Αγώνας για να κερδηθεί χρόνος-Η αχτίδα αισιοδοξίας, οι πιέσεις και η ανησυχία

Με το βλέμμα στραμμένο στα νοσοκομεία και με τις αρμόδιες υπηρεσίες να βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό εντατικοποιώντας τους ελέγχους για τήρηση των πρωτοκόλλων, συνεχίζεται η αμφίρροπη μάχη με το τρίτο κύμα της πανδημίας. Τα δεδομένα των τελευταίων τριών ημερών προκαλούν συγκρατημένη αισιοδοξία, λόγω της ότι δεν αυξήθηκαν οι νοσηλείες, ωστόσο οι ισορροπίες παραμένουν λεπτές αφού ουδείς μπορεί να προβλέψει τη συνέχεια.  

Η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική ως προς τη συνέχεια, αφού με βάση την επιδημιολογική εικόνα και την κατάσταση στα νοσοκομεία, θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας θα συνέλθουν, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση αλλά και να συζητήσουν την πρωτοβουλία του Καθηγητή Τσιούτη, για επιστροφή όλων των μαθητών στα σχολεία. Μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί επίσημη εισήγηση ενώπιον της Κυβέρνησης, ωστόσο υπό το βάρος και των αντιδράσεων για την παράταση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στους μαθητές γυμνασίων, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα συνέλθει πιθανότατα τη ερχόμενη Τρίτη.

Οι οργανωμένοι γονείς Μέσης Εκπαίδευσης σε μία προσπάθεια να ασκήσουν πιέσεις για την επιστροφή των μαθητών γυμνασίων στα θρανία, θα βρεθούν τη Δευτέρα στις 4:30 το απόγευμα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Προειδοποιώντας με κλιμάκωση μέτρων, κάλεσαν τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τους μαθητές και άλλα οργανωμένα σύνολα όπως συμμετάσχουν μαζικά στην εκδήλωση διαμαρτυρίας. Παρόλα αυτά πάντως, η πρόθεση της Κυβέρνησης, είναι να ανάψει το πράσινο φως για επιστροφή των μαθητών γυμνασίων, μόνο εάν υπάρξουν σημάδια βελτίωσης των επιδημιολογικών δεικτών. Πιέσεις υπάρχουν και από επαγγελματίες, προς την Κυβέρνηση, προκειμένου να επισπευσθούν οι χαλαρώσεις στις διακινήσεις. 

Ωστόσο η πρόθεση είναι να γίνουν προσεκτικά βήματα. Σε περίπτωση μάλιστα που υπάρχει επιδείνωση και νέες ροές στα νοσοκομεία, η απόφαση είναι να ληφθούν άμεσα μέτρα, χωρίς να αποκλείεται αυτά να είναι τοπικά μόνο για την επαρχία Λεμεσού, όπου το φορτίο νοσηρότητας, είναι πενταπλάσιο από τις υπόλοιπες περιοχές. Συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει πάντως και για τη Λεμεσό, με δεδομένο ότι για τρίτο εικοσιτετράωρο το ποσοστό θετικότητας διατηρήθηκε κάτω από το ένα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεπέρασαν τα 400 τα κρούσματα-Πάνω από 200 οι νοσηλευόμενοι, 19 διασωληνωμένοι

Μάχη για να κερδηθεί χρόνος

Ο στόχος του Υπουργείου Υγείας, είναι να κερδηθεί χρόνος προκειμένου να προχωρήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα και η επιστροφή στην κανονικότητα να γίνει υπό συνθήκες μεγαλύτερης ασφάλειας. Μετά την απόφαση για την AstraZeneca, οι εμβολιασμοί ανέβασαν ρυθμούς και θα κορυφωθούν εντός Απριλίου όπου στη μάχη θα ριχθεί και το εμβόλιο της Johnson&Johnson. Ο στόχος των 200 χιλιάδων εμβολιασμών θα επιτευχθεί, όπως εκτιμάται, εντός Απριλίου.

Τα νέα από τις χώρες όπου οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει, όπως το Ισραήλ και η Βρετανία, είναι αισιόδοξα αφού μειώθηκαν κρούσματα και νοσηλείες και άρχισε το πρόγραμμα επιστροφής στην κανονικότητα. Θετικές ενδείξεις, υπάρχουν και για τους μέχρι στιγμής εμβολιασμούς στην Κύπρο, με δεδομένα τα ποσοστά θετικότητας σε οίκους ευγηρίας που διατηρούνται από το τέλος Ιανουαρίου σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο είναι νωρίς, λόγω του χαμηλού ποσοστού των εμβολιασθέντων, να εξαχθούν συμπεράσματα.

Πάνω από 200 οι νοσηλείες

Η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια, συνεχίζει εν τω μεταξύ να είναι εύθραυστη. Μέχρι χθες το βράδυ σε πέντε νοσοκομεία του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, νοσηλεύονταν 201 ασθενείς, οι 46 εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση. Δυσάρεστη εξέλιξη αποτελεί το γεγονός πως αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι στους 19, σε σχέση με 15 την Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής τις πρώτες 20 μέρες του Μάρτη, εντοπίστηκαν 7,176 νέα περιστατικά της νόσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία