Οι εκτιμήσεις για αύξηση ασθενών και οι ενέργειες για ώθηση στους εμβολιασμούς

Με την ανησυχία στο κατακόρυφο, λόγω των εκτιμήσεων για νέο κύμα ασθενών στα νοσοκομεία, οι αρμόδιες υπηρεσίες, συνεχίζουν τη μάχη με το χρόνο προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων σε όσες επιχειρήσεις είναι ανοικτές, με στόχο την ανακοπή της ορμής του, πολύ επιθετικού, τρίτου κύματος της πανδημίας.

Οι επαγγελματίες υγείας της πρώτης γραμμής από την άλλη, δίνουν αγωνιώδεις μάχες στα νοσοκομεία, στα οποία συνεχίζει η επέκταση κλινών και η παραπομπή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, που επίσης δέχεται μεγάλες πιέσεις.

Η εκτίμηση του ΟΚΥπΥ είναι ότι τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να υπάρχει αύξηση των νοσηλευόμενων,  αφού θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα τα 800 και 900 καθημερινά κρούσματα, μετά τις 18 Απριλίου.  

Οι νοσηλείες χθες το βράδυ ήταν 300, με την κατάσταση της υγείας των 78 ασθενών να χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη. Σημειώθηκε δε αύξηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στις οποίες νοσηλεύονται πλέον 39 ασθενείς, με τους 33 να είναι διασωληνωμένοι.

«Νοσηλεύεται ένας μεγάλος αριθμός ασθενών στα νοσοκομεία. Είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση, όμως υπάρχει το σχέδιο δράσης, που βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή και αξιολογείται καθημερινά», ανέφερε στον REPORTER o εκπρόσωπος Τύπου ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου σημειώνοντας ότι ο Οργανισμός, βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης 400 κλινών σε κοινούς θαλάμους και 65 σε ΜΕΘ.

Τις τελευταίες ημέρες, ολοένα και περισσότεροι ασθενείς, κυρίως νεαρής ηλικίας σπεύδουν με αναπνευστικά προβλήματα στα νοσοκομεία, ειδικά σε αυτά της Λεμεσού και της Λευκωσίας, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάστασή τους. Γι’ αυτό το λόγο, αναπτύχθηκαν περισσότερες κλίνες ύποπτων περιστατικών στα δύο νοσοκομεία και το σύνολο τους παγκύπρια, ξεπερνά πλέον σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, τις 50.

«Έχουμε αύξηση της προσέλευσης στη Βραχεία Νοσηλεία, όπου μένουν οι ασθενείς για κάποιες ώρες, για να διαφανεί κατά πόσον χρήζουν νοσηλείας. Εάν χρήζουν νοσηλείας, τότε νοσηλεύονται σε κανονικούς θαλάμους, όπου εκεί λαμβάνουν και την πρέπουσα φροντίδα. Τις επόμενες μέρες θα αυξηθούν περαιτέρω οι κλίνες της Βραχείας Νοσηλείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου υπάρχει τις τελευταίες ημέρες αυξημένη ζήτηση».

Ο Οργανισμός κρατικών Υπηρεσιών Υγείας απευθύνει έκκληση «σε όλους που είναι θετικά περιστατικά να έχουν συχνή επικοινωνία με τον Προσωπικό τους Ιατρό, για να παραπέμπονται έγκαιρα στα νοσηλευτήρια και να μην παρατηρείται συμφόρηση, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες στη Βραχεία Νοσηλεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έχασαν τη μάχη άλλοι τρεις ασθενείς, υπέκυψε 48χρονος-Στα 611 τα κρούσματα

Δεν προλαβαίνουν στην Ιχνηλάτηση

Μεγάλος αγώνας γίνεται και από την Ομάδα Ιχνηλάτηση, που λόγω του πολύ αυξημένου αριθμού κρουσμάτων, δεν μπορεί να επικοινωνήσει έγκαιρα με τις επαφές των θετικών περιστατικών. Η κατάσταση έχει εδώ και λίγες ημέρες καταστεί μη διαχειρίσιμη για όλα τα περιστατικά, με τους 80 ιχνηλάτες να εργάζονται νυχθημερόν προκειμένου να επικοινωνήσουν με όσο το δυνατόν περισσότερους.

Τόσες πολλές είναι οι επαφές, που δεν μπορούν να σηκώσουν τον όγκο για διενέργεια τεστ PCR ούτε τα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας και γι’ αυτό θα αγοραστούν υπηρεσίες τις επόμενες ημέρες από τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση και να διενεργηθούν έγκαιρα τα τεστ.

Λήγει αύριο η διορία για τους Προσωπικούς Ιατρούς

Μεγάλες δυνάμεις έχουν ριχθεί και στην προσπάθεια για να δοθεί νέα ώθηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και να θωρακιστούν το γρηγορότερο, περισσότεροι πολίτες.

Αύριο λήγει η διορία που δόθηκε σε Προσωπικούς Ιατρούς, προκειμένου να εκφράσουν ενδιαφέρον και να δηλώσουν ποσότητες εμβολίων AstraZeneca που θα χορηγήσουν σε άτομα άνω των 30 ετών. Το Υπουργείο Υγείας, έχει προκηρύξει παράλληλα διαγωνισμό για να επανδρωθούν και με άλλους νοσηλευτές τα Κέντρα Εμβολιασμού, με τη διορία να λήγει επίσης αύριο.

Η Πύλη Εμβολιασμού, εν τω μεταξύ ανοίγει ξανά σήμερα στις 7:30 και κλείνει στις 8 απόψε για διευθέτηση ραντεβού από άτομα 42 ετών. Αύριο θα ανοίξει για τους 41 ετών και την Πέμπτη για τους 39 και 40.

Οι εμβολιασμοί θα γίνονται με τα διαθέσιμα αδειδοτημένα εμβόλια στα Κέντρα Εμβολιασμού που λειτουργούν σε όλες τις Επαρχίες.

Μέχρι και τις 25 Απριλίου, έγιναν στο σύνολο 241,700 εμβολιασμοί (27,5 δόσεις ανά 100 κατοίκους). Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ECDC, έχει χορηγηθεί η πρώτη δόση στο 23,2% (181,230), ενώ δύο δόσεις χορηγήθηκαν στο 8,3% (60,470).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης