Διακόπηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για Ραδιοεπικοινωνίες-Κατατίθεται στη νέα Βουλή

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών ομόφωνα διέκοψε τη συζήτηση του εναρμονιστικού νομοσχεδίου τις Ραδιοεπικοινωνίες και ζήτησε από το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας Ψηφιακής Πολιτικής και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες  να επισπεύσουν τις διαδικασίες και να επανακαταθέσουν το νομοσχέδιο μαζί με το δεύτερο νομοσχέδιο που σχετίζεται με την εναρμόνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτόν τον τομέα, έγκαιρα, ώστε να ψηφιστούν σε νόμους από τη νέα Βουλή και πριν το τέλος Ιουνίου για να αποφευχθεί βαρύ πρόστιμο.

Η νέα Βουλή και η αρμόδια Επιτροπή της, θα εξετάσει και το θέμα των χρεώσεων των συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών.

Σε δήλωση στο ΚΥΠΕ, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, που προήδρευσε της συνεδρίας, Χρίστος Ορφανίδης είπε ότι για πολλοστή φορά παρατηρήθηκε το επαναλαμβανόμενο, απαράδεκτο φαινόμενο της αργοπορίας από πλευράς των αρμοδίων υπηρεσιών να καταθέσουν έγκαιρα στη Βουλή προς ψήφιση εναρμονιστικές νομοθεσίες. Σημείωσε πως σε ό,τι αφορά την εναρμόνιση του νομικού πλαισίου της Κυπριακής Δημοκρατίας με το κεκτημένο για τις Ραδιοεπικοινωνίες η προθεσμία έληξε στο τέλος του 2020.

Περαιτέρω είπε ότι το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής έπρεπε να είχε τρέξει τη διαδικασία, καθώς υπέβαλε το νομοσχέδιο στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία τον Σεπτέμβρη του 2020 και η Νομική Υπηρεσία απάντησε στο Υφυπουργείο στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς (Δεκέμβρη). Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Μεταφορών τέλος Μαρτίου του 2021 με την παράκληση να εξεταστεί επειγόντως.

Ο κ. Ορφανίδης είπε επίσης ότι κατά την πρώτη εξέταση του Νομοσχεδίου από την Επιτροπή Μεταφορών διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν πολλά αδιευκρίνιστα σημεία και ασάφειες στις διατάξεις και τις πρόνοιες του. Πρόσθεσε πως η Επιτροπή Μεταφορών αποφάσισε ότι από τη στιγμή που διαπιστώθηκαν ασάφειες δεν μπορούσε να προωθήσει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση και έκρινε ότι έπρεπε οι διάφορες εμπλεκόμενες υπηρεσίες να καταλήξουν με σαφήνεια ως προς της πρόνοιες του νόμου.

Επιπλέον, ανέφερε, κατατέθηκε στη Βουλή, η μισή εναρμονιστική νομοθεσία, καθώς για πλήρη εναρμόνιση απαιτείται και η τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας, που ρυθμίζει τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία πήρε προειδοποιητική επιστολή και αν δεν εναρμονιστεί εντός του εξαμήνου από την αρχική προθεσμία, δηλαδή μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2021, θα βρεθεί αντιμέτωπη με βαρύ πρόστιμο.

Δεν μπορεί η Βουλή να είναι ο τελευταίος τροχός της άμαξας και να πιέζεται φορτικά προκειμένου να ψηφίσει εναρμονιστικούς νόμους και να βρίσκεται ενώπιον του ενδεχομένου να κάνει λάθη, όταν μάλιστα οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες δεν συμφωνούν μεταξύ τους ως προς τη νομοθεσία που προτείνεται, σημείωσε.

Χρεώσεις συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών

Αναφορικά με τη συζήτηση για το ενδεχόμενο κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης από παρόχους συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών εις βάρος των καταναλωτών και τον εποπτικό έλεγχο που ασκείται από το Γραφείο του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ), που είχε στην ημερήσια διάταξη η Επιτροπή Μεταφορών, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου από τη νέα Βουλή, καθώς παρατηρήθηκε ότι έπρεπε να είχαν προσκληθεί για να παραστούν στη συνεδρία και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες.

Ο κ. Ορφανίδης διευκρίνισε ότι το θέμα αφορούσε τις χρεώσεις που επιβάλλονται και συγκεκριμένα καταγγελίες ότι εταιρείες που παρέχουν συνδρομητικές τηλεοπτικές υπηρεσίες διαφοροποιούν τις χρεώσεις σε σχέση με αυτές που προβλέπονται στα αρχικά συμβόλαια που υπογράφονται.

Εξήγησε περαιτέρω ότι ενώ τα συμβόλαια προβλέπουν την πληρωμή ποσού που καταβάλλεται εφάπαξ, στη συνέχεια επιβάλλονται μηνιαίες χρεώσεις. Πρόσθεσε ότι οι κάποιες εταιρείες αναφέρουν ότι  ενημερώνουν για τις χρεώσεις με ηλεκτρονικό μήνυμα και κάποιες άλλες ότι προβαίνουν και σε ανακοινώσεις στον ημερήσιο Τύπο.

«Προσωπικά πιστεύω ότι δεν έχει όλος ο κόσμος την ευχέρεια να παρακολουθεί τις χρεώσεις από τις εφημερίδες ή τη δυνατότητα να ενημερώνεται ηλεκτρονικά, όπως τα ηλικιωμένα άτομα», είπε τέλος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες