Στην κοινότητα τα κρούσματα ινδικής μετάλλαξης-Ψάχνουν να δουν πώς προσβλήθηκαν

Καμπανάκι κινδύνου έχει σημάνει στο Υπουργείο Υγείας, αφού τα δύο κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης που ανακοινώθηκαν σήμερα, έχουν εντοπιστεί στην κοινότητα. Ήδη η ομάδα ιχνηλάτησης  του Υπουργείου υγείας, έχει θέσει στο μικροσκόπιο της τις επαφές των δύο κρουσμάτων, προκειμένου να διαφανεί από πού προσβλήθηκαν αλλά και να απομονωθούν όσοι πρέπει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης στην Κύπρο-Βρέθηκε και το στέλεχος C36

Δεν έκρυψε την ανησυχία του, από τον εντοπισμό κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος σημείωσε ωστόσο πως ήταν κάτι που αναμενόταν, παρά το γεγονός ότι η Κύπρος έχει τα πιο αυστηρά μέτρα στα αεροδρόμια. «Τα ίδια μέτρα είχαμε πάρει τον Δεκέμβριο για το Βρετανικό στέλεχος, ωστόσο έχει επικρατήσει στην κοινότητα το βρετανικό στέλεχος. Αυτό που προσπαθούμε είναι με τα πολλά τεστ να καθυστερήσουμε τη διασπορά μεταλλάξεων ώσπου να κτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσω εμβολιασμών».

Όπως είπε «στην Αγγλία εκεί όπου εντοπίζονται αυξημένες συρροές ειδικά του ινδικού στελέχους, προβαίνουν σε μαζικούς ελέγχους. Εμείς το κάνουμε έτσι κι αλλιώς σε καθημερινή βάση σε όλη την Κύπρο. Δεν περιμένουμε δηλαδή να εντοπιστεί, για να κάνουμε μαζικούς ελέγχους.

Το πρωί το Υπουργείο Υγείας, ενημέρωσε ότι σύμφωνα με πληροφόρηση που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), σε εξειδικευμένες εξετάσεις που έγιναν σε 170 θετικά στον ιό δείγματα, ανιχνεύθηκαν οι ακόλουθες μεταλλάξεις:

  • Σε 166 δείγματα εντοπίστηκε το αγγλικό στέλεχος (Β.1.1.7)
  • Σε 2 δείγματα εντοπίστηκε το ινδικό στέλεχος (Β.1.617.2)
  • Σε 2 δείγματα εντοπίστηκε το στέλεχος C.36, που δεν αποτελεί παραλλαγή ανησυχίας (variant of concern)

Όπως ανακοινώθηκε δείγματα που εξετάστηκαν αφορούν θετικά περιστατικά που εντοπίστηκαν από τις 30 Απριλίου μέχρι τις 21 Μαΐου. Τα 91 άτομα έχουν μόνιμη κατοικία στην Επαρχία Λευκωσίας, τα 46 άτομα στην Επαρχία Λεμεσού, τα 8 άτομα στην Επαρχία Πάφου, τα 16 άτομα στην Επαρχία Λάρνακας και τα 9 άτομα στην Επαρχία Αμμοχώστου.

«Παρά τα αυστηρά μέτρα που εφαρμόζονται στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και τους ελέγχους που γίνονται σε επιβάτες που ταξιδεύουν στην Κύπρο, το ενδεχόμενο εισόδου των νέων μεταλλάξεων του ιού στη χώρα παραμένει αυξημένο», υποδεικνύει το Υπουργείο Υγείας. «Επιστημονικά έχει αποδειχθεί ότι ο εμβολιασμός υψηλού ποσοστού του πληθυσμού και η πιστή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι το ισχυρότερο όπλο για να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να ανακοπεί η εμφάνιση νέων πιο μεταδοτικών στελεχών», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκαν 14 αιτήσεις για υπηκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Αποπληρωμή των υποχρεώσεων Δήμων & Κοινοτήτων στο ΤΑΥ, ζητεί ο Δήμος Παραλιμνίου
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας
Οδηγίες Ευαγγέλου να σταματήσει να αποκόπτεται το ΕΕΕ από γυναίκες στα καταφύγια