Δευτέρα 19 Απρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Πέθανε ο Κωστής Κωστέας-«Αφήνεις πίσω σου ένα τεράστιο κενό»

  27/02/2021 21:25
Πέθανε ο Κωστής Κωστέας-«Αφήνεις πίσω σου ένα τεράστιο κενό»

Πέθανε ο Κωστής Κωστέας-«Αφήνεις πίσω σου ένα τεράστιο κενό»

  27/02/2021 21:25

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών ο Κωστής Κωστέας, ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους του πολιτισμού στην Κύπρο, που σφράγισε με την πορεία του τα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας. 

Ο Κωστής Κωστέας, είχε γεννηθεί την Πρωτομαγιά του 1925 στην κατεχόμενη Λύση και ήταν ο ιδρυτής, ενός από των σημαντικότερων συγκροτημάτων στην Κύπρο, του ΣΥΚΑΛΥ. Ο Κωστής Κωστέας, απεβίωσε το απόγευμα στο σπίτι του στη Λάρνακα.

Μέσα από ανακοίνωσή του το Συγκρότημα Καλλιτεχνών Λύσης ΣΥΚΑΛΥ ενημέρωσε ότι ο ιδρυτής και δάσκαλος του Συγκροτήματος έφυγε για το μεγάλο ταξίδι νωρίτερα σήμερα. «Αφήνεις πίσω σου ένα τεράστιο ανεκπλήρωτο κενό και κανένας δεν θα μπορέσει να σε αντικαταστήσει» αναφέρουν με θλίψη στην ανακοίνωση. 

3836927608455924 sikali

Ο Κωστής Κωστέας, γεννήθηκε στη Λύση το 1925. Όταν τέλειωσε το δημοτικό σχολείο μπήκε στη βιοπάλη. Σε ηλικία 8 χρόνων άρχισε να παίρνει μαθήματα βυζαντινής μουσικής από τον πατέρα του, που ήταν ιεροψάλτης στην εκκλησία της Παναγίας στη Λύση.

Σε ηλικία 17 χρόνων άρχισε να ασχολείται με μουσικές συνθέσεις. Μαζί με άλλους συνομήλικους του ίδρυσαν το σωματείο Αγροτική Ένωση Λύσης (ΑΕΛ) και δημιούργησαν 30μελή ανδρική χορωδία, της οποίας η διεύθυνση ανετέθη στον Κωστέα. Στο ρεπερτόριο της χορωδίας, που έκανε εμφανίσεις τόσο στη Λύση όσο και στα περίχωρα, περιλαμβάνονταν και αρκετές συνθέσεις του Κωστέα. Η ίδια χορωδία συνέχισε υπό τη διεύθυνση του, στο σωματείο ΕΑΣ Λύσης. Στην δεκαετία 1960-70 του ανατέθηκε η διδασκαλία και διεύθυνση της 50μελούς μεικτής χορωδίας των λαϊκών οργανώσεων Λευκωσίας και προαστίων.

Ο Κωστέας ασχολήθηκε με τη σύνθεση κυπριακών τραγουδιών βασισμένων στις κυπριακές παραδοσιακές μελωδίες και ρυθμούς. Έγραψε τραγούδια σε στίχους Παύλου Λιασίδη, Μιχάλη Πασιαρδή, του ποιητάρη Ττοφή Ραϊκκή, του πατέρα του Κυριάκου Κωστή Χατζηπιερή κ.α., όπως και σε δικούς του στίχους.

Ο Κωστής Κωστέας υπήρξε ο εμπνευστής και ιδρυτής του Συγκροτήματος Καλλιτεχνών Λύσης (ΣΥΚΑΛΥ) το 1961. Οι πολύπλευρες δραστηριότητες του συγκροτήματος συνεχίζονται μέχρι σήμερα τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Από την μέρα της ίδρυσης του ΣΥΚΑΛΥ ο Κωστέας είναι ο καλλιτεχνικός και γενικός διευθυντής, με ποικίλα καθήκοντα: τη συγγραφή χοροδραμάτων, τη μουσική σύνθεση τραγουδιών για τις ανάγκες των παραστάσεων, ως σύμβουλος για την κατασκευή αυθεντικών κυπριακών ενδυμασιών και σκηνικών, τη συγγραφή στίχων στην κυπριακή διάλεκτο, την οργάνωση παραστάσεων στην Κύπρο και καλλιτεχνικών περιοδειών στο εξωτερικό κ.α.

Κυπριακά τραγούδια με μουσική και στίχους του Κωστέα κυκλοφόρησαν σε δυο δίσκους μακράς διαρκείας με τίτλους «Όμορφη Κύπρος» (1970), «Βαθκιές ρίζες» (1978) και άλλους δίσκους 45 στροφών. «Κλαίω Γρουσή μου» (1971), «Αγάπη μου παλιά» (1972), «Παπούτσιν που τον τόπον σου». Έγραφε μουσική και τραγούδια, διασκεύασε και προσάρμοσε κυπριακή δημοτική μουσική και τραγούδια για μουσικοχορευτικά έργα τα οποία ο Οργανισμός Θεατρικής Αναπτύξεως Κύπρου (ΟΘΑΚ) ανέβασε στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Αγγλία. Έγραψε επίσης μουσική και τραγούδια που παρουσιάστηκαν στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Μετά το θάνατο του μουσικοδιδασκάλου του Γιάγκου Σουρουλλά, ο Κωστέας δίδαξε και διηύθυνε για μερικές εκδηλώσεις και λειτουργίες την εκτοπισμένη εκκλησιαστική χορωδία Λύσης σε διάφορες εκκλησίες.

Ασχολήθηκε επίσης με τη συγκέντρωση λαογραφικού υλικού και με την ποίηση.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας