Κυριακή 13 Ιουν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

«Οι έγκυες με κορωνοϊό ομάδα υψηλού κινδύνου»

  05/05/2021 21:15
«Οι έγκυες με κορωνοϊό ομάδα υψηλού κινδύνου»

«Οι έγκυες με κορωνοϊό ομάδα υψηλού κινδύνου»

  05/05/2021 21:15

Οι έγκυες με κορωνοϊό και ιδιαίτερα οι συμπτωματικές και αυτές με παράγοντες κινδύνου, αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου, με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα είναι ένα από τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στην έγκυο, το έμβρυο και το νεογνό» την οποία διοργάνωσε στις 24 Απριλίου η Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής Κύπρου.

Σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε την Τετάρτη η Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής Κύπρου αναφέρει ότι από την ημερίδα προέκυψε και το συμπέρασμα ότι «ο ιός μπορεί να μεταδοθεί διαπλακουντιακά (3.2%) ή κατά τον τοκετό, αλλά σπάνια προκαλεί νόσο (3%) ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών εμβρύου, αποβολή, ενδομήτριο θάνατο, ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης».

Επίσης, «ο τοκετός πρέπει να γίνεται στο κέντρο αναφοράς, με τη σωστή υποδομή σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, ειδική εκπαίδευση του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού, με τον απαραίτητο εξοπλισμό και αυστηρά μέτρα προφύλαξης».

Στα συμπεράσματα της ημερίδας περιλαμβάνεται και το ότι «οι θετικές έγκυες μπορούν να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό, αν η κατάσταση τους το επιτρέπει». Καισαρική τομή διενεργείται μόνο με μαιευτικές ενδείξεις.

Ο χρόνος απολίνωσης του ομφάλιου λώρου δεν επηρεάζει τα ποσοστά λοίμωξης και εξαρτάται από την κατάσταση του νεογνού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «Η ανάνηψη νεογνού θετικής στον ιό μητέρας, πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με ειδικό εξοπλισμό ανάνηψης και με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας. Ακολουθούνται οι οδηγίες του 2021 προσαρμοσμένες στην πανδημία».

Όπως προκύπτει από την διαδικτυακή ημερίδα «ο θηλασμός, η συνδιαμονή με τη μητέρα, η δερματική επαφή (skin to skin) δεν φαίνεται να επηρεάζουν τη μετάδοση και πρέπει να ενθαρρύνονται, νοουμένου ότι λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας».

Επίσης, «τα διαθέσιμα δεδομένα και οι συστάσεις διεθνών οργανισμών συνηγορούν υπέρ του εμβολιασμού των εγκύων και θηλαζουσών μητέρων ενώ οι περισσότερες μελέτες έχουν γίνει με τα mRNA εμβόλια».

Τέλος η ημερίδα κατέληξε στα συμπεράσματα ότι «δεν απαιτείται αναμονή μετά τον εμβολιασμό για επίτευξη εγκυμοσύνης, τα εμβόλια και η νόσηση με Covid -19 δεν επηρεάζουν την γονιμότητα και μπορεί να γίνει ο εμβολιασμός γυναικών σε διαδικασία τεκνοποίησης, ή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μπορεί να γίνει. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης μεταξύ των δύο δόσεων , η 2η δόση μπορεί να μετατεθεί στο 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας