Πώς λειτουργεί το GPS για άδεια οδήγησης-Έρχεται ηλεκτρονική εξέταση για μαθητική

Από το νέο σύστημα εφαρμογής, το οποίο θα χρησιμοποιείται από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και μέσω GPS, το οποίο θα καταγράφει σημαντικές λεπτομέρειες της εξέτασης, περνάνε πλέον από τις 22 Φεβρουαρίου οι υποψήφιοι οδηγοί.

Πρόκειται για ένα σύστημα, το οποίο λειτουργεί μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής και εφαρμόζεται σε όλες τις επαρχίες. Στόχος του συγκεκριμένου συστήματος, είναι η βοήθεια στη βελτίωση της ποιότητας της εξέτασης, ενώ θα δίνεται και η δυνατότητα στον κάθε προϊστάμενο των εξεταστών, να αναλύει στατιστικά και στοιχεία για την κάθε εξέταση. 

Επιπλέον, θα μπορεί να γίνεται σύγκριση της παραγωγικότητας, αξιολόγηση συγκεκριμένων στατιστικών αλλά και διασταύρωση παραπόνων που πιθανόν θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο σύστημα, ως μέτρο πρόληψης και ελέγχου, προσθέτοντας πως ο σκοπός είναι η καλύτερη διεξαγωγή της εξέτασης, τόσο για τους υποψήφιους οδηγούς, όσο και για τους εξεταστές

«Λειτουργεί εδώ και ένα μήνα περίπου και καταγράφει τη διαδρομή, το χρόνο, τη διάρκεια, τη ταχύτητα και άλλες σημαντικές λεπτομερείς, ώστε να βεβαιωνόμαστε ότι γίνεται ομοιόμορφη εξέταση, τόσο σε διάρκεια, όσο και επίπεδο δυσκολίας. Δεν καταγράφει προσωπικά δεδομένα. Επίσης, μπορούν να αναγνωρίζονται οποιαδήποτε λάθη ή θέματα εντοπίζονται κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Ακόμα, σε περιπτώσεις που υπάρξουν παράπονα από τους υποψήφιους οδηγούς, θα μπορέσουν να διασταυρωθούν και να ελεγχθούν. Σημαντικό, επίσης, είναι το ότι μπορεί να γίνει και μια σύγκριση μεταξύ των εξεταστών. Και τρίτο, ότι πλέον ελέγχονται όλοι από όλους, τόσο οι εξεταζόμενοι, όσο και οι εξεταστές. Στην τελική θα βγαίνουν καλύτεροι οδηγοί προς όφελος της οδικής ασφάλειας».

Όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών, το νέο σύστημα λειτουργεί σε όλα τα οχήματα του Τμήματος Οδικών Μεταφορών και συγκεκριμένα ο κάθε εξεταστής, κατά τη διάρκεια της εξέτασης έχει μαζί του ένα tablet, στο οποίο λειτουργεί ειδική εφαρμογή.

«Με αυτό τον τρόπο υπάρχουν στατιστικά, τα οποία είναι πολύ χρήσιμα και πλέον υπάρχει ο έλεγχος για όποιον έχει παράπονο. Τα συγκεκριμένα στατιστικά αποθηκεύονται για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να χρησιμοποιηθούν για να γίνει σύγκριση και να εκλεχθούν τα στατιστικά που χρειάζονται. Από αυτά θα μπορεί να φανεί πόσος ήταν και ο μέσος όρος του κάθε εξεταστή και να γίνει η σύγκριση, ενώ επίσης θα φαίνεται και αν ένας εξεταστής σταμάτησε πιο γρήγορα. Είναι στατιστικά τα οποία μπορεί να τα αξιοποιήσεις κατάλληλα».

Παράλληλα, ο κ. Καρούσος δήλωσε ότι σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Καινοτομίας, ετοιμάζεται ηλεκτρονική εξέταση της μαθητικής άδειας των υποψήφιων οδηγών σε συγκεκριμένα εξεταστικά κέντρα.

«Δεν είναι το πρώτο πράγμα που κάνουμε για το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, προχωρούμε στην πλήρη ψηφιοποίηση του, ώστε όλες οι συναλλαγές που διεκπαιρεώνει να γίνονται ηλεκτρονικά και ψηφιακά. Ετοιμάζεται και τηλεφωνικό κέντρο για να δίνονται οι απαραίτητες πληροφορίες στου πολίτες. Επίσης, ετοιμάζεται σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Καινοτομίας, η θεωρητική εξέταση να γίνεται με ηλεκτρονικό υπολογιστή σε εξεταστικά κέντρα, για αποσυμφορηθεί και το Τμήμα και να μπορεί και οιοσδήποτε με ηλεκτρονικό τρόπο να εξετάζεται. Έτσι ο υποψήφιος ο οδηγός, θα εξετάζεται με αυτό τον τρόπο, θα παίρνει τη μαθητική άδεια και μετά θα έρχεται για εξέταση. Αυτό είναι κάτι που γίνεται και στο εξωτερικό».

Δειτε Επισης

Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία, παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Ο καιρός μέχρι την Κυριακή
«Υπάρχει αρκετή φτώχεια και δεν φαίνεται»-Πέραν των χίλιων πακέτων στα χέρια άπορων οικογενειών
Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Μεγάλη η συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού-Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Αγίας Νάπας
Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)
Φλαούνες, πασκιές, κόκκινα αυγά-Τα έθιμα του Πάσχα που αναβιώνουν ξανά
Με εκδηλώσεις και πορείες τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά η Κύπρος
Δεν υποχωρεί η σκόνη, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού