Παίρνει θέση για τον κορωνοϊό σε σκύλους ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος

Καθησυχάζει ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος, όσον αφορά στην εμφάνιση κορωνοϊού σε σκύλους, καλώντας το κοινό να μην εγκαταλείπει τα κατοικίδιά του.

Σε ανακοίνωσή του, ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος αναφέρει πως έχουν περιέλθει στην αντίληψη του από δημοσιεύματα από Ελληνικά και Κυπριακά διαδικτυακά και τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης που αναφέρονται σε νέα έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό “Clinical Infectious Disease”.

Προσθέτει πως τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και αχρείαστη ανησυχία, καθώς ισχυρίζονται, χωρίς επαρκή στοιχεία, πως ανευρέθηκε νέο στέλεχος κορωνοϊού από σκύλο.

Ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος, το επιστημονικό σώμα των κτηνιάτρων, θα ήθελε να τοποθετηθεί ώστε να διευκρινιστούν τα ακόλουθα:

• Η σχετική ερεύνα αποτελεί μία από τις πολλές έρευνες που προχωρούν σε εξαγωγή αβίαστων συμπερασμάτων με αμφίβολη τεκμηρίωση. Τα δεδομένα των ερευνών της επιστημονικής κοινότητας πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή και καλό θα ήταν, κάθε φορά να ζητείται η άποψη των ειδικών κάθε κλάδου προς ερμηνεία αυτών.

• Μέχρι τώρα υπάρχουν περιορισμένα αποδεικτικά στοιχεία ότι τα ζώα συντροφιάς μπορούν να μολυνθούν με τον ιό SARS-Cov-2 και καμία απόδειξη ότι κατοικίδιοι σκύλοι ή γάτες μπορούν να είναι πηγή μόλυνσης για άλλα ζώα ή ανθρώπους

«Μην εγκαταλείπετε τα κατοικίδια σας, βασιζόμενοι σε εικασίες από οποιονδήποτε κι αν προέρχονται αυτές, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάμε όλοι. Η λοίμωξη από τον SARS-COV-2, αφορά μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, η οποία αποτελεί και τον κύριο τρόπο μετάδοσης. Τα κατοικίδια και παραγωγικά ζώα, δε φαίνεται να παίζουν σοβαρό ρόλο στη διασπορά του ιού».

Καταλήγοντας, στην ανακοίνωση τονίζεται πως ο Κτηνιατρικός κόσμος αφουγκράζεται τις ανησυχίες του κοινού, επαγρυπνεί, ενημερώνεται και ενημερώνει συνεχώς ενώ εργάζεται ώστε να προφυλάξει την υγεία του κοινού, τη Δημόσια Υγεία και την υγεία των ζώων.

Δειτε Επισης

Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση