Ασκήσεις επί χάρτου για τα μέτρα-Πού γέρνει η πλάστιγγα για εστίαση και σχολεία

Με μικρό καλάθι, όσον αφορά τις χαλαρώσεις, αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Υγείας, θέτοντας στο τραπέζι όλα τα δεδομένα, προτού ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, οι οποίες κρίνονται κρίσιμες λόγω της βεβαρημένης επιδημιολογικής εικόνας των τελευταίων ημερών.  

Τόσο η αύξηση των κρουσμάτων, όσο και των νοσηλειών, προκαλεί έντονο πονοκέφαλο στην Κυβέρνηση για την άρση των υφιστάμενων μέτρων, γι' αυτό και υπάρχει επαναξιολόγηση της κατάστασης πριν τις τελικές αποφάσεις, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου έχει μελετήσει τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ενώπιον του και κατέχει όλες τις πληροφορίες που αφορούν στις νοσηλείες στα νοσοκομεία, τις καθημερινές εισαγωγές και τις ηλικιακές ομάδες, στοιχεία τα οποία αναμένεται να παρουσιάσει ενώπιον του Υπουργικού, με την εισήγηση να ληφθούν στοχευμένα μέτρα.

Όπως όλα δείχνουν, οι χαλαρώσεις δεν αναμένεται να είναι θαρραλέες, αφού η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας χτύπησε καμπανάκι στους αρμόδιους, με την πλειοψηφία της συμβουλευτικής ομάδας να προτείνει παράταση των υφιστάμενων μέτρων, μέχρι το τέλος Μαρτίου. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το άνοιγμα των χώρων εστίασης, με το ένα σενάριο να αναφέρει πως θα μείνουν κλειστοί και το άλλο πως θα λειτουργήσουν μόνο με εξωτερικούς χώρους και με αυστηρά πρωτόκολλα, ωστόσο ακόμη δεν έχουν παρθεί οι τελικές αποφάσεις, ενώ λαμβάνονται υπόψη και οι φωνές από τους ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής, που φωνάζουν για άνιση μεταχείριση σε περίπτωση που λειτουργήσουν μόνο τα μαγαζιά που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους. 

Σε ό,τι αφορά το άλλο κεφάλαιο της επιστροφής των μαθητών του Γυμνασίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει εισήγηση για αναβολή της απόφασης και οι μαθητές επιστρέψουν στα θρανία τέλος Μαρτίου. 

«Η κατάσταση είναι αυτή που βλέπουμε όλοι, είναι κρίσιμη και θα πρέπει να εκτιμήσουμε όλους τους παράγοντες που τέθηκαν ενώπιον μας. Δεν αποφασίσαμε την Τετάρτη, για να μπορούμε μέσα σε δυο μέρες να έχουμε κάποια πρόσθετα στοιχεία», δήλωσε στον REPORTER, o υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου. Κληθείς να σχολιάσει το σενάριο που φέρει κλείσιμο των δημοτικών σχολείων, ο υπουργός είπε πως, «δεν τέθηκε ούτε συζητήθηκε τέτοιο θέμα, αλλά βεβαίως μας απασχολεί συνολικά με το τι θα κάνουμε, γενικά. Δεν είναι μόνο τα σχολεία αλλά και τα εστιατόρια, καφεστιατόρια και χώροι που βρίσκεται εκατοντάδες, χιλιάδες κόσμος. Όλα αυτά θα τα βάλουμε μαζί και τα σχολεία και τους χώρους εργασίας. Είναι συνολικό το πλαίσιο και δεν είναι μόνο τα σχολεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα. Θα δούμε ποιες είναι οι πιο συνετές αποφάσεις».

Την ίδια ώρα, ό,τι αφορά στις αποφάσεις για χαλάρωση των συναθροίσεων, αυτές ανατρέπονται με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο αριθμός των ατόμων δεν αλλάζει, ενώ δύο παραμένουν και τα sms για τις διακινήσεις. Σε σχέση με την ώρα του curfew ακόμη δεν λήφθηκαν οι τελικές αποφάσεις. 

Η αύξηση στις διασωληνώσεις και οι νεαρές ηλικίες που εισάγονται στα Νοσοκομεία

Νωρίς για να κρίνουμε πόσο σοβαρό είναι αυτό το φορτίου νόσου που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες, χαρακτήρισε σε δηλώσεις του στον REPORTER, o Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Δρ. Kωνσταντίνος Τσιούτης. «Βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας έξαρσης, την έκταση της οποίας δεν προλάβαμε ακόμα να αξιολογήσουμε ακόμη γιατί είναι πάρα πολύ πρόσφατη, αφού ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες του Φεβράρη, όπως φαίνεται και από την αύξηση των κρουσμάτων καθημερινά. Από τις πρώτες μέρες του Μάρτη, βλέπουμε ένα αυξημένο αριθμό νοσηλειών. Οι ΜΕΘ δεν έχουν επιβαρυνθεί ακόμη, αν και τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μια αύξηση στις διασωληνώσεις».

