Δύο εβδομάδες των Παθών, με τα βλέμματα στα νοσοκομεία-Σε ισχύ το τρίτο lockdown

Το νέο ολικό απαγορευτικό είναι γεγονός από τις πέντε τα χαράματα, με τους πολίτες να καλούνται να περιορίσουν στο ελάχιστο τις διακινήσεις και τις επαφές τους, προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα και να δοθούν ανάσες στα νοσοκομεία, που ετοιμάζονται για νέο κύμα ασθενών.

Ολόκληρο το σύστημα υγείας της χώρας, βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, λόγω της εκτόξευσης των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών. Μέσα στις 25 ημέρες του Απριλίου, εντοπίστηκαν 16,485 νέα περιστατικά της νόσου, τα μισά εκ των οποίων (σ.σ 8,405) διαγνώστηκαν τις τελευταίες δέκα ημέρες. Σύμφωνα με τη μαθηματική φόρμουλα που χρησιμοποιεί ο ΟΚΥπΥ, αυτήν και την επόμενη εβδομάδα, το σύστημα υγείας θα δεχθεί τις πιο μεγάλες πιέσεις.

Ήδη χθες, σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ στις νοσηλείες ασθενών με covid-19, στα δημόσια νοσηλευτήρια με τις νοσηλείες να ξεπερνούν για πρώτη φορά τις 300. Από τους συνολικά 301 ασθενείς που νοσηλεύονται, οι 74 είναι σε κρίσιμη κατάσταση, με τους 32 να είναι διασωληνωμένοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα 773 τα νέα κρούσματα, δεν καταγράφηκαν θάνατοι-Νέο ρεκόρ στις νοσηλείες

Το πλάνο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, προβλέπει την ανάπτυξη 400 κλινών εκτός ΜΕΘ και 65 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 

Τι προνοεί το τρίτο lockdown

Είναι γι' αυτό το λόγο που από σήμερα και μέχρι και τις 9 Μαΐου, μπαίνουμε και πάλι στους ρυθμούς του lockdown. Το κέρφιου επανέρχεται στις 9 το βράδυ, οι πολίτες θα μπορούν να αποστέλλουν μόνο ένα sms στο 8998, ενώ απαγορεύονται οι συναθροίσεις σε σπίτια, πάρκα και πλατείες. Επιπρόσθετα αναστέλλεται μεταξύ άλλων η λειτουργία του λιανικού εμπορίου, των χώρων εστίασης, των θεάτρων, των σινεμά, των γυμναστηρίων, των κομμωτηρίων, των κουρείων και των ινστιτούτων αισθητικής.

Στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, μόνο το 20% του προσωπικού επιτρέπεται με φυσική παρουσία με τους μισούς από αυτούς, να πρέπει να προσκομίζουν εβδομαδιαία, αρνητικό τεστ ταχείας ανίχνευσης ή PCR. Σε επιχειρήσεις/υπηρεσίες, όπου ο αριθμός των εργοδοτουμένων που εργάζεται με φυσική παρουσία δεν υπερβαίνει τα πέντε  άτομα, η διενέργεια τεστ είναι υποχρεωτική για όλα τα άτομα, εκτός εάν είναι εμβολιασμένα και με τις δύο δόσεις και έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τη χορήγηση της τελευταίας δόσης και εάν έχουν διαγνωστεί θετικά στη νόσο COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το διάταγμα του καθολικού lockdown-Όλες οι απαγορεύσεις και οι εξαιρέσεις

Οι χαλαρώσεις του Πάσχα

Κατ’ εξαίρεση και μόνο για την Κυριακή του Πάσχα, πέραν των μόνιμα διαμενόντων, επιτρέπεται η παρουσία σε οικίες ατόμων, πέραν των μόνιμα διαμενόντων νοουμένου ότι θα προέρχονται μόνο από δύο οικογένειες και ότι δεν ξεπερνούν συνολικά τα 10 πρόσωπα, περιλαμβανομένων και των ανήλικων. Μόνο για εκείνη την ημέρα θα επιτρέπεται σε κάθε πολίτη, η αποστολή 2 sms στο 8998.

Στις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, εξάλλου σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, τις οποίες ωστόσο επέλεξαν να μην σεβαστούν οι ιερείς έπειτα και από προτροπή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, επιτρέπεται να παρίστανται εντός των ναών 50 πιστοί με την προϋπόθεση να είναι εμβολιασμένοι, με όσους επιθυμούν να βρίσκονται στο προαύλιο χώρο, φτάνει να τηρούν τα μέτρα αποστασιοποίησης και την ώρα του κέρφιου. Μόνο για την Αναστάσιμη Ακολουθία το Μεγάλο Σάββατο,  εξάλλου οι πιστοί θα μπορούν να παραμείνουν μετά τις 9 το βράδυ, αφού το κέρφιου θα ξεκινά στη μία μετά τα μεσάνυκτα της Κυριακής.

Ο στόχος και η επόμενη μέρα

Ο στόχος του lockdown, είναι να ανακόψει την εκρηκτική ορμή του τρίτου κύματος της πανδημίας και να κερδηθεί χρόνος προκειμένου να προχωρήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να θωρακιστούν ακόμη περισσότεροι πολίτες.

Στις 10 Μαΐου, αναμένεται να αρθούν τα μέτρα και θα επιστρέψουμε στην υφιστάμενη κατάσταση, με την προϋπόθεση ότι σε χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση (χώροι εστίασης, γυμναστήρια, λιανικό εμπόριο, θέατρα, κτλ), ο επισκέπτης έχει στην κατοχή του αρνητικό rapid test ή PCR σε ισχύ 72 ωρών ή να έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον με την 1η δόση και να έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες ή να έχει νοσήσει από κορωνοϊό τους τελευταίους 3 (τρεις) μήνες.

Ανοίγει η Πύλη για τους 43-44

Εν τω μεταξύ, ανοίγει σήμερα στις 7:30, μέχρι τις 8 το βράδυ η Πύλη Εμβολιασμού για άτομα ηλικίας 43 και 44 χρόνων. Οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται σε Εμβολιαστικά Κέντρα που λειτουργούν σε όλες τις Επαρχίες. Την ερχόμενη εβδομάδα η Πύλη Εμβολιασμού θα ανοίξει επίσης για άλλες ηλικιακές ομάδες και περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Σε εξέλιξη είναι και η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους Προσωπικούς Ιατρούς που το επιθυμούν, ώστε να τους παραχωρηθούν εμβόλια της AstraZeneca για τον εμβολιασμό ατόμων ηλικίας 30 ετών και άνω.

Σημειώνεται ότι δεν απαιτείται η αποστολή γραπτού μηνύματος για σκοπούς μετάβασης σε Κέντρο Εμβολιασμού, νοουμένου ότι προσκομίζεται το απαραίτητο αποδεικτικό στοιχείο (έντυπο, γραπτό μήνυμα, Κάρτα Εμβολιασμού) για σκοπούς ελέγχου.

Επιπρόσθετα, για όσα άτομα έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα με οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα αδειοδοτημένα εμβόλια και έχει παρέλθει περίοδος 14 ημερών από τη λήψη της τελευταίας δόσης, ισχύουν τα ακόλουθα:

•    Δεν απαιτείται υποχρεωτικός αυτοπεριορισμός σε περίπτωση που τα άτομα αυτά θεωρηθούν στενή επαφή κρούσματος.

•    Εξαιρούνται της υποχρέωσης για εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid test.

Μέχρι τις 23 Απριλίου, έγιναν σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, συνολικά 236,265 εμβολιασμοί (26,8 δόσεις ανά 100 κατοίκους), εκ των οποίων οι 176,082 (20%) αφορούσαν τη χορήγηση της πρώτης δόσης και οι 60,183 (6,8%) αφορούσαν τη χορήγηση και των δύο δόσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Περιπλανώμενη: Η έκθεση ζωγραφικής της Ανθούλας Σημαδιακού
Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία, παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Ο καιρός μέχρι την Κυριακή
«Υπάρχει αρκετή φτώχεια και δεν φαίνεται»-Πέραν των χίλιων πακέτων στα χέρια άπορων οικογενειών
Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Μεγάλη η συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού-Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Αγίας Νάπας
Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)
Φλαούνες, πασκιές, κόκκινα αυγά-Τα έθιμα του Πάσχα που αναβιώνουν ξανά
Με εκδηλώσεις και πορείες τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά η Κύπρος