Safety Gate 2020:  Προστασία από επικίνδυνα προϊόντα στην ΕΕ

Ογδόντα τέσσερις ειδοποιήσεις για επικίνδυνα προϊόντα παρουσίασε η Κύπρος το 2020 σύμφωνα με το Safety Gate (πύλη ασφαλείας) της ΕΕ. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την πύλη ασφαλείας, το 2020 ανταλλάχθηκαν 2.253 προειδοποιήσεις για επικίνδυνα μη διατροφικά προϊόντα σε 31 χώρες της ΕΕ/ ΕΟΧ, από τα οποία τα 5 βρέθηκαν να πωλούνται στην Κύπρο. Αυτό ανακοινώθηκε σε διάσκεψη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Μαρτίου 2021, στις Βρυξέλλες.

Το Safety Gate είναι το σύστημα ταχείας προειδοποίησης της ΕΕ για επικίνδυνα καταναλωτικά προϊόντα που βοηθούν στην απομάκρυνση επικίνδυνων μη διατροφικών προϊόντων από την αγορά. Αυτές οι ειδοποιήσεις δημιούργησαν 5.377 δράσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη για την εξάλειψη περαιτέρω μη ασφαλών αντικειμένων, σε σύγκριση με 4.477 που ήταν το 2019. Τα νούμερα αυτά έχουν αυξηθεί πάνω από 20% από τα περσινά. Αυτό, όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη και τους Καταναλωτές Didier Reynders, είναι το αποτέλεσμα των κοινών προσπαθειών ενός ολόκληρου δικτύου που λειτουργεί εδώ και 17 χρόνια για την προστασία των πολιτών.

Νέα προϊόντα λόγω covid-19

Όπως είπε, γίνεται ενημέρωση σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ για προϊόντα που δεν συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Το 2020 η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε ανά το παγκόσμιο με μια άνευ προηγουμένου κρίση για την υγεία, φέρνοντας στο προσκήνιο πολλά νέα προϊόντα. Κάποια τέθηκαν στο στόχαστρο των ελέγχων της ΕΕ, αφού κρίθηκαν ακατάλληλα κι επικίνδυνα προς χρήση. Το 9% όλων των ειδοποιήσεων που τέθηκαν το 2020 αφορούσαν προϊόντα που σχετίζονται με το covid-19, δηλαδή προστατευτικές μάσκες, απολυμαντικά που περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες, όπως η μεθανόλη που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση ή και θάνατο σε περίπτωση κατάποσης και απολυμαντικά υπεριώδους ακτινοβολίας που προκαλούν ερεθισμούς στο δέρμα. Συγκεκριμένα, υπήρξαν 161 ειδοποιήσεις για μάσκες, τρεις ειδοποιήσεις για συγκεκριμένες φόρμες, 13 ειδοποιήσεις για απολυμαντικά στο χέρι και 18 ειδοποιήσεις για λαμπτήρες UV που υποτίθεται ότι λειτουργούν ως αποστειρωτές.

On line αγορές

Λόγω της πανδημίας αυξήθηκε και το on line εμπόριο, κάτι που εξέθεσε τους καταναλωτές σε νέους κινδύνους. «Φέτος προσπαθούμε να βρούμε νέους τρόπους για τις on line αγορές», σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος. «Πρέπει να ενημερώνουμε με λίστες για τα μη ασφαλή προϊόντα και να τα αφαιρούμε από τις πλατφόρμες», υπογράμμισε. Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε άμεσα δράση για διοργανώνοντας μέσω προγραμμάτων κοινές δράσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πραγματοποιώντας ενημερώσεις, ελέγχους και δειγματοληψίες προϊόντων.

Επιπλέον, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Κίνα, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγής προϊόντων για την ΕΕ, να δώσει μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ασφάλεια και τη μείωση του αριθμού μη ασφαλών προϊόντων που παρέχουν στην ΕΕ.

Οι πιο συχνές κατηγορίες κινδύνων και προϊόντων

Σύμφωνα με την έκθεση, τα παιχνίδια είναι η μεγαλύτερη κατηγορία προϊόντων που λαμβάνει ειδοποιήσεις, αποτελώντας το 27% των συνολικών κοινοποιήσεων. Ακολουθείται από τα οχήματα με κινητήρα (21%) και τις ηλεκτρικές συσκευές και εξοπλισμό (10%). Αυτό δείχνει ότι η εποπτεία της ΕΕ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά, που είναι η πιο ευάλωτη ομάδα καταναλωτών. Σε γενικές γραμμές, τα πιο συχνά προϊόντα που εποπτεύονται είναι αυτά που προκαλούν τραυματισμούς όπως, κατάγματα ή διάσειση (25%), ακολουθούμενο από χημικά συστατικά σε προϊόντα (18%) και κινδύνους πνιγμού για τα παιδιά (12%).

Βραβεία

Οι on line εταιρείες που πωλούν τέτοιου είδους προϊόντα τείνουν πάντως, να δεσμεύονται ολοένα και περισσότερο για την ασφάλεια των προϊόντων τους και να συμβαδίζουν με την πολιτική της ΕΕ. Η Επιτροπή με τη σειρά της, επιβραβεύει τις επιχειρήσεις που καταβάλλουν προσπάθειες να προστατεύσουν τους καταναλωτές με το βραβείο ασφάλειας προϊόντων της ΕΕ.

Ιστότοπος

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λάνσαρε τον ανανεωμένο δημόσιο ιστότοπο Safety Gate με μια μοντέρνα και φιλική προς το χρήστη διεπαφή για να επιταχύνει και να διευκολύνει τη διαδικασία κοινοποίησης. Οι σελίδες μεταφράζονται σταδιακά σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ, στα ισλανδικά και στα νορβηγικά. Οι επιχειρήσεις μπορούν επίσης, να χρησιμοποιήσουν το Business Gateway για να ενημερώσουν γρήγορα και αποτελεσματικά τις εθνικές αρχές αναφορικά με την ασφάλεια προϊόντων που διαθέτουν  στην αγορά.

Δειτε Επισης

Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Άσπρισαν οι δρόμοι στη Λευκωσία
Βγήκαν στην ύπαιθρο οι Κύπριοι-Πέταξαν χαρταετό και τίμησαν τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας
Τιμούν το έθιμο και βγαίνουν στα βουνά και τη φύση οι Κύπριοι για να κόψουν τη μούττη
Με κίτρινη προειδοποίηση κόβει τη μούττη της Σαρακοστής η Κύπρος-Σε ισχύ μέχρι το απόγευμα
Το Mall με τις αντίκες που πηγαίνει από γενιά σε γενιά από το 1978 και κρατά ζωντανή την ιστορία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ
ΒΙΝΤΕΟ: Σε ρυθμούς salsa και mambo χόρεψε η Κύπρος-Ολοκληρώθηκαν οι καρναβαλίστικες παρελάσεις
Ικανοποίηση περιβαλλοντικών οργανώσεων για διορθωτικά μέτρα στον Ακάμα