Όπως σημείωσε ο Δρ. Τσιουτής, τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που εισάγονται στα Νοσοκομεία αυτή τη στιγμή, είναι ότι αποτελούνται από νέους σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους της πανδημίας και αυτό πιθανότατα οφείλεται στην αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών, διότι μέχρι τώρα έχουν εμβολιαστεί οι ηλικιωμένοι και οι πιο μεγάλες ηλικίες. «Άρα έχει ξεκινήσει και φαίνεται η προστασία που επιφέρει ο εμβολιασμός και από την άλλη, ότι οι πιο νέοι ενήλικες της ομάδας 20 με 60 ετών, είναι αυτοί που είναι και πιο κινητικοί λόγω εργασίας, οικογένειας κτλ. Αυτό μας δείχνει φυσικά πως όταν υπάρχει μια χαλάρωση μέτρων, περιμένεις ότι θα υπάρξει μια έξαρση, όμως προσπαθείς να ελέγξεις την έντασή της, δίνοντας στον κόσμο να κατανοήσει ότι θα πρέπει να συνεχίσει να προσέχει όπου και αν βρεθεί, ότι κι αν κάνει».

Παράλληλα, ως θετικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι οι προσπάθειές μας και οι κόποι ολωνών είχαν αποτέλεσμα τον Φεβρουάριο και παρατηρήσαμε αυτή τη σοβαρή μείωση στα περιστατικά και την πολύ σημαντική βελτίωση στα νοσοκομεία. «Αλλά για να κρατήσουμε αυτή την επιτυχία, δεν μπορούμε παρά να προσέχουμε όσο μπορούμε, σαν να έχουμε πάνω μας τον ιό, για να μην οδηγηθούμε σε νέα αύξηση κρουσμάτων που θα επιβαρύνουν τα νοσοκομεία μας.

Οι φόβοι για την αύξηση κρουσμάτων και τα πλάνα για τους επόμενους μήνες...

Δεδομένο σχολίασε το γεγονός της αύξησης των κρουσμάτων με τις νέες χαλαρώσεις ο Δρ. Τσιουτής, καθώς όπως είπε, «είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και έχουμε όλοι μας αρκετή εμπειρία και γνωρίζουμε ότι οι χαλαρώσεις θα φέρουν νέες εξάρσεις. Το ζητούμενο όμως, είναι ότι όπως επιτυχημένη ήταν η περίοδος των μέτρων του τέλος Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, έτσι να είναι και επιτυχημένη η περίοδος των χαλαρώσεων. Όπως εφαρμόσαμε όλα αυτά τα μέτρα τα οποία οδήγησαν σε σοβαρή μείωση, έτσι και τώρα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε να είναι επιτυχημένη και η περίοδος των χαλαρώσεων».

Εάν η αύξηση κρουσμάτων ανατρέπει τα πλάνα για τους επόμενους μήνες, ο Δρ. Τσιουτής σημείωσε πως, «έίναι δύσκολο να προβλέψουμε πόσο μακριά θα πάνε τα πράγματα, γιατί φέρουν ρόλο και αρκετοί άλλοι παράγοντες. Είναι το θέμα των εμβολιασμών και πόσο ποσοστό του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί, σε πιο βαθμό θα έχουν προστατευθεί όλοι αυτοί οι άνθρωποι, ποια θα είναι η επιδημιολογική μας εικόνα και πως θα μπούμε στο καλοκαίρι. Όπως είδαμε επίσης, η πανδημία έχει αρκετά απρόοπτα, για παράδειγμα οι μεταλλάξεις. Μέχρι αρχές Δεκεμβρίου δεν συζητούσε κανείς για σοβαρές και ανησυχητικές μεταλλάξεις, όμως στη συνέχεια ανατράπηκε τελείως ο τρόπος που βλέπουμε την πανδημία όταν εντοπίστηκαν αρκετές μεταλλάξεις που είχαν σημαντικό ρόλο στη μεταδοτικότητα. Ο Μάρτιος είναι καθοριστικός μήνας, γιατί είναι ουσιαστικά ο μεγάλος μήνας των εμβολιασμών των ευπαθών, με την έννοια των ηλικιωμένων και των χρόνιων ασθενών. Τα αποτελέσματα αυτού θα διαφανούν από τον Μάιο και έπειτα γιατί πρέπει να περάσει κάποιο διάστημα για να κάνουν ανοσία. Και ο Απρίλης παραμένει καθοριστικός, άρα πρέπει να ισορροπήσουμε λίγο τις χαλαρώσεις και την ψυχολογία μας όσο μπορούμε να τηρήσουμε όλα τα μέτρα, τους εμβολιασμούς και το σταδιακό μας πλάνο». 

Τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, θα ανακοινώσει στις 11:30 π.μ. ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975
Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία