Ψάχνουν το… αντίδοτο της μετάδοσης στα σχολεία-Στο μικροσκόπιο τα Δημοτικά

Μία από τις πιο μεγάλες εστίες μετάδοσης, είναι τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες με τη διασπορά στα δημοτικά να είναι μεγαλύτερη, λόγω του ότι η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική. H ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, όπως ήταν φυσικό, αύξησε τις αλυσίδες μετάδοσης στα σχολεία, με τα δημοτικά να μπαίνουν στο μικροσκόπιο προκειμένου να βρεθεί το… αντίδοτο της μεγάλης διασποράς. 

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η εισήγηση για παράταση των διακοπών του Πάσχα για άλλη μία εβδομάδα για όλους τους μαθητές, πλην αυτών της τρίτης Λυκείου, λόγω των Παγκύπριων εξετάσεων. Η πρόταση αυτή, αναμένεται να συζητηθεί σήμερα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, που συνέρχεται στις 11:00, χωρίς να αποκλείεται η μετάθεση της απόφασης για τη δεύτερη εβδομάδα των διακοπών, όπου θα υπάρχει και πιο ξεκάθαρη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης.

Οι επιστήμονες, καθώς και το Υπουργείο Παιδείας κάνουν ασκήσεις επί χάρτου, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις που θα μειώνουν τη διασπορά. Ως πρώτο μέτρο αποφασίστηκε όπως μετά το Πάσχα, ξεκινήσουν μαζικά ρινικά τεστ στη Δημοτική εκπαίδευση και να ενταθούν οι συστάσεις για χρήση μάσκας από παιδιά του Β’ κύκλου (τετάρτη, πέμπτη και έκτη τάξη). Ήδη ο Πρόδρομος Προδρόμου, ανακοίνωσε την πρόθεση του στους οργανωμένους γονείς δημοτικής εκπαίδευσης ζητώντας τη συμβολή τους, προκειμένου καμφθούν ενδεχόμενες αντιδράσεις για τη διενέργεια των τεστ.

Η πρόταση για τα «κόκκινα» σχολεία

Στα σκαριά βρίσκεται ακόμη μία πρόταση, που φαίνεται να κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ημέρες και έχει σχέση με τη διαχείριση των σχολείων που κρίνεται πως βρίσκονται στο «κόκκινο», που έχουν δηλαδή πολλά κρούσματα. Η πρόταση συζητείται ήδη στην τεχνοκρατική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας και επιστήμονες της ΣΕΕ.

Η εισήγηση αφορά στη δημιουργία επιτροπής παρακολούθησης, στην οποία θα συμμετέχουν γιατροί, που θα έχει στο μικροσκόπιό της την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων, σε κάθε σχολείο και να αποφασίζει τον τρόπο χειρισμού τους, προκειμένου να σπάσουν οι αλυσίδες μετάδοσης. Η επιτροπή αυτή, θα αποφασίζει ακόμη και για κλείσιμο ολόκληρων σχολικών μονάδων, εάν παρατηρείται σε αυτά μεγάλη διασπορά του ιού. Τα μαθήματα στις μονάδες που θα κλείνουν, ενδεχομένως για περίοδο μίας εβδομάδας, θα συνεχίζονται μέσω τηλεκπαίδευσης. Η εισήγηση προβλέπει ενημέρωση των αρμόδιων φορέων από την επιτροπή, επί εβδομαδιαίας βάσεως.

Ήδη έγινε για το θέμα μια πρώτη ενημέρωση των γονέων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης και πλέον αναμένονται οι επίσημες αποφάσεις.

Απογοήτευση εκπαιδευτικών για μέτρα και αντικαταστάσεις

Το Υπουργείο Παιδείας, θεωρεί πως εάν γίνουν αυτές οι ενέργειες θα βοηθήσει στην ομαλοποίηση της κατάστασης. Ωστόσο οι εκπαιδευτικοί, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα αυξημένα κρούσματα στα σχολεία, αναφέρουν πως πρέπει να γίνουν κι άλλα.

«Έχουμε αρκετά τηλέφωνα από διάφορα σχολεία, από όλες τις επαρχίες ότι υπάρχουν αυξημένα κρούσματα μαθητών και εκπαιδευτικών σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητο με το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα κρούσματα σε όλη την κοινωνία», ανέφερε στον REPORTER ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους σημειώνοντας πως δεν λήφθηκαν τα μέτρα που πρότειναν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις.

«Ούτε μονά θρανία ήρθαν δυστυχώς, άρα οι αποστάσεις των μαθητών δεν επαρκούν ενώ δεν εφαρμόστηκε ούτε η άλλη πρότασή μας, για να υπάρξει διαχωρισμός των μαθητών σε μικρότερα τμήματα. Είχαμε επίσης προτείνει, όταν υπάρχουν κρούσματα σε μία τάξη, να σταματά για κάποιες μέρες τη λειτουργία της η τάξη αλλά δεν έγινε, αφού το ακύρωσε το Υπουργείο Παιδείας».

Προκλήθηκε όμως και ένα άλλο πρόβλημα από τα πολλαπλά κρούσματα, αφού υπάρχει μεγάλη δυσκολία να γίνουν αντικαταστάσεις των καθηγητών και των δασκάλων, οι οποίοι είτε νοσούν, είτε είναι επαφές κρουσμάτων.

«Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τις αντικαταστάσεις, επειδή δεν υπάρχει ζήτηση για διάφορους λόγους. Οι αντικαταστάσεις είναι με μηδενικά δικαιώματα, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί σε περίπτωση που νοσήσουν, δεν έχουν κανένα δικαίωμα και μένουν εντελώς ξεκρέμαστοι», ανέφερε ο Γ.Γ της ΠΟΕΔ.

Όπως εξήγησε εάν σε κάποιο σχολείο απουσιάζει ένας εκπαιδευτικός, προσπαθεί να καλυφθεί η θέση του από το υφιστάμενο προσωπικό. «Το προσωπικό έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις αντικαταστάσεις που προβλέπεται από τη νομοθεσία να κάνει. Τα σχολεία προσπαθούν απεγνωσμένα να καλύψουν τα κενά. Εάν οι απουσίες, όμως σε κάποια μονάδα είναι περισσότερες ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, τότε το πρόβλημα μεγαλώνει σε βαθμό που υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των παιδιών».

Ο κ. Χαραλάμπους, ανέφερε τέλος πως έγιναν πολλές ενέργειες από την ΠΟΕΔ, αλλά δεν υπήρξε η ανάλογη ανταπόκριση. «Έχουμε προτείνει να δημιουργηθεί ομάδα με μικρές συμβάσεις, για να αποστέλλονται εκπαιδευτικοί όπου υπάρχει ανάγκη, αλλά επικαλούνται νομικά σημεία. Προτείναμε ακόμη να δίδεται επίδομα στους αντικαταστάτες που είτε νοσούν, είτε θα θεωρηθούν επαφές, όταν εργαστούν σε κάποιοι σχολείο αλλά ούτε αυτό έγινε».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση Λευκωσίας για τις αναφορές της Moneyval-Καταγράφει συμμόρφωση της ΚΔ με συστάσεις για ξέπλυμα
Έργα διεύρυνσης του δρόμου στο κατεχόμενο Πέργαμος ανακοίνωσε ο Ουστέλ
Αυτές είναι οι τιμές πώλησης των γεωργικών προϊόντων-Όσα παρουσιάζει το «e-κοφίνι» (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Καταγγέλλει επίθεση από συγγενή και στέλεχος του επιτελείου Νικολαΐδη ο Αρμεύτης-«Αυτές είναι οι καθαρές δουλείες;»
Απορρίφθηκε η ένσταση για τις εκλογές στον δήμο Δυτικής Λεμεσού-Κανονικά υποψήφιος ο Νίκος Σπύρου
Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος-Αντίθετος ο Eισαγγελέας που τον κρίνει αμετανόητο
Θλίψη Ένωσης Συντακτών για τον θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Πάλεψε γι’ αυτά που πίστευε και υπηρετούσε»
Τελευταία στιγμή τα πασχαλινά ψώνια στις υπεραγορές-«Αδικαιολόγητες αυξήσεις πολλές φορές»
Χειροπέδες σε 30χρονο για υπόθεση ληστείας, απειλές και επίθεση στη Λεμεσό
Στον Λίβανο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν-Επί τάπητος το πακέτο στήριξης για μείωση Μεταναστευτικών ροών