Βαρόμετρο οι επόμενες μέρες, οι σκέψεις για εστίαση-Εμπόλεμη ζώνη τα σχολεία

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται στο Υπουργείο Υγείας, λόγω της εκτόξευσης των κρουσμάτων που άρχισε να έχει επιπτώσεις και στις νοσηλείες στα νοσοκομεία, στα οποία νοσηλεύεται πλέον τριψήφιος αριθμός ασθενών με covid-19.

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα χαρακτηρίζονται ως καθοριστικά για τις αποφάσεις που θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα για τις νέες χαλαρώσεις, που περιλαμβάνουν άνοιγμα των χώρων εστίασης στις 16 Μαρτίου και επιστροφή των μαθητών γυμνασίου στα θρανία, με την προσκόμιση αρνητικού rapid test.

Τα δεδομένα της νέας έξαρσης βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, οι οποίοι θα ετοιμάσουν τις εισηγήσεις τους και θα τις παραδώσουν εντός της επόμενης εβδομάδας στον υπουργό Υγείας και τη Διυπουργική Τεχνική Επιτροπή. Όλα πάντως, όπως έχει υποδειχθεί πολλές φορές τόσο από τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, όσο και από μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, θα εξαρτηθούν από τις νοσηλείες στα νοσοκομεία που στην ουσία θα καθορίσουν τη συνέχεια.

Αυτό που προσθέτει στην ανησυχία, είναι το γεγονός ότι σχεδόν στο 25% των θετικών δειγμάτων που στάληκαν στο ECDC, εντοπίστηκε το πολύ μεταδοτικό Βρετανικό στέλεχος, κάτι που επιβαρύνει την κατάσταση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, σε 31 από τα 130 δείγματα που στάληκαν στο ECDC από την Κύπρο, εντοπίστηκε η συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Οι σκέψεις για την εστίαση

Εάν η κατάσταση στα νοσηλευτήρια είναι διαχειρίσιμη, τότε θα ανάψει το πράσινο φως για άνοιγμα των χώρων εστίασης, χωρίς διαχωρισμό όπως έχει ήδη ξεκαθαριστεί. Θα μπορούν να ανοίξουν δηλαδή, όλοι οι χώροι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σκέψεις αυτή τη στιγμή, με δεδομένη την επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας, είναι να ανοίξουν υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και πρωτόκολλα καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ. Το πιθανότερο είναι να ανοίξουν μόνο οι ανοικτοί χώροι και να επιτρέπεται συγκεκριμένος αριθμός πελατών (μάλλον τέσσερις) σε κάθε τραπέζι. Κάποιοι επιστήμονες προκρίνουν και την απαγόρευση του self-service, ώστε να μειωθούν οι μετακινήσεις και οι επαφές. Τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αρχές της επόμενης εβδομάδας από τη Διυπουργική Επιτροπή για την πανδημία.

Σ’ ότι αφορά στους περιορισμούς στις διακινήσεις, προκρίνεται η παραμονή των sms για ακόμη λίγο διάστημα καθώς και του κέρφιου, που ενδέχεται ωστόσο να αλλάξει ώρα, εάν ανοίξουν οι χώροι εστίασης.

Όποιες αποφάσεις ληφθούν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα και όχι τοπικό, παρά το γεγονός ότι επίκεντρο της έξαρσης είναι η Λεμεσός. Η επαρχία βρίσκεται και στο επίκεντρο των ελέγχων αλλά και της Ομάδας Ιχνηλάτησης, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η πορεία του νέου κύματος και να παραμείνει σε διαχειρίσιμα επίπεδα η κατάσταση.

Πόλεμος στα σχολεία

Εν τω μεταξύ, συνεχίζουν οι αντιδράσεις μερίδας γονέων, που αρνούνται να επιτρέψουν στα παιδιά τους να υποβληθούν σε rapid test, αφού από τη Δευτέρα οι μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό rapid test, για να μπορούν να κάνουν μαθήματα με φυσική παρουσία. Κάποιοι μάλιστα, έφτασαν το σημείο, όπως κατήγγειλε χθες η ΟΕΛΜΕΚ, που καλεί το Υπουργείο Παιδείας να παρέμβει, να απειλούν και να ασκούν πιέσεις στις Διευθύνσεις σχολείων, μετά την ενημέρωση ότι δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στους μαθητές χωρίς τεστ ταχείας ανίχνευσης.  

Το μέτρο αυτό αποφασίστηκε, λόγω των μεγάλων αλυσίδων μετάδοσης στα σχολεία που αυξάνονται μέρα με την ημέρα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ομάδας Ιχνηλάτησης Βαλεντίνοπ Σιλβέστρο, περίπου το 30% των κρουσμάτων που εντοπίζονται τις τελευταίες ημέρες, είναι σε σχολικές μονάδες. 

Εν τω μεταξύ χθες η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, με παρέμβασή της ξεκαθάρισε πως η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για διενέργεια ελέγχου ταχείας διάγνωσης (rapid test) σε μαθητές δεν πλήττει τα δικαιώματα των παιδιών στην ιδιωτική τους ζωή ή στην εκπαίδευση.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν πληροφορίες πως γονείς οργανώνονται προκειμένου να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, κατά της απόφασης για υποχρεωτική διενέργεια rapid test στους μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου