Έρευνα, της οποίας ηγήθηκε Κύπριος επιστήμονας, αποκαλύπτει τον υψηλό κίνδυνο που διατρέχουν οι έγκυες γυναίκες από τον COVID-19

Μελέτη που έγινε με τη συμμετοχή πέραν των 2100 εγκύων από 18 χώρες απεκάλυψε ότι ο COVID-19 συσχετίζεται με ψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών στις μητέρες και τα νεογέννητα σε σύγκριση με ό,τι είχε διαπιστωθεί προηγουμένως.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης παρουσιάζουν τα ευρήματα της Μελέτης INTERCOVID στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Pediatrics παραθέτοντας, για πρώτη φορά, λεπτομερείς συγκριτικές πληροφορίες για τις επιπτώσεις του COVID-19 κατά την κύηση.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα συμπεραίνει ότι ο κίνδυνος για τις μητέρες και τα βρέφη είναι μεγαλύτερος από αυτόν που είχε αναγνωριστεί στην αρχή της πανδημίας και οι έγκυες πρέπει να συμπεριληφθούν στα υγειονομικά μέτρα προτεραιότητας.

Ο Δρ. Άρης Παπαγεωργίου, Καθηγητής Εμβρυικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε:

«Οι γυναίκες που προσβλήθηκαν από COVID-19 κατά την κύηση είχαν πάνω από 50% περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη (όπως πρόωρο τοκετό, προεκλαμψία, εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας και θάνατο) σε σύγκριση με τις εγκύους που δεν προσβλήθηκαν από τον ιό.  Τα νεογέννητα των γυναικών που είχαν προσβληθεί από τον ιό διέτρεχαν επίσης σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο σοβαρών ιατρικών επιπλοκών, όπως η εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Νεογνών – κυρίως εξαιτίας του πρόωρου τοκετού.

«Τα ευχάριστα νέα, όμως, είναι ότι οι κίνδυνοι σε ασυμπτωματικές μολυσμένες και μη μολυσμένες γυναίκες ήταν παρόμοιοι».

Οι ερευνητές επιδίωξαν να κατανοήσουν τις επιπτώσεις του COVID-19 κατά την κύηση συλλέγοντας αξιόπιστα στοιχεία από έγκυες με ή χωρίς θετική διάγνωση στον COVID-19× πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα ώστε να διασφαλιστεί ότι οι οικογένειες κατανοούν τους σχετικούς κινδύνους, οι μητέρες και τα νεογνά λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα και οι υγειονομικοί πόροι, όπως τα εμβόλια, κατανέμονται κατάλληλα. Όμως, μέχρι στιγμής, η ποιότητα των διαθέσιμων πληροφοριών ήταν περιορισμένη.

Η μελέτη περιγράφει το έργο περισσότερων από 100 ερευνητών που ολοκλήρωσαν πρόσφατα τη Μελέτη INTERCOVID στην οποία συμμετείχαν πάνω από 2100 έγκυες γυναίκες από 43 μαιευτήρια σε 18 χώρες χαμηλού, μεσαίου και υψηλού εισοδηματικού επιπέδου παγκοσμίως.

Η μελέτη είναι μοναδική στο είδος της επειδή η κάθε γυναίκα που προσβλήθηκε από COVID-19 συγκρίθηκε με δύο έγκυες γυναίκες που δεν είχαν προσβληθεί και που γέννησαν την ίδια χρονική περίοδο στο ίδιο μαιευτήριο.

Ο Καθηγητής Δρ. Παπαγεωργίου συνέχισε λέγοντας:

«Ευτυχώς υπήρξαν πολύ λίγοι μητρικοί θάνατοι× παρ’ όλα αυτά, ο κίνδυνος θανάτου κατά τη διάρκεια της κύησης και της λοχείας ήταν 22 φορές μεγαλύτερος στις γυναίκες με COVID-19 απ’ ότι στις εγκύους που δεν είχαν προσβληθεί από τον ιό».

Η μελέτη επεσήμανε ακόμα ότι 10% περίπου των νεογνών από μητέρες που ήταν θετικές στο ιό διαγνώστηκαν επίσης θετικά στον ιό κατά τις πρώτες λίγες μέρες μετά τη γέννησή τους.

Ο Δρ. José Villar, Καθηγητής Περιγεννητικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος συνηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε:

«Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο θηλασμός δε φαίνεται να συσχετίζεται με αυτή την αύξηση. ο τοκετός όμως με καισαρική τομή, δυνατόν να συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επιμόλυνσης του νεογνού».

Η μελέτη καταδεικνύει τη σημασία της ταχείας συλλογής πολυεθνικών στοιχείων μεγάλης κλίμακας κατά τη διάρκεια μιας υγειονομικής κρίσης καθώς οι ερευνητές είχαν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τη μελέτη μέσα σε 9 μόλις μήνες χρησιμοποιώντας τις υποδομές που υπήρχαν ήδη από το πολυκεντρικό Πρόγραμμα INTERGROWTH-21st της Οξφόρδης.

Ο Καθηγητής Δρ. Villar συνέχισε λέγοντας:

«Οι υφιστάμενες υποδομές του Προγράμματος INTERGROWTH-21st ήταν κρίσιμης σημασίας αφού παρείχαν τη δυνατότητα σε ερευνητές από όλο τον κόσμο να πραγματοποιήσουν την κατεπείγουσα αυτή πρωτοβουλία σε χρόνο ρεκόρ και η αφοσίωσή τους στη μελέτη ήταν αξιοσημείωτη.  Η επόμενη πρόκληση είναι η μελέτη των μακροχρόνιων επιπτώσεων στις μητέρες και τα παιδιά».  

Ο Δρ. Stephen Kennedy, Καθηγητής Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ο οποίος συνηγήθηκε της μελέτης, συμπέρανε:

«Τώρα γνωρίζουμε ότι οι κίνδυνοι για τις μητέρες και τα νεογνά είναι μεγαλύτεροι από αυτούς που υποθέταμε κατά την έναρξη της πανδημίας και ότι η εφαρμογή των ευρέως γνωστών πλέον υγειονομικών μέτρων πρέπει να περιλαμβάνει και τις εγκύους.

Οι πληροφορίες αυτές θα βοηθήσουν τις οικογένειες αφού τώρα είναι σαφές πως θα πρέπει να κάνει κανείς ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγει τη μόλυνση.  Ενισχύεται επίσης η άποψη πως θα πρέπει να διατεθούν εμβόλια και στις εγκύους».

Σημειώσεις για τους εκδότες

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη στον πιο κάτω σύνδεσμο: Maternal and Neonatal Morbidity and Mortality Among Pregnant Women With and Without COVID-19 Infection: The INTERCOVID Multinational Cohort Study

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις παρακαλώ επικοινωνήστε με το Γραφείο Τύπου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην ηλεκτρονική διεύθυνση news.office@admin.ox.ac.uk ή στο τηλέφωνο +44 (0) 1865 280528 [ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΡ ΑΡΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ]

Nuffield Department of Women's & Reproductive Health

Το Τμήμα Γυναικολογικής και Αναπαραγωγικής Υγείας Nuffield του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ασχολείται με πολυεπιστημονικές έρευνες σε τέσσερεις θεμελιώδεις τομείς: Καρκίνο, Παγκόσμια Υγεία, Μητρική & Εμβρυϊκή Υγεία και Αναπαραγωγική Υγεία & Γενετική. Επικεντρώνεται σε γενετικές μελέτες, στην ανατομή μοριακών, βιοχημικών και κυτταρικών μηχανισμών που διέπουν τη φυσιολογική και αποκλίνουσα λειτουργία του αναπαραγωγικού ιστού, σε κλινικές μελέτες για την υγεία των γυναικών και την κύηση και σε μελέτες για την ανάπτυξη κατά τις πρώτες 1000 μέρες ζωής  (INTERGROWTH-21st Project).

Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο: https://www.wrh.ox.ac.uk/  

Oxford Maternal & Perinatal Health Institute (OMPHI)

Το Ινστιτούτο Μητρικής & Περιγεννητικής Υγείας της Οξφόρδης που βρίσκεται στο Κολλέγιο Green Templeton στην Οξφόρδη, συνεργάζεται με το Τμήμα Γυναικολογικής και Αναπαραγωγικής Υγείας Nuffield συγκεντρώνοντας εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο για την επίλυση σημαντικών μητρικών και περιγεννητικών θεμάτων υγείας σε παγκόσμια κλίμακα.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.wrh.ox.ac.uk/research/omphi

Oxford Universitys Medical Sciences Division

Το Τμήμα Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα βιοϊατρικής στην Ευρώπη με πάνω από 2500 ερευνητές και πάνω από 2800 φοιτητές.  Το Πανεπιστήμιο κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα στον κόσμο στην ιατρική και τις βιοεπιστήμες και διαθέτει μία από τις καλύτερες σχολές ιατρικής στο ΗΒ.  Διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια κλινικών δοκιμών στο ΗΒ και σημαντική εμπειρία στην προώθηση ανακαλύψεων από το εργαστήριο στην κλινική.  Οι συνεργασίες του με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS Trusts) παρέχουν τη δυνατότητα στους ασθενείς να επωφελούνται των στενών δεσμών μεταξύ ιατρικής έρευνας και υγειονομικής περίθαλψης.

Ο συντονισμός της Μελέτης INTERCOVID στην Οξφόρδη χρηματοδοτήθηκε από το COVID-19 Research Response Fund του Πανεπιστημίου.  Οι συμμετέχοντες συνέλεξαν στοιχεία χωρίς επιπρόσθετη χρηματοοικονομική στήριξη.

Δειτε Επισης

Κατηγορεί την Ολγκίν ότι προσπάθησε να «παρασύρει» σε συνομιλίες ο Τατάρ-«Δεν υπάρχει κοινό έδαφος»
Επιμένει στο δεδικασμένο η πλευρά των μοναχών-«Σφάλμα και λάθος εκτίμηση του Ησαΐα»
Ανταλλαγή καλών πρακτικών ΤΝ για πολιτισμό πρότεινε η Κασσιανίδου στις Βρυξέλλες
ΒΙΝΤΕΟ: Έτσι στήθηκε η κινηματογραφική απόδραση του «Μύγα»-Σε κατάσταση συναγερμού η Γαλλία
Τη δημιουργία περαιτέρω υποχρεώσεων για ελέγχους αγοράς εξετάζει η Βουλή
Έστω και τώρα βοηθήστε τη μάνα να ησυχάσει και τον Θανάση να αναπαυθεί...
Μονομερή απόφαση της Βουλής για το δικαίωμα περίθαλψης δημοσίων υπαλλήλων, καταγγέλλει η ΠΑΣΥΔΥ
Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή συστήνει να γίνεται έρευνα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών
Με δύο αεροσκάφη ενισχύει και φέτος η Κομισιόν την πυροσβεστική ομπρέλα Κύπρου
Δυσαρέσκεια Επιτροπής Γεωργίας για καθυστέρηση στη συζήτηση περί φωτοβολταϊκών