Σε αναμμένα κάρβουνα για AstraZeneca-«Η Κύπρος θα σεβαστεί τις οδηγίες του ΕΜΑ»

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι αρμόδιες υπηρεσίες, που περιμένουν εναγωνίως τις επίσημες ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraZeneca, σε μία περίοδο όπου ανέβασε αισθητά ρυθμούς το εμβολιαστικό πλάνο της χώρας μας.

ΔΙΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε ανοιχτή γραμμή με τον ΕΜΑ η Κύπρος για το AstraZeneca-Εν αναμονή αποφάσεων

Όπως είχε δηλώσει την Τρίτη ο επικεφαλής εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Μάρκο Καβαλέρι εντοπίστηκε σύνδεση ανάμεσα στο εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca, με σπάνια περιστατικά θρόμβωσης. Δήλωση που διαψεύστηκε λίγο αργότερα από τον ίδιο τον ΕΜΑ, που ξεκαθάρισε πως «δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα και η εξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη».

Η επίσημη τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων θα γίνει το απόγευμα και η Κύπρος, όπως διαβεβαίωσε η αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου, θα συμμορφωθεί πλήρως με τις υποδείξεις του.

«Όπως έγινε γνωστό τα σπάνια περιστατικά θρόμβων παρουσιάζονται στο Ο,ΟΟ11% του πληθυσμού, που θεωρείται αρκετά σπάνιο», ανέφερε στον REPORTER η κ. Παναγιωτοπούλου, αναφέροντας ότι «θα μας καθοδηγήσει ο ΕΜΑ, σε ποια διαβήματα θα προβούμε». Όπως τόνισε, «στην Κύπρο θα σεβαστούμε κάθε οδηγία που θα μας δοθεί και θα την τηρήσουμε ευλαβικά».

Ο λόγος που η Κύπρος ακολουθεί τον ΕΜΑ όπως εξήγησε, είναι γιατί έτσι αισθάνεται πιο ασφαλής. «Άλλο να έχουμε ένα Ευρωπαϊκό Οργανισμό πίσω μας, ο οποίος μας τροφοδοτεί με πληροφορίες, γνώσεις και δεδομένα και να υπάρχει μια κοινή κατεύθυνση, παρά να δρούμε σπασμωδικά και μεμονωμένα», σημείωσε.

Η κ. Παναγιωτοπούλου υπέδειξε ότι μέχρι την 31η Μαρτίου ο ΕΜΑ, μέσω ανακοινώσεων πρόβαλλε τα οφέλη του εμβολιασμού, που υπερτερούν των κινδύνων των παρενεργειών. «Εξακολούθησε αυτή η πληροφόρηση, χωρίς να αλλάξει κάτι, γιατί από τη στιγμή που θα άλλαζε κάτι, αμέσως θα μας ενημέρωνε και θα μας καθοδηγούσε ανάλογα. Άρα η Κύπρος προχωρεί σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, που μας δίδει η αρμόδια Επιτροπή του ΕΜΑ, στην οποία είμαστε μέλη», υπέδειξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δύο θάνατοι και 559 τα νέα κρούσματα-Η ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας

Προβληματισμός για την επιδημιολογική εικόνα

Κι όλα αυτά, εν μέσω διαφαινόμενης επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων και του ποσοστού θετικότητας τις τελευταίες ημέρες. Αυτό που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, είναι η αύξηση περιστατικών παγκύπρια και δη στη Λευκωσία και τη Λάρνακα. Σε πολύ υψηλά επίπεδα παραμένει, εν τω μεταξύ το φορτίο νοσηρότητας στη Λεμεσό. 

Μόνο τις έξι πρώτες ημέρες του Απριλίου διαγνώστηκαν 2,973 νέα κρούσματα, αριθμός πολύ υψηλός που αναμένεται να έχει αντίκτυπο στις νοσηλείες τις επόμενες ημέρες.

Σε μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης, προέβησαν χθες το βράδυ τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, τα οποία στις 9:00 θα έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λόγω της παγκόσμιας ημέρας υγείας. Εκεί οι επιστήμονες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερώσουν τον Νίκο Αναστασιάδη, για την επιδημιολογική εικόνα.

Σημειώνεται ότι σε αυτό το στάδιο δεν γίνεται συζήτηση για λήψη έκτακτων μέτρων, επειδή η κατάσταση στα νοσοκομεία, είναι διαχειρίσιμη. Χθες πάντως, ξεπέρασαν και πάλι τις 200 οι νοσηλείες ενώ καταγράφηκαν και δύο θάνατοι από την covid-19.

Ανοίγει η Πύλη Εμβολιασμού

Εν τω μεταξύ, ανοικτή θα είναι από τις 8 το πρωί και μέχρι την Πέμπτη 8 Απριλίου στις 7 το βράδυ, η Πύλη Εμβολιασμού για τη διευθέτηση ραντεβού των ατόμων ηλικίας 61 ετών και άνω. Συγκεκριμένα θα διατεθούν 19,378 ραντεβού σε όλα τα Κέντρα Εμβολιασμού σε όλες τις Επαρχίες.

Μέχρι τις 5 Απριλίου έγιναν 165,116 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 117,615 αφορούν την πρώτη δόση και 47,501 ήταν εμβολιασμοί και με τις δύο δόσεις. Την πρώτη δόση του εμβολίου, έλαβαν 7,577 άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ενώ διενεργήθηκαν 548 κατ’ οίκον εμβολιασμοί σε κλινήρη άτομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δρ Παπαγρηγορίου: Εξατομικευμένες θεραπείες για Κύπριους θα φέρει το Cyprome
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»