Με συμβολικές τελετές εν μέσω πανδημίας γιορτάζεται η Εργατική Πρωτομαγιά

Με συμβολικές τελετές και χωρίς την παρουσία πολιτών γιορτάζεται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ η Εργατική Πρωτομαγιά στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, το πρωί αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΣΕΚ κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα Μάρκου Δράκου.

Ακολούθως στις 1000 πραγματοποιείται σεμνή τελετή μπροστά από το Μνημείο Εργατικών, Κοινωνικών και Εθνικών Αγώνων στο προαύλιο της ΣΕΚ με κατάθεση στεφάνων, όπως ανακοινώθηκε από την οργάνωση τις προηγούμενες ημέρες, από την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου και από το ΓΓ ΣΕΚ Αντρέα Μάτσα.

Την ίδια ώρα η ΠΕΟ διοργανώνει συμβολική εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά υπό τον τίτλο «Μένουμε δυνατοί! Υπερασπιζόμαστε – Διεκδικούμε».

Στην εκδήλωση έξω από τα γραφεία της ΠΕΟ, η οποία θα μεταδίδεται ζωντανά από τις σελίδες της ΠΕΟ στο διαδίκτυο θα μιλήσουν ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, ο ΓΓ ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και εκ μέρους των Τ/κ ο πρόεδρος της DEV-IS Κοράλ Ασλάμ.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των αφανών ηρώων της εργατικής τάξης, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΕΟ.

«Κάθε μέρα είναι Πρωτομαγιά για την ΣΕΚ και το σύνολο των εργαζομένων»

Για τη ΣΕΚ και το σύνολο των εργαζομένων κάθε μέρα είναι Πρωτομαγιά, αναφέρει σε πρωτομαγιάτικη διακήρυξή της η ΣΕΚ, σημειώνοντας ότι ο σεβασμός προς τους εργαζόμενους αποτυπώνεται και φέτος μέσα από το γεγονός πως, η Πρωτομαγιά θα γίνει σεβαστή από όλους, παρά το γεγονός ότι συμπίπτει με το Μεγάλο Σάββατο. 

«Γιορτάζουμε και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά, σε συνθήκες πανδημίας και ανατροπών, έχοντας να διαχειριστούμε, πέραν από τα προβλήματα και τις προκλήσεις και την έλλειψη επαρκούς συνεργασίας ανάμεσα στην εκτελεστική και στη νομοθετική εξουσία», αναφέρεται στην διακήρυξη της ΣΕΚ.

«Με το μυαλό αυτή την ώρα να είναι στραμμένο στους ανέργους, στους ασθενείς, στους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή της κάθε μάχης, στους δυσπραγούντες αλλά ιδιαίτερα στους νέους οι οποίοι απειλούνται από τον εφιάλτη των χαμηλών εισοδημάτων και της κοινωνικής περιθωριοποίησης, η ΣΕΚ αγωνίζεται καθημερινά για να πετύχει ένα κράτος δικαίου, που θα είναι απαλλαγμένο από τη διαπλοκή, τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία, τα ελλείμματα αξιοπιστίας, διαφάνειας και δικαιοσύνης», προστίθεται. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους εκφράζεται «η έντονη απαρέσκεια της ΣΕΚ καθώς, πολυσυζητημένες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δικαιοσύνης, πέφτουν θύματα προεκλογικών και άλλων σκοπιμοτήτων».

Διεκδικεί απόλυτο σεβασμό στα εργασιακά θέσμια και προς τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις και υπενθυμίζει πως «δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία υποτίμηση ή υπόσκαψη. Δεν αποδεχόμαστε την όποια παράκαμψη των κοινωνικών εταίρων και υποβάθμιση του ρόλου τους, σε ότι αφορά και επηρεάζει τους εργαζόμενους, την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα, είτε αυτά αφορούν συγκεκριμένες πολιτικές ή και ρυθμίσεις που διασυνδέονται με τη διαχείριση της πανδημίας».

Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως, η διαδικασία καθορισμού των εργασιακών θεμάτων και της ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής περνά μέσα από τον διάλογο ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους, αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος. 

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η ΣΕΚ, «στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, διεκδικεί αύξηση των δαπανών για ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας σε όλα τα επίπεδα, με τρόπο που θα περιορίζονται τα επίπεδα φτώχειας και θα ελαχιστοποιούνται τα προβλήματα των χαμηλοσυνταξιούχων και των υπολοίπων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Ομοίως διεκδικεί και γονική άδεια με απολαβές, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής». Χαιρετίζει επίσης την ολοκλήρωση της εφαρμογής του ΓεΣΥ, την απόφαση για συζήτηση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή για στήριξη των καταναλωτών. 

«Για τη ΣΕΚ και το σύνολο των εργαζομένων κάθε μέρα είναι Πρωτομαγιά. Κάθε μέρα είναι μέρα αγώνα και διεκδίκησης που δεν αφήνει στο περιθώριο κανένα εργαζόμενο», προστίθεται.

«Ο σεβασμός προς τους εργαζόμενους αποτυπώνεται και φέτος μέσα από το γεγονός πως, η Πρωτομαγιά θα γίνει σεβαστή από όλους, παρά το γεγονός ότι συμπίπτει με το Μεγάλο Σάββατο. Αυτή η διευθέτηση, σε συνάρτηση με τις αδικαιολόγητες αντιδράσεις μικρής μερίδας εργοδοτών επιβεβαιώνει πως, σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να μένει συνδικαλιστικά ανοργάνωτος, ενώ την ίδια στιγμή επιβάλλεται και η περαιτέρω επέκταση και εδραίωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για περισσότερη κατοχύρωση των εργαζομένων σε ότι αφορά τα δικαιώματα και ωφελήματά τους, όπως επίσης και για την ομαλότερη διαχείριση των εργασιακών σχέσεων», σημειώνεται.

Σε σχέση με το Κυπριακό, εκφράζει ανυσηχία και επαναλαμβάνει «για πολλοστή φορά πως, διεκδικεί λύση που θα απελευθερώνει, επανενώνοντας την Κύπρο και η οποία θα εδράζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές και αξίες της Ε.Ε., της οποίας η Κύπρος αποτελεί πλήρες και ισότιμο μέλος».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία