Κάνε επάγγελμα την αγάπη σου για τη φύση!

Φοιτώντας στην ειδικότητα «Φυτική Παραγωγική και Βιο-καλλιέργειες-Ζωική Παραγωγή» που προσφέρεται από τη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας σου ανοίγει ο δρόμος για ένα τεράστιο φάσμα δραστηριοποίησης στον τομέα και πολλές ευκαιρίες απασχόλησης. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της γεωργίας, σήμερα είναι περίπου τα 60 έτη, το ποσοστό δε αυτών που έχουν επαρκείς γνώσεις σχετικές με το αντικείμενο είναι κάτω από το 5%. Τα πιο πάνω δεδομένα, σε συνδυασμό με τις άριστες κλιματολογικές συνθήκες του τόπου μας, μπορούν να εγγυηθούν μια ευοίωνη επαγγελματική προοπτική όσων θελήσουν να απασχοληθούν με τον κλάδο της Γεωπονίας.

Μέσα από την ειδικότητα «Φυτική Παραγωγική και Βιο-καλλιέργειες- Ζωική Παραγωγή» της ΜΤΕΕ δίνεται η ευκαιρία στους/στις μαθητές/μαθήτριες να γνωρίσουν, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο τις διάφορες διαδικασίες παραγωγής, ανάπτυξης και προώθησης των γεωργοκτηνοτροφικών μονάδων και προϊόντων.

Ο/Η απόφοιτος/η της ειδικότητας μπορεί να:

  • Διεκδικήσει θέση για περαιτέρω σπουδές σε Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΑΕΙ) της Κύπρου ή της Ελλάδας στον/στην κλάδο/ειδικότητά του/της ή και σε Πανεπιστήμια άλλων χωρών του εξωτερικού.
  • Διεκδικήσει θέση σε ΑΑΕΙ της Κύπρου ή της Ελλάδας και σε άλλους τομείς, πέραν του/της κλάδου/ειδικότητάς του/της, νοουμένου ότι πληροί τους περιορισμούς πρόσβασης για εισαγωγή στην Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση, σύμφωνα με τον Νόμο Περί Παγκυπρίων Εξετάσεων.
  • Γίνει δεκτός/ή σε οποιοδήποτε ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κύπρου ή του εξωτερικού, με την προϋπόθεση ότι θα ικανοποιεί τους όρους και τις προϋποθέσεις εισδοχής στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Ο μισθός στον τομέα της Γεωπονίας είναι ελκυστικός, καθώς το φάσμα δραστηριοποίησης στον συγκεκριμένο τομέα είναι τεράστιο και οι ευκαιρίες εργοδότησης πολλές. Ιδιαίτερα με την είσοδο νέων τεχνολογιών στον τομέα της γεωργίας, αυξάνονται συνεχώς οι ανάγκες για εργοδότηση σε τομείς που αφορούν στην οργάνωση γεωργικών μονάδων για παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού, λαχανοκομικών, δενδροκομικών καλλιεργειών και ανθοκομίας, σε εταιρείες εμπορίας σποροπαραγωγικού υλικού, φυτοπροστασίας, μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, γεωργικών μηχανημάτων και εξοπλισμού, σε εταιρείες στήριξης του αγροτικού τομέα σε ό,τι αφορά πιστοποίηση γεωργικών προϊόντων, οργάνωση γεωργικών επιχειρήσεων και εμπορία γεωργικών προϊόντων και σε κυβερνητικά τμήματα, όπως το Τμήμα Γεωργίας, ερευνητικά ινστιτούτα, το Τμήμα Δασών κ.λπ.

Για επιπρόσθετες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΔΜΤΕΕΚ στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.moec.gov.cy/dmteek/mtee_genikes_plirofories.html

Των Σωκράτη Χατζηευαγγέλου και Χάρη Παπαδάκη, Επιθεωρητών ΜΤΕΕ

 

Δειτε Επισης

Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
ΒΙΝΤΕΟ: Επί ποδός καθ' όλη της διάρκεια της νύχτας συνεργεία της Πυροσβεστικής-Πλημμύρησαν σπίτια και δρόμοι
Μικροεπεισόδια ανάμεσα σε Σύρους και Ε/κ στο κέντρο της Πάφου-Ζημιές στη δομή ανηλίκων
Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας