Με AstraZeneca εμβολιάστηκε η 39χρονη που υπέστη θρόμβωση-Θα αποφανθεί ο ΕΜΑ

Στην Πάφο πριν 15 ημέρες με AstraΖeneca, εμβολιάστηκε η 39χρονη Βρετανίδα, που νοσηλεύεται με σοβαρής μορφής θρόμβωση στο Νοσοκομείο Λευκωσίας. Η γυναίκα αρχικά νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο της Πάφου, ωστόσο λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής της μεταφέρθηκε σε αυτό της Λευκωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεψαχνίζουν το ιστορικό της 39χρονης που παρουσίασε θρόμβωση

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση η αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι έχουν συλλεγεί όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και θα αποσταλούν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος θα αποφανθεί για το εάν υπάρχει συσχέτιση με τον εμβολιασμό.    

«Ο ΕΜΑ είναι αυτός που θα εξάγει συμπέρασμα και αυτό γίνεται για όλες τις χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο για την Κύπρο. Η Βρετανίδα, έχει εμβολιαστεί στην Πάφο πριν 15 ημέρες με το AstraΖeneca».

Όπως είπε, πριν από δύο ημέρες η γυναίκα παρουσίασε θρομβοεμβολικό επεισόδιο. «Τα δεδομένα με τις εξετάσεις και τις αναλύσεις της, θα διοχετευτούν στον ΕΜΑ ώστε να διερευνήσει το θέμα και θα εξαχθούν τα κατάλληλα συμπεράσματα, αφού γίνει συσχέτιση με παρόμοια περιστατικά».

Όπως είπε η κ. Παναγιωτοπούλου, στην χώρα όπου καταγράφεται ένα περιστατικό είναι δύσκολο να διερευνηθεί. «Ο ΕΜΑ θα κάνει διεξοδική ανάλυση. Για παράδειγμα, εάν υπήρχε άλλο περιστατικό με άτομο ηλικίας 39 χρόνων, εάν λάμβανε κάποια φαρμακευτική αγωγή, εάν είχε συγκεκριμένο ιστορικό που συνδέει μεταξύ τους τα περιστατικά».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, όπως εξήγησε, λόγω των πολλών περιστατικών άλλαξε τις εκτιμήσεις του και αποφάνθηκε ότι υπάρχει συσχέτιση με περιστατικά θρομβώσεων με το συγκεκριμένο εμβόλιο, σε 1 άτομο στα 100,000 και όχι ένα στο εκατομμύριο όπως αρχικά είχε αναφερθεί. «Όταν επισημάνθηκε το θέμα, άρχισαν να αναφέρονται αυτά τα περιστατικά και γι’ αυτό άλλαξε η συσχέτιση», είπε η κ. Παναγιωτοπούλου.

Πρόκειται για το τέταρτο περιστατικό θρομβώσεων, που καταγράφεται στην Κύπρο, έπειτα από τον εμβολιασμό. Όπως ανέφερε η κ. Παναγιωτοπούλου, τα προηγούμενα τρία δεν ήταν τόσο σοβαρά και έχουν αποκατασταθεί οι ασθενείς. «Έχουν αποσταλεί και αυτά στον ΕΜΑ και πιθανόν να υπάρχει συσχέτιση με τον εμβολιασμό».

Και οι τρεις ασθενείς αυτοί δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα, με τους δύο να χρειάζονται νοσηλεία στο νοσοκομείο. 

Μέχρι στιγμής έγιναν 180 αναφορές για περενέργειες στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, με τις 141 να είναι ήπιες με μέτριες, ανέφερε η κ. Πναγιωτοπούλου. «Περίπου 40 περιπτώσεις ήταν κάπως πιο σοβαρές, δηλαδή μπορεί να απατείτο νοσηλεία, ωστόσο ήταν διαχειρίσιμα», ανέφερε.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πάνω από είκοσι επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά-Οι συστάσεις της Υπηρεσίας Καταναλωτών
Αποσύρθηκαν ακατάλληλα καλλυντικά από την ευρωπαϊκή αγορά
Το 4,3% των μαθητών στα σχολεία ασκεί bullying-Χαμηλά τα ποσοστά σε σχέση με την ΕΕ
Τα κατεχόμενα συμμετέχουν σε τουριστική έκθεση στο Ντουμπάι
Με παρέμβαση Παναγιώτου αίρονται τα απεργιακά μέτρα στο λιμάνι Λάρνακας
Εκφοβισμό και κακομεταχείριση καταγγέλλουν οι «φοιτητές» στα κατεχόμενα
Α. Βαφεάδης: Εντός Ιουνίου η αποπεράτωση του περιμετρικού Λευκωσίας
Συνεχίζεται η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας, μεσολάβηση Βαφεάδη ζητούν οι συντεχνίες
Γιωρκάτζης: Το Φθινόπωρο θα παραδοθεί ο αναπλασθείς χώρος παλαιού ΓΣΠ
Μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα διαμερίσματα-Καταγράφηκαν 421 πωλήσεις