Τεχνικός Οικιακών Συσκευών, Ψύξης και Κλιματισμού: Ασφαλής επιλογή

Η ραγδαία οικιστική ανάπτυξη που καταγράφεται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια καθιστά το μέλλον του/της Τεχνικού Οικιακών Συσκευών, Ψύξης και Κλιματισμού ευοίωνο. Σε κάθε σύγχρονο σπίτι, μικρό ή μεγάλο, υπάρχουν σήμερα αρκετές ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, καθώς επίσης και συσκευές ψύξης και κλιματισμού, οι οποίες εξυπηρετούν την οικογένεια, προσφέροντάς της ένα καλύτερο επίπεδο και ποιότητα ζωής. Η ύπαρξη αυτών των συσκευών σε κάθε σπίτι δημιουργεί την ανάγκη να υπάρχουν και αντίστοιχοι/ες ειδικευμένοι/ες τεχνικοί που να είναι σε θέση να τις εγκαθιστούν, να τις συντηρούν και να τις επιδιορθώνουν.

Η ειδικότητα «Τεχνικός Οικιακών Συσκευών, Ψύξης και Κλιματισμού» του κλάδου Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικών Εφαρμογών της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΜΤΕΕ) επιτρέπει στους/στις μαθητές/μαθήτριες να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, καθώς και την απαιτούμενη επαγγελµατική κατάρτιση ώστε να είναι ικανοί/ές να εκτελούν αυτόνοµα ή και σε συνεργασία µε οµάδα τεχνικών, υπεύθυνα και εµπρόθεσµα τις εργασίες που αφορούν στην εγκατάσταση, στον έλεγχο, στην επισκευή, και στη συντήρηση διαφόρων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών και εγκαταστάσεων ψύξης και κλιµατισµού.

Τα μαθήματα της ειδικότητας «Τεχνικός Οικιακών Συσκευών, Ψύξης και Κλιματισμού» διεξάγονται από έμπειρο και προσοντούχο εκπαιδευτικό προσωπικό, σε σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια και παρέχουν στους/στις μαθητές/μαθήτριες τα απαραίτητα εφόδια για την άμεση ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Ο/η απόφοιτος/η της ειδικότητας «Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί» μπορεί να εργαστεί σε εργαστήρια συντήρησης και επιδιόρθωσης ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, εταιρείες εισαγωγής και εμπορίας ηλεκτρικών οικιακών συσκευών και συσκευών ψύξης και κλιματισμού, εργοστάσια κατασκευής εμπορικών και βιομηχανικών ψυγείων ή και άλλων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, ξενοδοχειακές μονάδες που απαιτούν την ύπαρξη μόνιμου τεχνικού προσωπικού συντήρησης ηλεκτρικών οικιακών συσκευών και εγκαταστάσεων ψύξης και κλιματισμού, εμπορικές επιχειρήσεις ή εταιρείες οι οποίες προμηθεύουν, τοποθετούν, επισκευάζουν ή συντηρούν ηλεκτρικές οικιακές συσκευές και εγκαταστάσεις ψύξης και κλιματισμού, καθώς και ως ελεύθερος/η επαγγελματίας – αυτοεργοδοτούμενος.

Η φοίτηση στην ειδικότητα αυτή παρέχει στον/στην απόφοιτο/η τη δυνατότητα, μετά από γραπτές και πρακτικές εξετάσεις, να αποκτήσει πιστοποιητικό καταλληλόλητας Προσωπικού Χειριστή για τα φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου, για σταθερό και κινητό εξοπλισμό ψύξης, κλιματισμού και για αντλίες θερμότητας. Το πιστοποιητικό αυτό χορηγείται από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι αναγνωρισμένο από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη, μπορεί να αποκτήσει Πιστοποιητικό Ικανότητας Συντηρητή Ηλεκτροσυσκευών από την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία και άδεια εγκαταστάτη ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, μετά από εξετάσεις.

Επίσης, ο/η απόφοιτος/η της ειδικότητας «Τεχνικός Οικιακών Συσκευών, Ψύξης και Κλιματισμού», μπορεί να διεκδικήσει θέση, βάσει μοριοδότησης, στη Δημόσια Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ) ή να φοιτήσει σε ιδιωτικά ή δημόσια ιδρύματα ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης.

Εάν, λοιπόν, είσαι τελειόφοιτος/η μαθητής/μαθήτρια γυμνασίου, η ειδικότητα «Τεχνικός Οικιακών Συσκευών, Ψύξης και Κλιματισμού» της ΜΤΕΕ, θα μπορούσε να αποτελέσει την επόμενη εκπαιδευτική σου επιλογή, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη μελλοντική σου σταδιοδρομία στον τομέα αυτό.

Για επιπρόσθετες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΜΤΕΕ στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.moec.gov.cy/dmteek/mtee_kladoi_eidikotites_genikes_plirofories.html

Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΔΜΤΕΕΚ), ΥΠΠΑΝ

Των Γιώργου Γιάγκου, Γενικού Επιθεωρητή ΜΤΕΕ και Στέλιου Μηλιάτη, Επιθεωρητή ΜΤΕΕ

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου