Αντιδράσεις Τ/κ για την απόσυρση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Την απόφαση της Τουρκίας να αποσυρθεί από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία επέκρινε ο πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης – Νέες Δυνάμεις, Μεχμέτ Τσακιτζί.

Δεν είναι, είπε, ορθή πρακτική την ώρα που έπρεπε να ληφθούν περισσότερα μέτρα για την βία κατά των γυναικών προσθέτοντας ότι είναι λάθος να οδηγούνται προς τα πίσω τα δικαιώματα των γυναικών όπου και αν συμβαίνει αυτό. 

Επικρίσεις για την εν λόγω απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης εξέφρασε και η γυναικεία οργάνωση του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος, η οποία υποστήριξε ότι βασικός σκοπός της απόσυρσης είναι να εμποδιστεί ο αγώνας των γυναικών για ελευθερία, ισότητα και ασφαλή ζωή.

Σε γραπτή δήλωση επισημαίνεται ότι η Σύμβαση προβλέπει κάποιες υποχρεώσεις για τα συμβαλλόμενα κράτη σε σχέση με την προστασία των γυναικών κατά της βίας, την παρεμπόδιση των διακρίσεων και την επίτευξη της ισότητας μέσω της ενίσχυσης των γυναικών. Η Τουρκία πρέπει να είναι συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης και να την εφαρμόζει αποτελεσματικά, προστίθεται.

Δεν αναμένει οποιαδήποτε εγγύηση από ένα οικοδόμημα το οποίο απομακρύνεται από τη δημοκρατία, το δίκαιο, τις ελευθερίες και τον πολιτισμό, αναφέρει ο διευθυντής  της Γενί Ντουζέν, Τζενκ Μουτλούγιακαλί, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί εγγυήσεις στην Κύπρο και αυτή είναι «μια πολύ δημοκρατική, ειλικρινής και πατριωτική απαίτηση».

Υπάρχουν πολλοί στα κατεχόμενα που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο με αυτόν πρόσθεσε, αλλά περιμένουν ηγεσία για να μιλήσουν με θάρρος.

«Αυτό που καταργήθηκε είναι ‘Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Παρεμπόδιση και Καταπολέμηση της Βίας Κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας’. Αυτό είναι το πλήρες όνομα. Δεν αναμένω οποιαδήποτε εγγύηση από ένα οικοδόμημα το οποίο απομακρύνεται από τη δημοκρατία, το δίκαιο, τις ελευθερίες και τον πολιτισμό», αναφέρει.

Μιλώντας για ‘λύση δύο κρατών’, προσθέτει, «μας επιβάλλεται να γίνουμε επαρχία της Τουρκίας – έστω και αν αποκρύπτεται το όνομα. Στο διεθνές οικοδόμημα, το ένα από τα δύο κράτη θα είναι η Τουρκία και το άλλο η Κυπριακή Δημοκρατία. Για τον λόγο αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να λέμε την αλήθεια που υπάρχει μέσα στο μυαλό μας για την ‘Ενωμένη Κύπρο’, με πολύ περισσότερο θάρρος, χωρίς δισταγμό, χωρίς φόβο».

«Δεν είναι δυνατή μια ανεξάρτητη Κύπρος με την συνέχιση του συστήματος των ‘εγγυήσεων’. Ναι, η νέα Κύπρος πρέπει να είναι πολιτικά ίση, ενιαία, μαζί και μέσα στην Ευρώπη. Με μιαν διεθνή ταυτότητα. Και πρέπει να είναι απαλλαγμένη από τους ‘εγγυητές’», καταλήγει.

Σε γραπτή δήλωσή της για το ίδιο θέμα σήμερα, η γγ της συντεχνίας των τ/κ καθηγητών, Σελμά Ειλέμ ανέφερε ότι «αυτοί που απορρίπτουν την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, πρέπει οπωσδήποτε να πάρουν τα χέρια τους από την κουλτούρα μας».

Σημειώνει δε ότι την Σύμβαση ενέκρινε το 2011 και η «βουλή» στα κατεχόμενα. Με αυτή την απόφαση, συνέχισε, η εξουσία του ΑΚΡ απορρίπτει ότι οι γυναίκες είναι άνθρωποι, ατομικές προσωπικότητες, και θεωρεί ότι οι γυναίκες πρέπει να παντρεύονται, να κάνουν το λιγότερο 3 παιδιά να μην δουλεύουν και να είναι κτήμα ενός άντρα, «σκλάβες – σύζυγοι».

Σημειώνει ότι η βία κατά των γυναικών στην Τουρκία αυξάνεται και ότι το 2020 300 γυναίκες δολοφονήθηκαν, 171 βρέθηκαν νεκρές με τρόπο που δεικνύει δολοφονία, αυξήθηκε η παρενόχληση παιδιών ενώ αυξήθηκαν κατά 15% και οι γάμοι μεταξύ ανηλίκων.

Οι Τ/κ, κατέληξε η κ. Εϊλέμ δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν έναν αντιδημοκρατικό και παρωχημένο τρόπο ζωής και όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια σε κάτι τέτοιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Κλιμακώνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα-Προανήγγειλε χτύπημα στη Ράφα σύντομα ο υπουργός Άμυνας
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία
BINTEO: Γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη μετά από φωτιά σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή
Χωρίς εμφανή πρόοδο οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ομήρους στο Κάιρο
Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών
Για οργανωμένη επίθεση κάνει λόγο η Αστυνομία-Αξιολογούνται τεκμήρια για την επίθεση κουκουλοφόρων
ΒΙΝΤΕΟ: Εικόνες καταστροφής στη Βραζιλία-Στους 60 οι νεκροί, μάχη ενάντια στον χρόνο δίνουν οι διασώστες