολλές συρροές κρουσμάτων των τελευταίων ημερών βρίσκονται σε χώρους διασκέδασης. 

Όπως διαφάνηκε τα πλείστα θετικά περιστατικά είναι άτομα νεαρής ηλικίας, τα οποία έχουν έντονη κοινωνική δραστηριότητα σε χώρους διασκέδασης, με πολύ μεγάλο αριθμό επαφών. Με βάση τα στοιχεία μέχρι και τις 26 Ιουνίου, ο αριθμός αναπαραγωγής έφτασε στο 1,47 σε αντίθεση με το 0,52 που ήταν στα τέλη Μαΐου.

Επιπρόσθετα έχει καταγραφεί ανησυχητική αύξηση στην αθροιστική επίπτωση 7 ημερών, αφού έχει υπερδιπλασιαστεί σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα του Μάη από 54,7 περιστατικά ανά 100,000 σε 119,3/100,000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αρχίζουν εμβολιασμοί εφήβων 16 και 17 ετών-Το έντυπο συγκατάθεσης

Οι θέσεις των επιστημόνων

Οι επιστήμονες της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα δεν συνεδριάζουν, αφού μερίδα τους ζητά νομική ασυλία για αγωγές εναντίον τους λόγω των μέτρων, κατέθεσαν ο κάθε ένας την προσωπική του άποψη και δεν έδωσαν πακέτο εισηγήσεων.

Αρκετοί επιστήμονες, πρότειναν άμεση αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων σε χώρους διασκέδασης και όπου αποδεδειγμένα, αυξήθηκαν τα κρούσματα. Εισηγούνται ακόμη εντατικοποίηση των ελέγχων και πιο αυστηρή επιτήρηση σε επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου, αφού έχει επέλθει χαλάρωση στους ελέγχους.

Σ’ ότι αφορά στο θέμα της παραχώρησης κινήτρων και αντικινήτρων, προκειμένου να δοθεί νέα ώθηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, αρκετοί επιστήμονες ανέφεραν πως δεν πρέπει να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Ελλάδας για παραχώρηση χρηματικού μπόνους σε νέους, επειδή θα φέρει αντιδράσεις. Πρότειναν ακόμη παροχή κινήτρων για εμβολιασμούς και όχι αντικινήτρων.

Η Κυβέρνηση αν και δεν προτίθεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε ενέργειες ώστε να επιβραβευτούν όσοι εμβολιάστηκαν. Οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται στη διαδικασία επεξεργασίας σειράς χαλαρώσεων προς τους εμβολιασμένους, όπως η κατάργηση της μάσκας σε κάποιους χώρους.

Μέσα στις σκέψεις είναι η ακύρωση του προγράμματος των δωρεάν rapid test στον ευρύ πληθυσμό, με το κόστος να επωμίζονται πλέον οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, καθώς και όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν χώρους που χρειάζεται Safe Pass.

Σ’ ότι αφορά εξάλλου στο αίτημα των επιστημόνων για νομική ασυλία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πως η Κυβέρνηση θα είναι δίπλα τους, μέσω νομικής αρωγής, ωστόσο το αίτημά τους για να εξαιρούνται από δικαστικές διαδικασίες, δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, σύμφωνα με γνωμάτευση που έχει ληφθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία