Συνεχίζονται στα κατεχόμενα οι αντιδράσεις για την τηλεοπτική σειρά «Κάποτε στην Κύπρο»

Έκτο σε τηλεθέαση στην Τουρκία είναι το πρώτο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς «Κάποτε στην Κύπρο», που προβλήθηκε χθες το βράδυ από το πρώτο κανάλι της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT 1 και ταυτόχρονα και από την τηλεόραση του παράνομου «Μπαϊράκ», ενώ οι αντιδράσεις συνεχίζονται στην τ/κ πλευρά για το περιεχόμενο της σειράς, που είναι εξ ολοκλήρου τουρκική παραγωγή, αλλά και για την πραγματοποίηση της δεξίωσης για την πρεμιέρα χθες το βράδυ, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Οι τηλεοπτικές μετρήσεις στην Τουρκία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί, κατέδειξαν ότι το πρώτο επεισόδιο είναι πίσω από μια παρόμοια σειρά με τίτλο «Κάποτε στην Τσουκούροβα» του τουρκικού ιδιωτικού καναλιού ATV, άλλες σειρές, εκπομπές και το κύριο δελτίο του καναλιού Fox στην Τουρκία.

Η συντεχνία των εργαζομένων στον Τύπο (BASIN-SEN) ανακοίνωσε σήμερα ότι «ανησυχεί πολύ» για τις επιπτώσεις αυτής της σειράς και τον αντίκτυπο

«Ενώ οι πληγές είναι ακόμα νωπές δεν πρέπει να ξεχαστεί ότι ως αποτέλεσμα των προβοκατόρικων ενεργειών που έγιναν μετά το 1974 άνθρωποι πέθαναν, υπήρξαν τραυματίες, σημειώθηκαν περιστατικά με ξυλοδαρμούς, αυξήθηκαν οι επιθέσεις εναντίον ατόμων. Ακόμα και το κάψιμο μιας ελληνικής σημαίας ακριβώς την ώρα μετάδοσης της σειράς είναι προάγγελος πιθανών μελλοντικών γεγονότων», εκτιμά η συντεχνία παραπέμποντας στο συμβάν με την ελληνική σημαία σε σχολείο της Πύλας.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχαστεί, προστίθεται, ότι υπάρχουν Τ/κ που είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν στην «νότια Κύπρο» - όπως αναφέρονται οι ελεύθερες περιοχές – για σκοπούς θεραπείας, για εκπαιδευτικούς λόγους ή για να βγάλουν μεροκάματο.

Παρομοίως, προστίθεται, υπάρχουν Ε/κ που διακινούνται στον «βορρά» και είναι σαφές ότι ο αριθμός αυτών των ανθρώπων θα αυξηθεί καθώς υποχωρεί η πανδημία. Διερωτάται δε ποιος μπορεί να διασφαλίσει ότι υπό την επίδραση αυτής της σειράς δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά στους ανθρώπους που διακινούνται από την μια πλευρά του νησιού στην άλλη.

Η BASIN SEN προειδοποιεί ότι είναι πραγματικότητα πως τέτοιου είδους σειρές «ξύνουν ανοικτές πληγές και εντείνουν το αίσθημα της εκδίκησης».  Με την προβολή και των άλλων επεισοδίων μπορεί κάποιος εν βρασμώ να επιτεθεί σε Ε/κ που θα περάσει στο «βορρά», γράφει η συντεχνία, «δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε και δεν μπορούμε να ζήσουμε με τον πόνο ότι κάτι μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπό μας που θα περάσει στο νότο».

H «Αβρούπα» γράφει σήμερα ότι πρόκειται για μια σειρά που προβάλλει με υπερβολικό τρόπο τις αγριότητες που οι Ε/κ έκαναν εναντίον Τ/κ, διαστρεβλώνοντας την ιστορία, γεμίζοντας με αισθήματα θυμού, μίσους και εκδίκησης την κοινωνία για να δείξει πώς στο τέλος ήρθε η Τουρκία για να σώσει τους Τ/κ.

Γράφει δε για μια σειρά που αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην «κοινωνική ειρήνη» (ΣΣ: αναφερόμενη στις αντιδράσεις και  αντιπαραθέσεις που η σειρά προκάλεσε εντός της τ/κ κοινότητας) για την δεξίωση της οποίας στο νησί ήρθε και ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι. Η εφημερίδα γράφει ότι και οι Ε/κ μπορούν να κάνουν μια παρόμοια σειρά/ταινία για το 1974 κι αν αυτό συμβεί κανείς δεν πρέπει να εκπλαγεί.

Η δεξίωση για την πρεμιέρα της σειράς έγινε χθες στις 19.30 στην παρουσία του Τούρκου Αντιπρόεδρου, Φουάτ Οκτάι, του Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, του «πρωθυπουργού» Ερσάν Σανέρ, «υπουργών», «βουλευτών» και 150 ατόμων από την Τουρκία. Ολοι είχαν λάβει προηγουμένως ειδική πρόσκληση και υποβλήθηκαν σε τεστ PCR.

Μιλώντας στους συνολικά 250 προσκεκλημένους ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ είπε ότι το μήνυμα της σειράς είναι οι θυσίες που έκανε ο τ/κ «λαός» στον αγώνα του για ύπαρξη στην Κύπρο. «Σήμερα, 1η Απριλίου, η επέτειος ίδρυσης της ΕΟΚΑ (που έκανε) επιθέσεις, γενοκτονία και άλλες διώξεις εναντίον του τ/κ λαού για να τον εξαφανίσει από αυτά τα εδάφη. Αλλά εμείς αντισταθήκαμε, υπάρχουμε με τη στήριξη της Τουρκίας και θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Αυτό είναι το μήνυμα», υποστήριξε. Ο τ/κ «λαός», συνέχισε ο κ. Τατάρ, θα διατηρήσει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την «τδβκ» που τους αξίζει, όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.

Ιδιαίτερα σημαντικό για τους νέους και τα παιδιά να μάθουν τι πέρασε η Κύπρος για να φτάσει μέχρι εδώ σήμερα και ειδικά σε περίοδο που οδεύουμε προς την κρίσιμη για το μέλλον συνάντηση 5 + ΗΕ, δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος. «Τα παιδιά μας, οι νέοι μας, θα δουν ακόμη μια φορά και θα καταλάβουν σήμερα, τι είναι η ΕΟΚΑ και τα σχέδια για Ένωση και Ακρίτας».

Σήμερα θέλουμε μια Κύπρο εντελώς διαφορετική, μια Κύπρο δυνατή που θα προχωρήσει στο μέλλον, ίνσχιαλλαχ αυτή η σειρά θα είναι μια γέφυρα του παρελθόντος με το μέλλον, πρόσθεσε ο κ. Οκτάι.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, η δεξίωση για την πρεμιέρα διήρκεσε περίπου 2 ώρες.  Η Γενί Ντουζέν γράφει ότι η νεολαία του ΡΤΚ κατέθεσε παράπονο στην «αστυνομία» ότι η δεξίωση πραγματοποιήθηκε παραβιάζοντας τους υγειονομικούς κανόνες που είχαν ανακοινωθεί στις 26 Μαρτίου, σύμφωνα με τους οποίους  απαγορεύονται οι εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους.

Η Γκιουνές γράφει ότι η σειρά του TRT αποτελείται από 26 επεισόδια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δρ Παπαγρηγορίου: Εξατομικευμένες θεραπείες για Κύπριους θα φέρει το Cyprome
Επανεξέταση απόφασης ΤΕΠΑΚ για μετακίνηση φοιτητών ζητά ο Δήμος Λεμεσού
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Υπ. Γεωργίας: Μεγάλη η σημασία χωριστής συλλογής επικίνδυνων αποβλήτων
H ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης
Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές